Allt fler söker sig till college

7 november, 2019

Nu har säsongen i den amerikanska collegebasketen satt igång. Själva seriespelet i de 32 ”conferences” som collegebasketen består av, startar dock först i slutet av december. Fram till dess spelar lagen allehanda turneringar och träningsmatcher, men till skillnad från basketen hos oss, så räknas alla resultat under säsongen och ligger till grund för bland annat rankingen.

Efter grundserierna vidtar i mars slutspelet i varje conference. Alla conference-mästare får en plats i det nationella slutspelet, även kallat ”March Madness”. Det är 64 skolor som deltar i NCAA-slutspelet, så de 32 platserna vid sidan av conference-vinnarna fördelas av en kommitté, baserat på lagens resultat, svårighetsgraden på motståndet under säsongen etc.

I våras vann Baylor mästerskapet, men den här säsongens stora favorit är Oregon, vars stora stjärna, Sabrina Ionescu, valde att återvända till skolan för att göra sitt fjärde och sista år, istället för att låta sig draftas till WNBA. Oregons lag innehåller för övrigt flera internationella spelare, som de välkända tyska systrarna Nyara och Satou Sabally, liksom brittiskan Holly Winterburn, som förra säsongen coachades av Jesper Sundberg i Leicester Riders.’

En sak värd att notera om collegebasketen är att den legendariske coachen Geno Auriemma gör sin 35:e säsong som head coach för UConn! Auriemma, som häromåret var i Sverige och höll en clinic, har under sin tid på UConn vunnit NCAA-slutspelet elva gånger, vilket är mer än någon annan lyckats med. En period var han också coach för det amerikanska landslaget och tog hem både OS och VM två gånger.

Om jag räknat rätt är det 55 svenskor som spelar på college den här säsongen, varav 26 på den högsta nivån, division I. Det är fler än någonsin tidigare. Att allt fler får erbjudande om scholarships, d v s stipendier, som i många fall innebär en gratis utbildning med levnadskostnaderna täckta och bekanta sig med en helt ny värld är förstås kul. Basketstipendier är vägen för alla, men många, sannolikt de allra flesta, söker nog äventyret och upplevelsen, mer än att de siktar på en basketkarriär på högre nivå.

Men för vissa är det basketen som är i fokus. Den av svenskorna som går på den högst rankade skolan är Moulayna Johnson. Hon gör sitt första år på Miami, som är en topp 20-skola. Runt plats 25 hittar vi Iowa State, som Adriana Camber tillhör.

Kanske kan vi inte vänta oss att någon av svenskorna den här säsongen gör avtryck som Amanda Zahui eller Regan Magarity i collegebasketen, men några kommer säkerligen att låta höra tala om sig. En är Fanny Wadling, som spelar i Maine, det bästa laget i America East Conference. Wadling har haft en stor roll i sitt lag hela collegetiden och ingår ju numera även i det svenska damlandslagets bruttotrupp.

En annan som är med i bruttotruppen är Stephanie Visscher, som i SF Austin spelade 30 minuter i snitt under sitt första år. Det hör till ovanligheterna att en ”freshman” får så stort förtroende. Hon kommer garanterat att ta nya kliv under sitt andra år och även förbättra poäng- och retursnitten från första säsongen, 7,8+4,6.

Intressant blir också att se hur det kommer att gå för Helene Haegerstrand från Alvik, som är nykomling i Albany, där ju redan Amanda Kantzy finns.

Med så många svenska collegespelare blir det ju också så att ett ganska stort antal årligen avslutar sina collegetid. Några av dem kommer att återvända hem för att fortsätta spela här, medan andra får möjligheten att yrkesspela utomlands.

Den här hösten kom ju t ex Emma Karamovic, Milen Hagos och Camilla Kilinc tillbaka för att spela i SBL Dam, i respektive Luleå, Visby och Uppsala, medan Regan Magarity, Elsa Paulsson Glantz och Linnea Rosendal sökte sig till andra europeiska ligor.

De här division I-spelarna är inne på sitt sista år på college och deras ”öden” nästa år blir spännande att följa: Fanny Wadling (Maine), Adriana Camber (Iowa State), Tyra Carlsten-Handberg (Toledo), Lydia Friberg (Fresno State) och Amanda Kantzy (Albany), samt ytterligare några från andra divisioner. Om jag har fått allt rätt handlar det om Claudia Charles, Elsa Landberg, Nathalie Lindén och Petra Sellin.

Över huvud taget börjar det internationella inslaget i collegebasketen bli allt större. De amerikanska skolorna letar spelare från världens alla hörn. Från Europas alla länder kommer det spelare i parti och minut och mycket talar för att den utvecklingen kommer att fortsätta. Det är alltså något som den svenska basketen lär få vänja sig vid.

Precis som Sverige får t ex Finland släppa ifrån sig allt fler spelare till de amerikanska skolorna. Den här säsongen finns 32 finskor på college, varav 17 på division I-skolor. Det intressantaste namnet är guarden Sara Bejedi, född 2000, som sedan ett par säsonger spelat i det finska seniorlandslaget och varit delaktig i den finska framgångsvågen på ungdomssidan.

Bejedi har blivit rekryterad till Arizona State, som inför säsongen rankas på plats 20 i landet. Arizona State spelar i den starka Pac 12 conference, som brukar få 5-6 platser i det nationella slutspelet. Pac 12 innehåller lag som Oregon, UCLA, Oregon State och Stanford.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.