En blandad kompott
14 augusti, 2020
Situationen med covid 19 i USA gör att det är en väldig röra när det gäller collegeidrotterna. Det som främst är i fokus just nu är det som amerikanerna kallar ”fall sports”, d v s sporterna som avgörs på hösten. Dit räknas friidrott, landhockey, fotboll, volleyboll och amerikansk fotboll.
Röran består i att såväl enskilda skolor som hela ”conferences” tar olika beslut. I vissa fall ställer man in all sport på hösten, i andra fall skjuter man upp till tidigast efter nyår och ytterligare några har bestämt sig för köra. Eftersom det tas olika former av beslut på olika nivåer så kan man nog vara säker på att inga nationella mästerskap kommer att kunna genomföras, i alla fall inte på den här sidan årsskiftet. Det enda som möjligen kan genomföras är vissa conference-slutspel.
Vad gäller vinteridrotterna, som basketen tillhör, har inga beslut ännu tagits. Man får med fog säga att det ser mörkt ut, i alla fall när det gäller spel före årsskiftet inom collegebasketen. En företrädare för NCAA har dock uttalat viss optimism och frankt sagt ”Vi skall ha ett march madness 2021”. Blir det verklighet så lär det bli en ganska komprimerad basketsäsong på college. Men det är alldeles för tidigt att veta ännu.
Det är ganska många svenska spelare som berörs. Bara på damsidan finns över 50 spelare på inom collegebasketen. Den goda nyheten för alla dem är att Trumpadministrationen har tagit beslut om att undanta studenter från EU från inreseförbudet. Det lutar alltså åt att alla svenskar och svenskor kommer att få visum för att ta sig in i USA och till sina lärosäten. Hur det blir med deras basketspelande är dock en annan femma.
Omvänt så kommer det ju många spelare från USA och andra icke EU-länder för att spela i de svenska ligorna. Vid den här tiden på året brukar ju importerna börja anlända till sina svenska lag, men nu är det annorlunda tider. Vi har ju ett inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige för andra än medborgare i EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Det beslutade regeringen redan 17 mars och har förlängts t o m 31 augusti.
Innan 1 september kan alltså inga amerikanska basketspelare komma till Sverige, och vem vet; kanske blir inreseförbudet förlängt. Och vad som händer då kan vi bara spekulera om.
Det finns dock undantag från inreseförbudet: Har klubbarna rekryterat spelare som hör hemma i Kanada, Australien eller Nya Zeeland, så är det fritt fram. De kan komma redan nu.
Inreseförbudet gäller heller inte för personer som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige. Detta kan till exempel vara ”högkvalificerade arbetstagare, om det arbete som utlänningen ska utföra inte kan skjutas upp eller utföras på distans”.
Man skulle kunna hävda att de amerikanska basketspelarna tillhör den kategorin, och vill någon klubb ta en rövare så kan man ordna en flygbiljett till sin amerikan redan nu och försöka få denne genom den svenska passkontrollen. För det är en fråga för ”de tillämpande myndigheterna, framför allt Polismyndigheten, att i varje enskilt fall avgöra hur undantagen ska tolkas och vilka beslut som ska fattas.”
Vilken klubb är tillräckligt angelägen för att testa den vägen?
Det här är också den tid på året då de flesta av ligaklubbarna börjar sina lagträningar. Wetterbygden Sparks, under nye coachen Krumesh Patel, körde t e x igång i måndags även om alla, av nämnda skäl, ännu inte var på plats.
Ligan startar i början av oktober, så september kommer att fyllas av träningsmatcher för lagen. Den första matchen för Sparks kommer att äga rum 5/9 på bortaplan, mot Borås, som kommande säsong är en stark kandidat att ta steget upp till SBL Dam. Och så är det klart att försäsongsturneringen i Huskvarna, som blivit en tradition, John Bauer Hotel Cup, kommer att spelas helgen 12-13/9.
Deltagande lag, vid sidan av Sparks, blir Högsbo, Eos och Helsingborg. Det blir totalt fem matcher i turneringen, beroende på att Eos och HBBK valt att inte mötas denna helg eftersom lagen kommer att träningsspela mot varandra vid ett annat tillfälle under försäsongen i Skåne.
