Blir det tolv lag i ligan nästa säsong, och vem tar platsen?
2 mars, 2020
Såvitt jag förstår pågår ännu en serieträdsutredning. Vi får se vad den resulterar i, inte minst hur man kommer att resonera om antalet lag i SBL Dam. Just nu gäller att ligan skall bestå av tolv lag och samma sak gäller för de båda division I-serierna.
Men så har det inte varit de senaste åren. Senast det var tolv lag i ligan var säsongen 2014/15. De båda senaste åren har det som bekant varit elva.
Frågan om antalet lag i ligan har stötts, blötts och diskuterats så länge jag kan minnas. Det finns en massa aspekter som kan läggas på den frågan, men förmodligen talar inget för att man skulle gå ned till ett färre än tolv. Snarare tvärtom.
Jag hör istället fler och fler förespråka att man snarare skulle öka antalet lag om det visar sig att flera vill och lever upp till kraven som ställs för att få den nya elitlicensen. Det främsta skälet är att det är viktigt för basketens utveckling och utbredning. Att ligaklubbarna får fäste på fler orter är enligt de här förespråkarna ett av de allra viktigaste målen.
Att det med många lag i ligan skulle bli färre ”värdematcher” är en invändning mot en utökning av ligan, som förs fram, inte minst från topplagen. Den synpunkten kan man förstå, även om en ojämn nivå, med många matcher som slutar med utklassningssegrar, är vardagsmat även i de bättre ligorna i Europa. Om den här saken är ett stort problem, så kan man lösa den med olika åtgärder, t ex att ligan delas upp i två serier efter att alla lagen mött varandra en gång.
Än så länge gäller hur som helst att SBL Dam skall bestå av tolv lag. Och frågan år om det kommer att bli så till säsongen 2020/21. Det som egentligen gäller är att vinnaren av Basketettan Final Four sportsligt är kvalificerad att spela i ligan följande säsong. Laget som kommer tvåa, d v s förlorar finalen i Final Four, är tänkt att kvala mot det lag som kommit på elfte plats i ligan.
Men det gäller i den bästa av världar. Inte i verkligheten. Frågan om ned- och uppflyttning i ligan har komplicerats av två saker: att det varit brist på lag med ambitioner att ta steget upp, och att merparten av lagen i Final Four varit sådana som inte får gå upp i ligan, d v s RIG-lagen och ligornas utvecklingslag. Och når man inte Final Four så anses man inte sportsligt kvalificerad för ligaspel.
Förra våren bestod lagen i Final Four av de båda RIG-lagen, Eos utvecklingslag samt Östersund. Det senare laget förlorade finalen mot BG Luleå, men hade av allt att döma kunnat få en ligaplats ändå. Det blev dock så att Östersund inte ville eller kunde.
Inför årets Final Four ser situationen liknande ut. Från den norra serien är det redan klart att BG Luleå och Alvik utvecklingslag är klara för slutspelet. I södra ettan är det, med 2-4 matcher kvar för lagen, inte helt klart vilka två som tar platserna. Tabelltoppen ser ut så här:
Helsingborg 17/2
RIG Mark 16/4
Marbo 14/4
Borås 13/6
Teoretiskt kan Helsingborg fortfarande missa Final Four och situationen t o m bli sådan att hela Final Four skulle utgöras av lag som inte får ta steget upp, d v s om både RIG Mark och Marbo skulle krångla sig förbi Helsingborg. Men högst troligt kommer Helsingborg att säkra en slutspelsplats och det kan t o m bli så att Borås gör dem sällskap. Då skulle vi ha två potentiella ligakandidater i Final Four!
Så frågan är: vilka vill gå upp, så att ligan nästa säsong kan bestå av tolv lag? Det man förstått av signalerna från förbundet är ju att det lag som når Final Four, som vill och kan gå upp, och som klarar att få elitlicensen, också får en ligaplats. Alltså även om laget ifråga inte vinner Final Four.
Men förbundet/ligan kan teoretiskt få ett angenämt problem, om Helsingborg och Borås går till finalen i Final Four. Enligt bestämmelserna skall ju då det vinnande laget få en ligaplats, och tvåan kvala mot det elfteplacerade laget i ligan.
För ett tag sedan hade jag kontakt med coacherna för de lag som uppgetts ha ligaambitioner. Ett av dem var Östersund, som den här säsongen inte lyckades ta sig till Final Four. Elena Popkey har haft en tuff säsong med sitt lag. Skadebekymmer och trubbel med utländska spelare har vingklippt laget.
– Den här säsongen har våra yngre spelare fått bära laget. Det har varit ett stort steg, för flera av dem har aldrig varit i den positionen, sa Popkey.
