Coachläget i SBL Dam
15 maj, 2021
WNBA-säsongen öppnade i fredags med fyra matcher, bland dem Los Angeles-Dallas, där hemmalaget föll med 71-94. Amanda Zahui var en av Los Angeles tolv spelare men det blev inga minuter för svenskan. Om det berodde på att hon ännu inte är helt kurant efter sina skadebekymmer, eller på något annat, är okänt.
Inför ligastarten har spelare fått lämna träningslägren och trupperna i parti och minut, för det finns bara plats för 144 spelare totalt, tolv per lag, och torsdagen var sista dagen att fastställa trupperna. Den europeiska representationen i WNBA den här säsongen blir minst sagt skral, eftersom det blir ett väldigt speciellt spelår, med både EM och OS i sommar. Och det i sin tur gör att det blir en riktig oreda i WNBA-lagen, för även ett antal amerikanskor, som naturaliserats i europeiska länder, kommer att spela EM, t e x Kia Vaughn, Kiah Stokes och Epiphanny Prince.
Inför fredagen blev lettiskan Kitija Laksa petad från Seattle, medan finskan Awak Kuier (Dallas), ryskan Maria Vadeeva (Los Angeles) och ungerskan Bernadett Hatar (Indiana) blev suspenderade en del av säsongen. Belgiens Julie Allemand (Indiana) och fransyskan Marine Johannes (New York) suspenderades hela spelåret.
De enda spelarna från vår kontinent, vid sidan av Zahui, som finns i lagens trupper vid ligastarten är tyskan Satou Sabally (Dallas), och Astou Ndour (Chicago) från Spanien. Ndour är dock med i den spanska landslagstruppen, och spelar hon EM blir Zahui den enda europeiska spelaren som väljer WNBA före EM.
Klara Lundquist är med i Washingtons slutliga trupp på tolv spelare, vilket med stor säkerhet innebär att hon inte kommer att spela i WNBA den här säsongen. Därmed lär Zahui på nytt blir enda svenskan i ligan.
Från första dagens spel i WNBA kan vi notera att Sabrina Ionescu, förstavalet i draften 2020, men som missade större delen av sin rookiesäsong, gjorde en stark säsongsdebut. När New York slog Indiana med 90-87 svarade Ionescu för 25 poäng och elva assister, och avgjorde matchen med en trea i sista sekunden. Årets draftetta, Charli Collier, gjorde en double-double i sin första proffsmatch, i Dallas seger mot Los Angeles.
Läget på coachfronten i SBL börjar klarna en del. De här head coacherna är hittills klara för nästa säsong:
A3: Jan Enjebo
Alvik: Fotios Ioannidis
Borås: Pat Ryan
Eos: Jan Hricko
Mark: Frank Alm och Fredrik Almqvist
Norrköping: Kevin Taylor-Lundgren
Södertälje: Viktor Bengtsson
Uppsala: Mady Mahdy
Visby: Xavier Hernandez
Wetterbygden: Krumesh Patel
Östersund: Alva Stark
Därmed återstår tre coacher att tillsätta. I Helsingborg har Ville Tuominen lämnat coachjobbet för att istället bli klubbchef i HBBK, med ansvar för all sportslig verksamhet. HBBK har en ny head coach kontrakterad och uppges i sin rekrytering ha letat efter en kvinna. Bland de som nämnts finns tidigare ligacoacher men också en idag aktiv spelare, men det ryktas också om manlig utländsk coach. Besked lär komma inom kort.
Flera samstämmiga uppgifter tyder på att Joakim Lantto, som förra säsongen vikarierade i Södertälje, kommer att bli head coach i Högsbo, och därmed efterträda Jonas Fredrikson. Sannolikt blir det en fortsättning för Robin Sandberg i Luleå. Han sägs vara i förhandlingar om en förlängning.
Ett par återkomster får vi alltså se i höst. Hernandez, som tidigare var i Eos, skall försöka börja bygga upp något nytt i Visby, och så tar det strävsamma paret Alm/Almqvist åter rodret i Mark. Två debutanter blir det (kan bli en tredje i HBBK), även om Pat Ryan knappast kan räknas som en nykomling eftersom han länge ledde Borås herrlag. Han kommer nu att sälla sig till den skara som haft head coach uppdrag både i SBL Dam och Herr. På rak arm kommer jag på David Visscher, Bengt Wiström, Tommie Hansson, Stefan Bergman, Henrik Johansson, Fredrik Joulamo, Fotios Ioannidis, Paul Burke och Christer Stjernborg. Och ytterligare några namn har jag fått av läsare: Stefan Pettersson, Kelly Grant och Bosse Eriksson.
Även Alva Stark har känt på ligaluften tidigare, då som assisterande i Norrköping. Och kanske får hon kvinnligt sällskap, beroende på vilket namn Helsingborg kommer upp med.
Stark och Östersund har gjort en intressant värvning i Moa Lundqvist, som jag skrev några rader om häromdagen. På något sätt var det naturligt att Lundqvist återvände hem till Östersund efter sina år utomlands. Hon har skrivit på ett treårigt avtal och blir en viktig pjäs för nykomlingen, som får lite av en Allis Nyström typ in i laget.
Lundqvist har visserligen spelat i Storbritannien efter college, men det finns ett antal svenska namn som avslutade sina fyra collegesäsonger i våras. Kanske kan några av de spelarna bli aktuella för spel i SBL Dam. Inte minst är man nyfiken på var Fanny Wadling, som ingår i landslagets trupp av 18 spelare inför EM, hamnar.
Det kan hända att någon/några av de svenska collegespelarna väljer att stanna ett femte år, men bland de, som vid sidan av Wadling nu har gjort sina fyra år finns: Mikaela Ekdahl, Fanny Håkansson, Ellen Nilback, Julia Nygård, Fanny Paulin, Julia Raflund, Matilda Salén, Amanda Söderqvist och Pernilla Sörensen.
FIBA har kommit upp med ett nytt format när det gäller sommarens ungdoms-EM. I sin iver att inte ställa in spelet har man bestämt att det skall genomföras turneringar i grupper om sex lag, som skall möta varandra inbördes, eftersom turneringar med 16 lag per spelplats inte anses möjliga att genomföras i rådande läge. Vad jag förstår skall grupperna seedas, så att de högst rankade spelar i den första gruppen i varje åldersgrupp, de rankade 7-12 i nästa grupp och så vidare.
Det blir alltså ett format som inte alls liknar det normala i ungdoms-EM, och det kallas inte heller EM, utan har det officiella namnet ”The FIBA Youth European Challengers 2021”. Deltagandet är frivilligt och bland annat har Storbritannien beslutat sig för att inte vara med ,och i veckan skall det bestämmas hur Sverige gör. Under alla omständigheter skall de svenska lagen i U 16 och U spela NM, som spelas i augusti.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.