Blandad kompott
28 april, 2020
Hur det kommer att se ut i vår omvärld efter att det värsta har lagt sig efter pandemin är en intressant fråga för den svenska basketen. Vi påverkas ju på olika sätt av vad som händer utomlands, bland annat för att många svenska spelare håller till utanför Sverige.
Blir det t ex så, som många tror, att Sverige och de nordiska länderna kommer ur krisen tidigare än kontinentala Europa och att fördröjningen blir ännu större i USA? Ja, vem kan säga det, men frågan är intressant. Vad sker t ex om den amerikanska basketen kommer igång väldigt sent, eller kanske inte alls, kommande säsong, och att amerikanernas inreseförbud kvarstår?
Det är förstås en hypotetisk fråga och ren spekulation, men i ett läge då t ex inte de svenska collegespelarna skulle kunna åka iväg, så öppnar sig förstås oanade möjligheter. Mer än 50 svenska spelare går på college och uppskattningsvis minst 30 av dem skulle utan vidare kunna ta platser i svenska ligalag.
En spelare som varken svenska eller andra europeiska klubbar, skall räkna med är Adriana Camber, som i år avslutade sina studier på Iowa State. Camber lär ha fått ett bra jobb i USA, och basketframtiden tycks högst osäker.
I många europeiska klubbar är dock lagbyggena igång på allvar. Det tycks råda en optimism om att allt kommer igång som planerat i höst. Ett exempel är att den franska klubben Bourges, där Elin Eldebrink spelar, har hela sin trupp kontrakterad och klar.
Vad vi vet är det vid sidan av Eldebrink bara Louice Halvarsson och Regan Magarity av svenskorna som än så länge har kontrakt utomlands. Även de båda är klara för spel i Frankrike, i Tarbes, under förre förbundskaptenen Francois Gomez. Halvarsson har förlängt med klubben, medan Magarity har värvats från ligakonkurrenten Villeneuve.
Tarbes har för övrigt också gjort klart med en mycket duktig collegespelare, Jazmine Jones, som spelade för Louisville, en toppskola i USA. Den 183 cm långa Jones, som hör hemma på position 2-3, draftades i år som tolva av WNBA-laget New York Liberty.
Basketen får nog hålla hårt i generalsekreteraren Johan Stark, nu när Tommy Boustedt, som hade motsvarande jobb på ishockeyförbundet, har lämnat sitt jobb.
Eos är en klubb som går mot strömmen i dessa dagar. Istället för att skära ned, satsar man framåt genom en nyanställning till organisationen. Eos har i dagarna meddelat att man rekryterat Jörgen Fastberg som sportchef i klubben. Spagge som han kallas, är en välkänd profil i Skåne men även i den svenska basketen, inte minst efter att länge varit regionansvarig i syd och under många år coachat svenska ungdomslandslag.
Fastberg bor i Helsingborg, som numera har ett ligalag i SBL Dam. Får vi kanske snart se att Helsingborg kontrar genom att ”sno åt sig” någon från Lund?
När utmärkelserna i Euroleague delas ut, baseras de på röster från coacherna, media och fans. Hur tungt rösterna från respektive kategori väger vet jag inte, men jag misstänker att de från fansen är de allra tyngsta. När andralaget presenterades hamnade nämligen de båda UMMC-spelarna Brittney Griner och Courtney Vandersloot där. Griner är ju, utan jämförelse, Euroleagues men också världens bästa insidespelare och Vandersloot lika klar etta som point guard. Men i Euroleagues förstalag kom de inte med.
Det blir lite som när Peder Fredriksson vinner Jerringpriset år efter år. När fansen mobiliserar och gaddar ihop sig kan det bli sådana effekter.
Noterbart från Euroleaguesäsongen är att Binta Drammeh kom på tolfte plats i skytteligan, med sina 14,6 poäng per match för TTT Riga. Med de starka siffrorna lär svenskan ha stärkt sina aktier inför kommande kontraktsförhandlingar.
Susanne Jidesten kommer av valberedningen att föreslås som ny ordförande i basketförbundet. Hon jobbar som generalsekreterare i Friskis & Svettis, och det finns de som undrar hur hon kommer att kunna kombinera det med uppdraget som basketens ordförande.
Det lär nog kunna fungera. Jidesten är redan idag ledamot i förbundsstyrelsen och sitter dessutom i AIK Baskets styrelse. Någon bakgrund som basketspelare har hon dock inte, utan sysslade i sin ungdom med handboll, tennis och inte minst fotboll. Idrottskarriären var dock ”medioker”, har hon berättat. Att Jidesten började intressera sig för basket var på grund av sonens spelande och numera är basket den sport hon allra helst tycker om att titta på.
Den ende som vunnit både NBA och WNBA som head coach heter Paul Westhead, en herre som numera är över 80 år gammal, men som har en lång karriär bakom sig, både på college och inom den professionella basketen, övervägande på den manliga sidan och huvudsakligen i NBA.
Under en period, då han coachade Loyola Maramount University, spelade Per Stümer i hans lag. Det var på Loyola som Westhead skapade sin berömda fast break basket, ”The System”. Det blev enormt mycket springande på träningarna för Stümer och de andra, för idén med systemet var, enkelt uttryckt, att på ett kontrollerat sätt spela så snabbt som över huvud taget var möjligt, och i varje anfall komma till skott inom sju sekunder, så att motståndarna inte skulle orka hela vägen. Och det gjorde de i allmänhet inte heller. Loyola lär ha varit det collegelag som snittat mest poäng någonsin i NCAA, med sitt ”run and gun” spel.
Sitt första uppdrag som head coach i NBA hade Westhead i Los Angeles Lakers säsongen 1979-80 och det blev en titel direkt, bland annat med en spelare i laget som också var rookie, Magic Johnson. Och så hade ju Westhead även Kareem Abdul Jabbar. Under sitt första, och enda, år i WNBA, 2006-07, tog han hem mästerskapet även i den ligan. I laget fanns bl a Cappie Pondexter en ung Diana Taurasi och australiensiskan Penny Taylor.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.