– Målet den här säsongen har fått bli att utveckla laget och skapa en bas. För ja, vi vill upp i ligan, men vill också kunna hålla oss där. Vi måste skapa en stark grund om vi skall ta oss uppåt.
Östersund tar nu istället sikte på säsongen 2020/21. Målet är att då ta sig till Final Four och ge sig själva chansen att ta en ligaplats.
Om Borås har jag hört sägas att ”de vill upp i ligan, men säger det inte uttryckligen”. När jag pratade med Pat Ryan, som efter flera säsonger med Borås herrlag nu gör sin tredje säsong med damerna, sa han så här om saken:
– Det har gått fort för oss. Först vann vi division 3,året efter tvåan och nu gör vi vårt första år i Basketettan. Först och främst handlar det om att bygga upp ett bra program på damsidan, men vår satsning är seriös. Om vi skulle lyckas komma topp två i serien, så får vi se.
En viss försiktighet är nog rimlig, men jag tror vi kan utgå ifrån att Borås internt har ett klart mål att etablera ett lag i SBL Dam.
Och lite liknande tongångar hörs från Djurgården, som ju tydligt har uttalat att klubben siktar på ”att ha framgångsrika ligalag på både dam- och herrsidan”. Klarare kan det knappast sägas.
Coach för Djurgårdens damlag den här säsongen är David Leman, som inte riktigt ville prata i termer av ligaambitioner, utan hänvisade till styrelsen. Som med Östersund har DIF hur som helst missat chansen i år och frågan är om klubben ens skulle orka med en ligasatsning även på damsidan, med tanke på den besvärliga ekonomiska sits man sitter i.
Helsingborg är som sagt inte heller teoretiskt klara för Final Four. Det krävs en seger i en av de sista tre matcherna, vilket HBBK kommer att fixa. Och sedan skall de arrangera Final Four, som skall äga rum sista helgen i mars.
Det skulle alltså kunna inträffa att Helsingborg får sällskap av Borås till Final Four, men oavsett så är nog Helsingborg det lag som är den hetaste kandidatenatt ta steget upp i ligan till hösten. Och det mesta tyder på att det är seriöst menat. Så här säger coachen, Wictor Wideheim, som är inne på sin fjärde säsong med damlaget:
– För tre år sedan var vårt mål att bli ett topplag i ettan. Fokuset låg på att utveckla spelare till nästa nivå. För 1,5 år sedan tog föreningen beslutet att om damlaget sportsligt kvalificerar sig, utan importer och utan att betala spelarna något, så får vi gå upp.
Wideheim och klubben har, under de här åren då man tagit sikte uppåt, lagt upp ett ambitiöst träningsprogram, där man varje år stegrat antalet basketpass utifrån spelarnas fysiska utveckling.
– Vi tränar tillsammans elva månader om året, berättar Wideheim.
– Tre månaders uppbyggnad med 4-5 fyspass och ett skottpass i veckan, och sedan åtta månader med 4-5 basket- och ett fyspass iveckan, samt ett snabbt fyspass dagen innan matcherna. Det programmet har vi haft nu i nästan tre år.
Wideheim och hans spelare har antagit den utmaning som man fick av föreningen för 1,5 år sedan. Laget toppar södra ettan och har med tre matcher kvar 17 vinster och två förluster. Och frågan är, om de skulle lyckas och uppnå målet om ligan, hur skulle laget ta nästa steg? För självklart, även om Helsingborg har en sammansvetsad grupp, som jobbar hårt och som i hög grad lever på sin fysik, så skulle det bli väldigt tufft i ligan kommande säsong.
– Om vi lyckas ta steget upp så kommer vi att lägga fokus på de spelare vi har idag, förutsatt att de själva vill och lägger ned den tid som krävs. Men vi måste förstärka, i första hand med längd, som är vår stora brist idag. Och går vi upp så hoppas vi kunna ”kalla hem” spelare från klubbar som Äli och Höganäs, med målet att kunna tävla med lagen på nedre halvan i ligan, säger Wideheim.
Det återstår att se om det blir Helsingborg som blir det tolfte laget i ligan nästa säsong. Och finns det möjligen fler klubbar som siktar på att ta sig till ”finrummet”? Vill t ex AIK , Fryshuset eller rentav Blackeberg göra framtida ligasatsningar? Vi får se. Klart är i alla fall att vi har ett gäng av klubbar som strävar efter det. Det är en situation vi inte har haft på flera år. Kanske kommer vi snart tillbaka till det läge som är en vital del av seriesystemet, att det blir kamp och upp- och nedflyttningar.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.