Höstens utmärkelser, med Luleå och Östersund i fokus

19 december, 2021

Sex matcher återstår i SBL Dam innan det här kalenderåret är slut, men nu när grundserien nått halvvägs är det dags att göra en avstämning och dela ut några utmärkelser för höstens spel. Det har varit en minst sagt händelserik och intressant säsong, med mer jämna matcher och mer överraskande resultat än någonsin.

Matcherna den här helgen blev inget undantag. I Helsingborg vann Niklas Thanos den grekiska coachmatchen mot Fotios Ioannidis i Alvik. 75–69 slutade det hela och innebar Helsingborgs fjärde vinst den här säsongen och den andra ”storskalpen”. Helsingborg har ju tidigare besegrat också A3. Nu spänner man bågen i HBBK och börjar prata slutspel. Vi får se hur det blir med den saken, men bra att ambitionerna är höga. Och kul är det att Helsingborg är med i matchen den här säsongen.

Efter sju raka förluster var det dags för Borås att inkassera sin tredje vinst, nu mot starka Norrköping, 80–75. Riktigt bra gjort av Borås, som hade jobbat ihop till den här vinsten. I de allra flesta av förlusterna har Borås hängt med bra. Det var deras tur nu. I övrigt kan vi konstatera att Östersund fortsätter att imponera, nu med en klar seger över Högsbo, och att Visby tog en blytung bortaseger mot Eos. Östersund och Visby är halvvägs in i grundserien delade treor, och har i praktiken säkrat slutspel. Mark har också en plats bland de åtta bästa inom räckhåll, efter sin åttonde vinst för säsongen, mot Södertälje på bortaplan.

Och så till utmärkelserna. Som jag ser det är det här höstens…

…lag
Den här titeln går med råge till Luleå. Övriga lag slår varandra huller om buller, medan Luleå går fram som en slåttermaskin och har gjort rent hus halvvägs in i grundserien. En genomsnittlig segermarginal på 35 i de första 14 matcherna är nästan overkligt.

…coach
Alva Stark får ursäkta, men det är Robin Sandberg som har härskat på coachtronen den här hösten. Han har fått ihop sitt lag till en överlägsen segermaskin. Det kan ingen mäta sig med.

…import
Man förstod att Brooke McCarthy-Williams skulle bli en begivenhet i ligan när hon skrev på för Luleå. Det besannades med råge. Amerikanskan spelar inte i närheten av de minuter som hennes importkollegor i de andra lagen, men levererar ändå stora siffror och är en fullfjädrad tvåvägsspelare.

…svenska spelare
Ingen tvekan om att utmärkelsen går till Ellen Nyström. Hon spelar med en sådan pondus i båda ändarna av planen att motståndarna tycks få stora darren när de ställs mot henne.

…debutant
Den här hamnar också uppe i norr. Fanny Wadling landade efter collegeåren i Luleå, där hon tidigare gått på RIG. Wadling går från klarhet till klarhet. Robin Sandberg har det väl förspänt, när han kan skicka in en sådan spelare från bänken.

…skyttedrottning och speltid
Visbys Jessica Kelliher leder skytteligan med det imponerande snittet 26,8 poäng per match. Och hon är ingen dålig returtagare heller, femma i ligan med 10,5/match. Kelliher är också den som spelar mest av alla i ligan. Hon är på planen i mer än 39 minuter i varje match. Att hon orkar. Man kan fråga sig om hon inte skulle vara ännu mer effektiv med lite mer pauser under matcherna

…överraskning, lag
Det finns några att välja på den här hösten, men Visby, Helsingborg och Mark får ge vika för nykomlingen Östersund. Vi hade nog trott att Östersund skulle klara sig bra, men en delad tredjeplats efter halva säsongen var mycket över förväntan.

…överraskning, svensk spelare
Priset går till Elsa Paulsson Glantz, som i sin återkomst till Östersund och ligan verkligen har spelat på en hög nivå. Och högst välförtjänt blev hon kallad till landslagets träningsläger inför EM-kvalet.

…överraskning, import
Den här hamnar också i Jämtland. Elena Popkey har varit i Östersund några år, men att hon skulle anpassa sig till ligan på det sätt hon gjort är en skräll. Popkey leder Östersund i stor stil från bakplanen och är utan tvekan en av ligans bästa spelare.

…besvikelse
Visst hade alla förväntat sig mer av lag som Wetterbygden och Högsbo, men framför allt av anrika Södertälje. Det har gått knas i hela säsongen för SBBK, med ett sent coachbyte som gjorde att allt blev fördröjt, och så en massa personalproblem. Om någon på försäsongen hade sagt att Södertälje skulle ligga sist, med bara två vinster, efter halva grundserien, skulle personen ha klassats som sinnessvag.

…optimering
När det gäller vilket lag som fått ut mest av sitt lag såväl spelar- som resultatmässigt, står det mellan på Mark och Helsingborg. Coacherna i de båda lagen har gjort ett finfint jobb med det material de har till förfogande, men priset går till Mark.  Att plocka åtta vinster på 13 spelade med det lag Mark har på papperet är inte bara optimering. Det är nästan maximering.

