Besvärligt läge för landslaget

25 maj, 2021

Lagen som skall spela EM har aviserat över 40 matcher inför slutspelet, och flera av länderna har redan varit i elden. Serbien inledde med två kamper mot Turkiet och det blev vinst i båda. Noterbart är att Sverigebekantingen Dajana Butulija, nu 38 år gammal, blev topscorer för Serbien i den andra. Elva poäng gjorde Butulija, som än en gång verkar slå sig in i EM-laget. Men så är hon ju också en av coach Maljkovics favoritspelare.

Även Frankrike och Spanien har inlett träningsspelandet. De båda EM-favoriterna möttes i dagarna i två matcher i Toulouse, och Frankrike vann båda. Det märkliga var att Spanien bara lyckades göra 57 respektive 45 poäng i de båda matcherna. Och den sista blev en rejäl utklassning, som slutade med 27 poängs övervikt för Frankrike.

För det svenska laget står fyra matcher på programmet. Nu på fredag och lördag möter man Tjeckien på bortaplan. Och sedan väntar två matcher i Frankrike, mot Turkiet 4/6 och sedan värdlandet dagen efter.

Det är verkligen synd att Sverige måste ställa upp i EM-slutspelet utan två av sina starkaste kort, Amanda Zahui och Regan Magarity. Dessutom är Louice Halvarsson medverkan högst osäker. Halvarsson har inte varit med på det inledande lägret efter att ha drabbats av covid i två omgångar. Efter ett långt uppehåll från matcher och träningar (senast hon spelade var i januari) är det väldigt lite som talar för att hon hinner komma i något som liknar EM-form. Grundtipset är att dock att hon inte ens är med i EM-laget.

Med de tre största spelarna borta förefaller det ganska osannolikt att Sverige kan komma i närheten av att upprepa sjätteplatsen 2019. Om Sverige lyckas nå tredjeplatsen i gruppen, vilket krävs för att komma vidare i turneringen, skulle det vara en grandios bedrift. När Sverige tappar så mycket storlek, så lär Marco Crespi få lägga om det tänkta spelet helt och hållet. Sannolikt kommer det ännu mer än tidigare bygga på attackspel och skytte utifrån. Ett första kvitto på var landslaget står just nu kommer i matcherna mot Tjeckien i helgen. Då blir det till att tampas mot Tjeckiens stora spelare, som Alena Hanusova, Julia Reisingerova och Renata Brezinova.

Det svenska skadeläget är som sagt tråkigt, för i potten i EM ligger inte bara en bra placering i mästerskapet. Lagen i EM-slutspelet gör nämligen också upp om platser i kvalet till nästa års VM, som spelas i Australien.

De sex bästa i Eurobasket får en plats i kvalet till VM 2022. Deltar i VM-kvalet gör som placerar sig bäst i de kontinentala mästerskapen: Afrika (2 lag), Amerika (4), Asien (4) och Europa (6). Värdlandet Australien och vinnarna av OS i Tokyo är direktkvalificerade till VM, men måste delta i kvalet, som spelas i fyra grupper om fyra lag och avgörs i februari 2022.

De tre bästa i varje grupp går till VM-slutspelet, där alltså bara tolv lag får vara med. VM avgörs 22 septemer-1 oktober 2022.

Zahui har för övrigt ännu inte varit på planen för Los Angeles i WNBA. Hon uppges ha en krånglande rygg som omöjliggör spel. Kanske skulle svenskan behövas i laget, liksom ryskan Maria Vadeeva, som är upptagen med EM, för säsongen har verkligen inte börjat bra för Sparks, som fått rejält med stryk i de två spelade matcherna: Dallas 71-94 och Las Vegas 69-97.

Zahuis förra lag, New York, traskar dock på i ullstrumporna. NY har verkligen överraskat efter en säsongsinledning, då man visserligen slog Indiana i två raka matcher, men uppvisade ett minst sagt knackigt spel.

New York och coachen Walt Hopkins, för övrigt också förbundskapten för Tyskland, hittar sätt att vinna med ett lag som inte kan mäta sig i storlek med de bästa. NY står just nu på 5-1 i matcher och de som grundlagt segrarna är lagets guards Sabrina Ionescu och Betnijah Laney.

Laney har svarat för över 20 poäng i varje match så här långt. Hon snittar 22,7, med 52,2 % på treorna och nämns redan som en MVP-kandidat. Ionescu levererar också stora siffror: 17,8 poäng, 7,8 returer och 7,8 assister per match. Med den senare noteringen ligger hon tvåa i ligan bakom Courtney Vandersloot, som har 9,3.

