Coronaeffekter och annat
19 mars, 2020
Att basketsäsongen så abrupt tog slut medförde varierande konsekvenser för klubbarna i SBL Dam. I några fall var säsongen redan över, och för lagen som inte hade några egentliga utsikter att gå särskilt långt i slutspelet kunde det också kvitta. Det var i och för sig tråkigt att de inte fick avsluta spelåret med några matcher, men t ex ekonomin blev ju inte berörd i någon särskild utsträckning. Snarare tvärtom. Beroende på hur kontrakten med importerna var skrivna, kunde man kanske t o m tjäna en krona eller två.
För några klubbar blev det dock, om inte katastrof, så riktigt illa. Inte bara missade man chansen att vara med och spela om mästerskapet. Det försvann också en massa intäkter. Värst drabbades förstås Luleå, som har den överlägset största publiken i den svenska ligan. Uppemot åtta fulla hus i LEA blev nu noll.
Men också flera andra lag drabbades av uteblivna publikintäkter, för det är i slutspel publiken infinner sig på dammatcherna. Och det kan göra stor skillnad. Någon i Södertälje t ex sa vid ett tillfälle att en semifinal för Telge på hemmaplan ger lika mycket intäkter som alla grundseriematcherna tillsammans.
För vissa klubbar fanns också bonusar från sponsorer att se fram emot om man lyckades riktigt bra i slutspelet. De summorna är dock inget emot det som vissa klubbar tappar när inte ungdomsturneringar kan genomföras. Det handlar ju om kassakor i flera fall, helt nödvändiga för att verksamheten skall kunna rulla på som vanligt, i synnerhet elitdelelarna. Här kan vi tala om effekter som kan bli ödesdigra.
Att Scania Cup inte kan genomföras i påsk orsakar ett intäktsbortfall på runt två miljoner för Södertälje. Det är tillräckligt mycket för att sätta hela klubben i gungning. Högsbo hoppas fortfarande att deras Basketfestival skall kunna genomföras som planerat, med start i slutet av maj. Men går det inte vägen så lär det få stora konsekvenser för klubben.
Och även Norrköping är illa ute. De har ju både Stadium Basketball cup (april) och Stadium Sports Camp på sommaren som intäktsgeneratorer. Cupen kommer inte att kunde genomföras som planerat. Man siktar istället på att skjuta på den till hösten. Samma sak försöker Södertälje med Scania Cup.
Att många klubbar försöker genomföra penninginsamlingar och anordnar fiktiva matcher, dit allmänheten får ”köpa biljetter”, visar hur problematiskt läget är. Det gäller att vara påhittig i bistra tider för att skapa intäkter. Och även statsmakterna bidrar från sitt håll. T ex kommer LOK-bidrag att betalas ut vare sig sammankomsterna genomförs eller inte, och klubbar kan, precis som företag, få anstånd med skatteinbetalningar.
Praktiskt taget all basket i Europa är nu i stiltje. Bland de sista att stänga ned var Storbrittannien, som gjorde det efter söndagens final i Betty Codona WBBL Trophy, som för övrigt vanns av Leicester Riders, där Jesper Sundberg är head coach. Och just denna torsdag kom beslutet att även Turkiet stoppar spel i sina ligor. Kvar att hålla igång ligaverksamheten än så länge bland de större basketnationerna är bara Ryssland.
WNBA hoppas fortfarande att ligan skall kunna sparka igång som planerat, 15 maj. Träningsstarten är 26 april. Men med tanke på spridningen av coronaviruset i USA är det nog tveksamt om tidplanen kommer att hålla.
Draften skall genomföras 17 april, men inte under sedvanliga former, med alla top prospects och deras familjer samlade. Istället lär det bli en ren ”on line” föreställning. Amanda Zahuis klubb, New York Liberty, vann ju lotteriet och har förstavalet. Och självklart kommer Liberty att plocka Sabrina Ionescu.
Draftens stora vinnare, efter alla trades, är dock Dallas Wings, som i den första rundan har andra, femte, sjunde och nionde valen. Dallas, som kom tia förra säsongen, kommer därmed att sitta i en fin sits, inte minst vad gäller framtiden, men även ha ett bra handlingsutrymme på kort sikt. Klubben har redan 15 dugliga spelare kontrakterade. Med dem, plus fyra starka rookies, blir ju konkurrensen om de tolv platserna i truppen stenhård. Och sedan kan det göras affärer med de som inte får plats.
14 europeiska spelare är än så länge kontrakterade av WNBA-lag. Och hur det skall gå, med alla restriktioner och osäkerheter, är förstås skrivet i stjärnorna. Och även om alla, och ytterligare några, skulle komma iväg så vet man ju inte vilka av dem som skulle ”överleva” träningslägren och få säsongskontrakt. Annars finns det flera intressanta ”nykomlingar” bland de 14, bland annat den lettiska guarden Elena Babkina och belgiska diton Julie Allemand. Ytterligare en är ungerskan Bernadett Hatar, 210, från Sopron.
Till sist skall vi ställa oss frågan om den svenska basketen börjar bli en intressant marknad, med anledning av att personer från landets stora idrotter börjar söka sig till basketen och där iklä sig nyckelroller. Generalsekreteraren i förbundet, Johan Stark, rekryterades ju från ishockeyn (Brynäs), även om han hade en bakgrund inom basketen. Nyligen blev en annan ishockeyprofil, Johan Strömwall, klubbdirektör i Södertälje BBK. Och just idag meddelades att Henrik Nilsson, tidigare klubbdirektör i Brommapojkarna, anställts i samma roll i Alvik.
Basketen behöver friskt blod och att man attraherar folk som har erfarenheter och kunskaper från större idrotter är givetvis bra. Det kan vara ett tecken på att basketen uppfattas vara ”på gång” och många vill hoppa på tåget för att vara med om den förhoppningsvis fortsatta utvecklingen och tillväxten.
Det gäller dock som vanligt att de nya har kapaciteten att bli verkliga resurser. Stark är ju väl beprövad redan, medan det har ”stormat” en del kring både Strömwall och inte minst Hansson. Men så är det ju ofta för personer i de stora idrotternas hetluft. Låt oss hoppas att de blir de krafter som man hoppas på.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.