Ansträngt men hoppfullt i Uppsala

23 maj, 2020

Uppsala har haft en besvärlig tid i ligaspelet de senaste fyra säsongerna. Efter att namnsponsorn, Sallén, 2015, drog sig ur samarbetet, har det blivit idel bottenplaceringar. Och det är inte så konstigt eftersom 80 % av sponsorintäkterna försvann med Sallén.

Och ännu har inte Uppsala hämtat sig efter den chocken. Klubben har levt under ganska knappa omständigheter sedan dess. Verksamheten drivs i huvudsak på ideell basis. När man inte kan unna sig särskilt mycket blir inte heller fallhöjden så stor som för många andra föreningar med långt större omsättning. Och bortfall på intäktssidan p g a coronakrisen har man egentligen inte haft. Det enda är att Uppsala gick miste om arrangemanget av Final Four i herrettan, som skulle ha gett en del intäkter.

Klubben har några trogna sponsorer som hjälper till att dra runt lasset. Ingen av dem har ännu hoppat av, men som för alla andra är läget lite osäkert. Ingen kan ju säkert säga hur det blir framöver, varken för företagen eller idrotten.

Klubbdirektören, Sonja Entzenberg, hyser i alla fall gott hopp om framtiden. En sak är att man inleder ett närmare samarbete med ungdomsföreningen. Som en landets främsta plantskolor är det viktigt att man får till en tätare samverkan mellan ungdoms- och ligabasketen i staden. Man är också på gång med att stärka organisationen runt laget, vilket är helt nödvändigt för att arbeta sig ur det läge man hamnat i. Det handlar bland annat om att sälja in sig bättre i näringslivet.

Entzenberg tror att det kommer att ge effekter inför nästa säsong, för på frågan om hur mycket mindre resurser man kommer att ha i ligalaget 2020-21, säger hon:

Mindre skall det inte bli. Jag hoppas att vi får en uppgradering av resurserna, annars får vi ta en funderare på om vi skall hålla på med det här över huvud taget”.

Det tyder på att man i Uppsala inte är inställda på att lägga sig platt, utan verkligen försöka göra något bra av situationen.

Som bottenlag i ligan under flera har rekryteringen av nya spelare inte varit så lätt. Och situationen har inte underlättats av att Uppsala har fått skicka massor av spelare till college. En och annan kommer visserligen tillbaka, men just i år blir det ingen alls.

I skrivande stund har Uppsala inte kontrakt med någon spelare. På coachsidan är det sedan tidigare klart att Mady Madhy, fortsätter. Mahdy, som kom från Blackeberg förra året, har hittat sin roll i Uppsala och tycks ha rönt uppskattning för sitt jobb. Förra säsongen var Ike Person assisterande, men det är ännu oklart om han fortsätter i den rollen. Person har tagit över sportchefsrollen från Ashleigh Brown, som har lämnat organisationen.

Som assisterande till coach Mahdy skulle man i Uppsala vilja ha en kvinna, gärna en mer rutinerad sådan, som komplement till den unge head coachen. Men det är en grannlaga uppgift. Kvinnliga coacher med elitambitioner står ju inte som spön i backen, särskilt inte erfarna sådan. Och som Entzenberg säger: ”ersättningen är inte särskilt stor”.

Ambitionen med laget är försöka behålla stommen från förra säsongen, d v s de mer tongivande spelarna: Ellinor Holmberg, Felicia Boström, Tyra Carlsten-Handberg, Milen Hagos, Agnes Nordström, Louise Skyttevall. Däremot är det mer tveksamt och osäkert hur det blir med de två som kom in i laget i ett sent skede förra spelåret, Emelie Enjebo och Klaudia Lukacovicova.

Ingen i förra årets trupp har hittills sagt nej till att spela vidare, men ett antal frågetecken finns. Några av spelarna, bland dem Elin Ekdahl, avvaktar eftersom de väntar på besked om studieort. Vidare tvekar Ellinor Meyer om en fortsättning p g a svårigheterna att kombinera elitbasketen med heltidsstudier.

När man vet vilka inhemska spelare man har är strävan att fylla på utifrån med spelartyper som saknas. Siktet är inställt på att 1-2 av dem kan bli importer.

Sammanfattningsvis kan man säga att Uppsala, även om läget är ansträngt som det brukar vara, inte har drabbats i någon särskild utsträckning av den rådande krisen. Och man vill försöka ta tag i saker och ting för att kunna få ihop en starkare budget och därmed förbättra sig rent sportsligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.