…värvningsflopp
Ibland skickas importer hem för att de inte anses hålla måttet, eller av andra skäl. Ingen fick dock sin returbiljett så snabbt som den grekiska point guarden, Xrysa Kilazidou. Hon värvades till Eos, men var borta redan på försäsongen.

…spelartapp
Alvik har fyllt på laget för att täcka upp för förlusten av Klara Lundquist, men det har inte gått. Laget är sig inte likt sedan hon försvann till Polen och har förvandlats från ett topplag till ett i mitten. Så oerhört mycket betydde Lundquist.

…tapperhet
Den medaljen går till Uppsala som gnetat och krigat hela hösten och har lyckats få ihop fyra vinster så här långt. Poängen är att Uppsala har gjort det med bara en import i laget. Medan motståndarna i allmänhet haft 3–4 utländska spelare, har Uppsala nöjt sig med Sabrina Haines, och förtjänar en eloge för att de gett mest speltid av alla till de svenska spelarna.

… krossar
I första omgången, när Luleå slog Visby med 44 poäng, trodde man att det skulle bli säsongens kross. Men ack vad man bedrog sig. Luleå slog senare Södertälje med 56 och därefter Uppsala med 66. Och möjligen kommer det mer.

…blockfestival
När Södertälje besegrade Högsbo i Täljehallen bidrog serbiskan Kristina Arsenic i hemmalaget med enorma åtta blockar.

… hur kunde det hända?
Det händer märkliga saker när det spelas basket. I matchen Wetterbygden-Mark ledde hemmalaget som mest med 15 poäng, vann returtagningen i matchen med 42–30 och sköt 43,5 % på treorna, men lyckades ändå förlora. Det är många saker som har betydelse i basketmatcher.

…berg-och dalbana
Höstens märkligaste lag är utan tvekan A3, som blandar sekvenser, då de spelar strålande, med perioder av totalt mörker. Det sker i matcherna, men också från match till match.  Bottennappet var nog när A3 inte orkade med mer än 49 poäng på hemmakorgarna och föll pladask mot Helsingborg. Det verkar inte finnas några mellanlägen. När A3 kliver ut på planen kan det bli allt från himmel till helvete. Men det skall erkännas, att den ovissheten är ganska underhållande.

…svängigaste match
A3-Norrköping  förra veckan började med strålande spel från Umeålaget, medan Norrköpingsspelarna var helt vilse i pannkakan. Efter sju minuter ledde A3 med 21 poäng. Sedan började matchen svänga. En bit in i sista kvarten var i stället Dolphins i ledning med 17.  Matchen svängde alltså 38 poäng till Norrköpings fördel på dryga 20 minuter! Men det var faktiskt inte långt ifrån att det vände en gång till. A3 hade närkontakt i slutet men Dolphins rodde hem det med 88–83.

…utbrott
Den temperamentsfulle grekiske coachen i Helsingborg, Niklas Thanos, blev topptunnor rasande när han blev utvisad efter två tekniska under hemmamatchen mot Uppsala. Tyvärr fortsatte han skrika saker åt domarna på väg ut, och då blev det domarrapport och böter.

…sågning
Podden ”Bänkvärmarna” dissade Luleå och Robin Sandberg. Det är aldrig fel med uppriktig kritik, men den här gången var timingen sällsynt usel.

…utlandssvenskor
Zahui och Lundquist i all ära, men det är två andra svenskor i Euroleague, Binta Drammeh (Girona) och Regan Magarity (Landes), som har stuckit ut mest. Drammeh spelar sin bästa basket i karriären och är given i Gironas startfemma. Hon levererar fina siffror och basketsajten ”El perimetro” skriver lyriskt att ”Drammeh har glänst sedan hon kom till Girona” och ”svenskan ger liv åt det katalanska laget”.

Även Magarity, som en bit in i säsongen kom tillbaka efter skadebekymmer, presterar på europeisk toppnivå. Hon är den största stjärnan i det franska mästarlaget Landes och är dess främsta poänggörare och returtagare.

…collegespelare
Det blir delat förstapris mellan Matilda Ekh, Michigan State, och Helene Haegerstrand, Albany. Redan under sitt första år får Ekh 30 minuter per match, vilket är ovanligt. Och hon gör bra ifrån sig, snittar 11,2 poäng och skjuter 48 % på treorna. Den förra Alviksspelaren Haegerstrand har verkligen lyft under sitt tredje år i Albany. Hon producerar bäst i sitt lag med 12 poäng/match, och även hon med finfin trepoängsprocent, 46.

…statistikbekymmer
Förbundets nya statistiksystem, som lanserades den här hösten, innehåller många bra saker. Men av någon anledning går inte ett lags sammanlagda skottprocent att se, vilket är märkligt. Det jobbas på att rätta till det, men det finns andra bekymmer, som att lagets totala returtagning inte heller summeras. Och så saknar jag att periodsiffrorna från en match inte går att se i efterhand, liksom att all spelarinfo som fanns i det gamla systemet, med karriärdata och annat, verkar som bortblåst. Det framgår inte ens vilket år spelarna är födda.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.