Ett positivt besked av landslaget

28 maj, 2021

Det blev svensk seger i den första träningsmatchen inför EM, mot Tjeckien på bortaplan. 62-50 slutade det till Sverige, mot ett större och mer rutinerat Tjeckien. Frågan är vilket värde den segern kan tillmätas, med mindre än tre veckor kvar tills slutspelet börjar. Svaret måste bli att matchen var ett gott tecken för det nya landslag som Marco Crespi ställer på benen.

Utan tvekan har Tjeckien en ytterligare växel att lägga i. 29 % från golvet och 2/24 på treorna lämnar t e x mycket övrigt att önska, men det går inte att förringa den svenska insatsen, som inte minst defensivt var riktigt fint genomförd. Dessutom: de båda länderna är i samma fas i sina förberedelser och Tjeckien ställde upp med alla sina förväntade nyckelspelare: Hejdova, Hanusova, Reisingerova och Elhotova.

Jag tror att Tjeckiens coach Svitek och hans lag togs på sängen av det svenska laget och spelet. Han hade nog förberett sig på en ”vanlig match”, men så blev det ju inte alls. Sverige spelade aggressivt i båda ändarna av planen, vilket gjorde att Tjeckiens stora spelare ofta hamnade i ingenmansland och inte alls lyckades bli lika nyttiga som normalt.

Det utmärkta betyget för Sverige förstärktes av att många av de ordinarie spelarna saknades. Amanda Zahui och Regan Magarity är ju borta från EM och troligen också Louice Halvarsson. Men det var fler än så som saknades. Varken Binta Drammeh, Klara Lundquist eller Nathalie Fontaine var med mot Tjeckien. Det borde inte gå, inte ens mot ett möjligen ”nedtränat” Tjeckien, men det gick hur bra som helst. Det var riktigt bra.

Eldebrinkarna ledde, som så ofta, laget, och bäst på plan var Elin. Men i så mångas frånvaro var det andra som klev fram, och många av dem stärkte verkligen sina aktier inför EM. Emma Johansson levererade karriärbästa i landslaget med sex poäng och fyra returer på 15 minuter, Matilda Ekh visade att hon hör hemma på den här nivån, Stephanie Visscher fick spela 20 minuter och gjorde en bra debut och Ellen Nyström tog tillvara på sin återkomst i landslaget.

Den största överraskningen var dock Allis Nyström, som halkade in i truppen efter alla återbud. Nyström gjorde inga poäng, men var oerhört nyttig för laget och i synnerhet i returtagningen, där det totalt blev elva. Det blir svårt att avstå hennes tjänster i slutspelet.

Allt pekar på att Crespi har hittat de nycklar som kan få det här laget att fungera. Lagförsvaret var fullt av energi och riktigt kul att se. Det var aggressiva hedgar i pick and roll och byten i andra situationer, som gjorde det riktigt svårt för Tjeckien. De gånger Tjeckien nådde sina stora spelare blev det visserligen en smula problem, men det är inte så konstigt. Och sammantaget var lagförsvaret och returtagningen riktigt bra. Där höll man faktiskt jämna steg med Tjeckien.

I anfallsspelet försöker Sverige spela snabbt med mycket rörelse. Det fungerade bra mot det mer tungfotade tjeckiska laget, men problemen uppstod när det blev långa anfall i 5-5, eftersom en dimension av spelet förvinner när de stora spelarna är borta. Väldigt mycket i EM kommer att hänga på att attackspelet och trepoängsskyttet fungerar, för man har inte alla de ”vanliga” alternativen till sitt förfogande.

De svenska motståndarna i EM lär snart bli varse att Sverige spelar på ett annorlunda sätt och då blir det förstås inte lika lätt. Men det här svenska laget kan inte spela med någon annan spelidé och så länge motståndarna måste anpassa sig till det svenska spelet, så är det något man kan leva med. Realistiskt sett måste man dock dra ned förväntningarna i EM. Elin Eldebrink uttryckte det bra i en intervju där hon sa att ”målet får bli att gå vidare från gruppspelet, och sedan ta det därifrån”. I klartext betyder det att en tredjeplats är ett rimligt mål.

Vi får se vad som händer när Klara Lundquist, Nathalie Fontaine och Binta Drammeh kan bidra med när de kliver in i laget. Normalt skall de förstås vara ett extrakapital, men ett är i alla fall säkert: konkurrensen om platserna i EM-laget har hårdnat ordentligt efter den här första träningsmatchen, för den var ett riktigt positivt besked. Och det finns dessutom mer att ge, inte minst för att Kalis Loyd, en av Sveriges normalt bästa spelare, inte riktigt är på hugget.

Det har sannolikt med att göra med att hon har harvat i den franska andraligan större delen av säsongen, där tempot och svårigheterna ligger på en lägre nivå. Avsaknaden av tuffare tillställningar märktes redan under det sista kvalfönstret och förstärktes i matchen mot Tjeckien. Inte ett enda spelmål på nio försök blev det för Loyd, som faktiskt verkade lite vilse i pannkakan offensivt sett. Men Loyd har tre veckor på sig att komma i fas.

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.