Årets bästa värningar

20 september, 2020

Idag, söndag, börjar semifinalspelet i WNBA. Connecticut möter Las Vegas och Seattle ställs mot Minnesota. Efter de två första slutspelsomgångarnas ”single elimination” spelas både semifinaler och finalen i bäst av fem matcher. Som längst kan säsongen pågå till 11 oktober, om finalserien går till fem matcher.

Efter grundserien har man passat på att dela ut utmärkelser. MVP blev inte helt oväntat A´Ja Wilson, Las Vegas, som egentligen bara hade konkurrens av Breanna Stewart, Seattle. Årets coach blev Cheryl Reeve, Minnesota, som fick hälften av rösterna. Tvåa blev Bill Laimbeer, Las Vegas.

När Sabrina Ionescu försvann efter bara tre matcher blev rookiepriset en öppen fråga. Årets nykomling blev, högst välförtjänt, Crystal Dangerfield från Minnesota. Hon fick 44 av de 47 avgivna rösterna.

Den lilla (165) och ganska tunna guarden är den stora överraskningen i WNBA den här säsongen. Hon har under ungdomsåren varit framgångsrik, spelat i UConn och amerikanska ungdomslandslag, men inte spåtts någon större framtid i WNBA. Och draften visade att man inte riktigt trodde på henne. Hon valdes först som nr.16 och blev därmed den första som fått rookiepriset utan att ha plockats i första rundan.

Under sin debutsäsongen har Dangerfield spelat helt respektlöst och använt sin snabbhet i attackspelet till att snitta imponerande 16,2 poäng, vilket gav en elfteplats i skytteligan. Hon hade även 3,6 assister per match ock kom att snitta hela 30 minuter.

Mer än 40 svenska spelare, fler än på länge, har ligaklubbarna värvat inför säsongen, från utländska klubbar, college, ligakonkurrenter och andra svenska lag. Och några återkommer efter uppehåll. Med mindre än två veckor kvar till ligastarten är de allra flesta övergångar gjorda. Vi kan inte utesluta att det kommer ytterligare någon spektakulär värvning, som skulle kunna slå sig in på min lista över de bästa värvningarna inför säsongen 2020/21. Men icke desto mindre är det dags spika de bästa svenska värvningarna.

 1. Ellen Nyström, till Luleå från Gipuzkoa, Spanien
  Nyström, som återvänder hem efter en framgångsrik collegeperiod på Colorado State och några fina proffsår i Spanien, är den enda värvningen av en spelare som är bofast i landslaget, och förtjänar topplatsen på listan. Det är en annan spelare som återansluter till Luleå, än den som lämnade för sju år sedan. Hon kommer att ge sitt lag stabilitet och ledarskap, och ligan stjärnglans.
 2. Josefine Vesterberg, till Luleå från Al-Caserez, Spanien
  Luleås andra hemvändare har till och från spelat i landslaget och hunnit med två EM-slutspel. Nästan fyra säsonger utomlands har Vesterberg spelat, men kanske inte riktigt fått det där stora lyftet som man förväntat sig. Men icke desto mindre, hon blir en nyckelspelare i Luleå och framträdande i ligan, med stor kapacitet i båda ändarna av planen.
 3. Lovisa Hjern, till Norrköping från Wetterbygden
  Point guarden Hjern är på gränsen till landslaget och blir förstås ett guldkorn för Norrköping, där hon spelat under hela sin karriär, förutom förra året. Hon hade en strålande säsong i Wetterbygden, då hon tog stora kliv i sin utveckling och utvecklade alla delar i sitt spel och belönades med en plats på landslagslägret.
 4. Evelyn Ovner, till Wetterbygden från Bad Homburg, Tyskland
  Liksom Nyström vänder Ovner tillbaka till Sverige efter sju år utomlands. Hon får platsen som fyra för att hon sannolikt är en av de värvningar som kommer att betyda allra mest för sitt nya lag. Redan under försäsongen har Ovner varit bäst i Wetterbygden och lett laget med sitt poänggörande och uppoffrande spel.
 5. Matilda Claesson, till Södertälje från Herner, Tyskland
  Under åren i Norrköping och de två senaste i den tyska ligan, i Braunschweig och Herner, har Claesson mognat som spelare som och nosar på en landslagsplats. Hon är en riktig tvåvägsspelare och en mycket bra värvning av Södertälje.
 6. Louise Noaksson, till Högsbo från Eos
  Högsbo har med värvningen av Noaksson några av ligans allra bästa defensiva spelare, men Noaksson har verkligen offensiva kvaliteter också. Hon är en riktig ligaräv, som med sin mångsidighet och sitt kloka spel blir en förstärkning för det redan starka Högsbo.
 7. Crystel Bittar, till Uppsala från Voo Verviers Pepinster, Belgien
  Bitar är redan beprövad utomlands, efter att ha spelat i Tjeckien och Belgien. Hon kommer att ge Uppsala stabilitet längst bak. Bittar kommer inte att vinna skytteligan, men har tekniken, är pålitlig och en bra försvarare.
 8.  Patricia Elias, till Helsingborg från Norrköping
  Helsingborg blir den tredje ligaklubben för Elias, som nu ser ut att få möjligheterna att ta nästa kliv. Hon blir en viktig pjäs för Helsingborg och kommer att få massor av speltid. Attackspelet och 1-1 försvaret har hon redan. Nu får hon reella möjligheter att bli bättre på allt annat.
 1. Ellen Åström, till Alvik från Södertälje
  Även Åström har varit i närheten av en landslagsplats. Förutom en säsong i Spanien har hon spelat alla år i Södertälje. Nu går hon till Alvik för att ersätta Tova Sabel, för att få ny motivation och chansen att kunna vinna ett SM.
 2. Amanda Kantzy, till Södertälje från University at Albany
  Det här är ytterligare en hemvändare, som efter college hade tänkt sig fortsätta på annat håll i Europa. Nu blir det Södertälje istället, där nästan 190 cm Kantzy kommer att passa in perfekt i lagbygget och få en betydelsefull roll.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.