Spelschemat för John Bauer-turneringen ser ut så här:
Lördag 12/9
11.00 Sparks-Högsbo, 18.00 Högsbo-EOS, 20.15 HBBK-Sparks
Söndag 13/9
13.00 Sparks-EOS, 15.30 Högsbo-HBBK
Som vanligt kommer ligan att dräneras på ett antal spelare som vi vant oss vid att se på den högsta nivån. College lockar för många, med Matilda Ekh och Tova Sabel i spetsen, men även spelare som Emelie Erlandsson (Alvik) och Hanna Wester (Wetterygden). Och fler lär det bli.
Flera kända namn tar steget till division1. Både Neramou Jeng och Felicia Boström går till Östersund, och Markspelarna Anna Golob och Melina Curiander till Borås. En trio Wetterbygdenspelare, Jelena Krsmanovic, Emina Busatlija och Ebba Sjökvist, lägger ned sina elitsatsningar. Även en profil som Nina Baresso försvinner ur ligan och Alvik, vart vet vi ännu inte. För inte lägger hon väl redan av? Och i alla fall en ligaspelare, Emma Karamovic (Luleå), har fått kontrakt utomlands. Hon skall spela för Barakaldo i den spanska andraligan.
Men det kommer upp ett antal rookies också, och framför allt har vi ett antal meriterade återvändare, som mycket väl kompenserar bortfallet, i alla fall kvalitetsmässigt. Både Josefine Vesterberg och Ellen Nyström vänder tillbaka till Luleå efter proffsspel i Spanien. Och Matilda Claesson ansluter till sin moderklubb, Södertälje, efter åren i Tyskland. Två andra som är beprövade utomlands är Evelyn Ovner och Crystel Bittar, som skall förstärka Wetterbygden respektive Uppsala. Kommer tillbaka till ligan gör också Elin Ljungberg (Högsbo) och det ryktas att även Charlotta Dahl skall göra det, i så fall till Mark.
Bland de ickesvenska spelarna har vi också några intressanta återkomster. Gigi Mazionyte, den landslagsmeriterade litauiskan, återansluter till A3, som också fångat upp guarden Janee Thompson, som 2017/18 gjorde stor succé i Mark. Och Alexis Hyder vet vi ju vad hon går för i den svenska ligan, efter åren med Mark och Högsbo. Hyder återvänder nu till Högsbo efter en sejour i Australien, som fick ett avslut efter bara sex matcher p g a en skada. Hyder, som förhoppningsvis rehabiliterat sig ordentligt, har inte spelat sedan dess. Vi skall också nämna norskan Tina Stenerud Moen (Uppsala), som nu tycks vara bofast i Sverige. Moen spelade ju ett par säsonger i Alvik, men kommer närmast från Djurgården i BED.
Och så noterar vi att ett par turkiska ligaklubbar åter hamnat i hetluften för att de vägrat göra rätt för sig mot spelare. Den typen av saker är legio i Turkiet, men förekommer också i många andra europeiska ligor, något som även flera svenskor under åren har drabbats av. Men ingen liga har nog hamnat i FIBA-tribunalen, och dess skiljenämnd, så många gånger som den turkiska.
Den här gången handlade det dels om storklubben Fenerbahce och den italienska landslagsspelaren Giorgia Sottana samt Botas Spor och amerikanskan Elisabeth Williams, serbiskan Tijana Krivacevic och rumänskan Claudia Cuic. Spelarna drog sina klubbar inför FIBA-tribunalen p g a uteblivna bonusar för säsongen 2018/19, plus ränta på det förfallna beloppet.
Tribunalen redogör inte för sina domskäl, utan konstaterar bara att klubbarna åläggs att utbetala de omtvistade beloppen till spelarna. Sottana fick 15 000 Euro plus ränta med 5 % tills beloppet är betalt i sin helhet. Fenerbahce åkte också på att betala skiljenämndens kostnader, 2 975 €, samt italienskans kostnader för juridisk hjälp, på 4 500 €.
Botas Spor fick punga ut med 18 500 till Williams och 7 500 vardera till de två andra, plus ränta, samt 4 073 i skiljedomskostnader och 5 500 för spelarnas kostnader. Totalt sett åkte alltså de turkiska klubbarna på att betala varsin nätt liten summa, motsvarande en kvarts miljon i svenska pengar för Fenerbahce och nästan en halv miljon för Botas Spor. Det är bra att spelarna har denna kanal för att få upprättelse mot klubbar som inte uppfyller det som avtalats.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.