Även Ionescu skjuter bra utifrån, med 42,3 % på treorna, men framför allt briljerar hon med sin enstående speluppfattning och formidabla passningar. Varken Laney eller Ionescu finns dock med i landslagets bruttotrupp, i alla fall inte ännu. Det är lite märkligt, med alla tveksamma figurer som finns där.

Allra bäst i WNBA går det för Connecticut, som startat med fem raka vinster. Under Curt Millers regim har Sun presterat bra under flera år i rad, och i år är alltså inget undantag. Laget spelar en attraktiv basket, med fixstjärnorna Jonquel Jones och DeWanna Bonner i spetsen. Tillsammans med Brionna Jones utgör de ligans kanske starkaste front court.

Intressant är att Miller denna säsong gett Natisha Hiedeman förtroende som starter på bakplanen. Det ser lite lustigt ut när den lilla, och ganska spinkiga, Hiedeman, far runt bland alla de stora WNBA-kropparna, men hon har verkligen levererat. Hiedeman snittar på de fyra första matcherna 33 minuter (mot 19 förra året) och 12,4 poäng.

Coach Miller har, efter den senaste matchen, mot Las Vegas fått det lite hett om öronen. Miller klagade vid ett tillfälle högljutt på domarna i en situation där en av hans spelare fick en foul som Miller tyckte att Liz Cambage i Las Vegas borde ha fått. Miller gjorde anspelningar på australiensiskans längd och vikt, med innebörden att hans spelare knappast kunde ha rubbat den stora Cambage. Hon är 203 och väger strax under 110, men Miller kastade ur sig något om ”hennes 150 kilon”.

Connecticut gick sedan ut med ett pressmeddelande, där Miller bad om ursäkt för det han sagt. Om ursäkten togs emot har inte framkommit, men samtidigt har det kommit inofficiella uttalanden från Las Vegas-håll, där man menar att det Miller sa var bland det snällaste han sagt om motståndarnas spelare. Det hävdades att han alltid håller en lika otrevlig ton och att han säkert ”skrattade gott när deras PR-byrå tog fram den skriftliga ursäkten”.

Hela saken slutade med att WNBA straffade Curt Miller med 10 000 dollar i böter och avstängning i en match för de dåligt valda orden.

De svenska ligorna uppges just nu arbeta med att ta fram en uppförandekod. Ett rimligt antagande är att en sådant dokument inte bara innehåller svävande formuleringar om vad som är olämpligt uppträdande, utan att det är precist och även anger konsekvenser när någon missköter sig. Vi får se om bötesbelopp blir aktuella, men annars är det nog avstängning från matcher och möjligen också träning, som låter rimligast. Att helt stänga av en deltagare från all idrottsverksamhet är ju inget ovanligt. Inom golfen kan man t e x bli helt avstängd när man gjort något allvarligt, t e x farligt spel, som att slå slag när andra människor är i fara att träffas av bollen.

Det blev ingen grekisk ligatitel för Nathalie Fontaine och hennes Olimpiacos. Ärkerivalen Panathinaikos vände finalserien och vann den femte och avgörande matchen med 74-66. En stor del i vändningen hade den förra Luleåspelaren Chastity Reed, som gjorde en double-double, 19+11, när Panathinaikos utjämnade matchserien, och sedan satte 24 poäng i den avgörande matchen.

Därmed blev Binta Drammeh den enda utlandssvenskan som tog hem en ligatitel den här säsongen. Drammeh vann mästerskapet med TTT Riga i Lettland. I Riga blir dock Drammeh inte kvar nästa spelår. Hon flyttar till Girona i Spanien, där hon blir lagkamrat med Frida Eldebrink.

När Luleå meddelade att Robin Sandberg fortsätter som head coach är det i ligan bara i Helsingborg som det finns ett frågetecken. HBBK har kontrakterat en ny head coach, men går inte ut med namnet eftersom han ännu inte är klar med säsongen i sin nuvarande klubb.

Noterbart är att Malin Holmqvist lämnar Luleå Hockey för att återvända till basketen, och tillsammans med Keso Nilsson assistera Sandberg. Det ser onekligen ut som om de kvinnliga coacherna kommer att flytta fram positionerna i ligalagen jämfört med föregående säsong.

Allt talar för att Alva Stark i Östersund blir den enda kvinnliga head coachen, men bland de assisterande är de fler. Vid sidan av Holmqvist utgår vi ifrån att Irene Otamiri fortsätter i Eos, Yohanna Araya i HBBK och Marie Söderberg i Visby. Och så återkommer Karin Inger Key till ligan, som assisterande till Pat Ryan i Borås. Rykten säger också att Chioma Nnamaka, som avslutat spelarkarriären, återvänder till Uppsala för att assistera Mahdy i ligalaget.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.