Eurocup blir allt bättre

16 december, 2021

Det blev en händelserik första speldag när playoff i Eurocup startade med de 32 lag som gått vidare från gruppspelet. Det var alltså första matchen i sextondelsfinalerna, för formatet i Eurocup är ju sådant, hela vägen till finalen, att lagen möts hemma och borta.

Lagen med den sämre rankingen börjar på hemmaplan och den största överraskningen inträffade när London Lions, rankat 32, besegrade förstarankade Bourges med 65–64. Det brittiska WBBL-laget gör i år en stor satsning och har bland annat värvat Johannah Leedham, som spelat flera år i europeiska toppligor och Holly Winterburn, tidigare adept till Jesper Sundberg och Krumesh Patel i Leicester Riders. London är jättefavoriter att ta hem ligatiteln i England den här säsongen.

Nu talar ändå allt för att Elin Eldebrink och kompani vänder matchserien på hemmaplan. Bourges behöver ju bara vinna med två poäng för att gå vidare, men Lions seger är ändå en stor framgång för den brittiska dambasketen, i synnerhet som segern togs med i huvudsak inhemska spelare. London har ett par amerikanskor i laget, men de har inte alls den inverkan på lagets spel och resultat som t e x i Sverige. Nej, de spelare som fixar biffen i London är, förutom Leedham och Winterburn, brittiska spelare som Kennedey Leonard, Shanice Norton och Chantel Charles.

Det var inte bara Bourges av de franska lagen föll i den första matchen. Lyon och Villeneuve vann visserligen sina matcher, men såväl Roche som Vendee och Flammes fick bita i gräset. Fransisco Pinto och hans Tarbes åkte på en riktig snöplig smäll borta mot polska Lublin. De sista fyra minuterna blev ödesdigra för Tarbes. Lublin avslutade matchen med att göra 12–0, vilket gjorde att matchen sluttade 72–55, ett resultat som gör att returen nästa vecka blir riktigt kämpig för Tarbes.

Tarbes har en tuff period just nu. Laget ligger sist i den franska ligan och det som länge såg ut att bli en ”rimlig” förlust mot Lublin i Eurocup  förbyttes i ett knepigt läge inför hemmareturen. Tarbes har stora problem i framför allt sitt anfallsspel. Inte i någon av de sex senaste matcherna, i ligan och i Eurocup, har Tarbes ens lyckats göra 60 poäng.

Övriga svenska deltagare i slutspelet i Eurocup är Paulina Hersler (Ramla, Israel) och Danielle Hamilton Carter (Castor Braine, Belgien). Just de lagen möttes i onsdags. Den första matchen spelades i Israel och slutade med seger för Braine, 86–75. Den belgiska ligan är klart bättre än den israeliska, så resultatet var inte på något sätt överraskande.

Hersler, som för övrig har den finska landslagsspelaren Linda-Lotta Lehtoranta som lagkamrat i Ramla, hade en klen match mot Braine. Fem poäng och tre returer blev svenskans facit. Och inte heller Hamilton Carter briljerade. Hon fick spela drygt 17 minuter och missade alla sina fyra skott.

I övrigt blev det en del oväntade resultat i onsdags. Nika Syktyvkar från Ryssland tog en oväntat stor seger, 103–68, mot franska Roche, och Kangeroes (Belgien), seedade 23, besegrade tiondeseedade Polkowice (Polen) med 83–70. Vidare lyckades Ruzomberok (Slovakien) spela lika, 86–86, mot ryska storheten Nadezdha. Oavgjorda resultat är ju tillåtna eftersom det är det sammanlagda resultatet över två matcher som fäller avgörandet.

Ruzomberok och Nadezdha hör till lagen i playoff med spelare vi tidigare sett i SBL Dam. Den amerikanska WNBA-spelaren Natisha Hiedeman tillhör Nadezdha och Adrienne Motley spelare i Ruzomberok. Båda har tidigare visat upp sig i Luleås dress. Den här gången var det Motley som hade en stor afton, då hon blev matchvinnare genom att sätta 31 poäng. Hiedeman hade tio poäng och fem assister för Nadezdha.

Det råder ingen tvekan om att Eurocup som turnering har ökat i värde, undan för undan, såväl status- som kvalitetsmässigt. Och konkurrensen bara ökar. Klubbarna trakter efter att få vara med, men högst 48 lag får tillträde. Den här säsongen var det betydligt fler som ville. Inför årets gruppspel tvingades därför 26 lag kvala för att få en plats i turneringen. Som bekant blev ju den enda svenska deltagaren, A3, utslagen redan i den fasen.

Att flera lag som spelade i Eurolegue förra säsongen, men inte lyckades ta sig in i år, i stället spelar Eurocup, har bidragit till en nivåhöjning i Eurocup. Samtidigt har många klubbar, från olika länder, flyttat fram positionerna och visat att de kan spela jämnt med de bästa, t o m slå dem, vilket de första matcherna i playoff rundan tydligt visar. Det blir ju många värdematcher i Eurocup och det finns inget annat sätt att förbättra sig än att tävla med de bästa. Just därför är det så synd att inte svenska lag inte är med och mäter krafterna i Eurocup. För den svenska basketens utveckling skulle det var väldigt betydelsefullt om intresset vore större.

Upp till fem lag per land får anmälas till Eurocup. Men ju längre man väntar med att ställa upp, desto svårare blir det att ta sig in i huvudturneringen och i stället tvingas kvala. Vilka lag som direkt får en plats i turneringen och vilka som måste kvala bestäms av en nationsranking, som sträcker sig över de tre senaste säsongerna i Eurocup.

Ett skäl att avstå kan vara att kostnaderna avskräcker. Anmälningsavgifterna är dock inte så stora, 600 € per lag, inklusive försäkring, och så krävs en licensavgift på 75 € per spelare, plus en deponering på 10 000 €, som betalas tillbaka. Den stora kostnaden uppstår för resor, uppehälle och domare, den senare cirka 1500 € per hemmamatch. Men totalt handlar deltagandet om flera hundra tusen kronor, beroende på hur långt man når i turneringen. Billigt är det inte, men smakar det så kostar det. Det är en fråga om prioriteringar.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.