Ingen fara på taket i Visby
21 april, 2020
Visby Ladies har 36 raka säsonger i ligan, en svit som bara överträffas av Telge. Bara två gånger under den här tiden har laget missat slutspelet, tre om vi räknar säsongen som gick. Det har varit lite upp och ned med Visby genom åren, men laget har envetet hålls sig kvar genom alla år utan att någonsin ha behövt kvala. Höjdpunkten var givetvis SM-guldet 2005, efter att Ladies fem gånger varit i final men förlorat alla.
Så hur ser det ut för Visby inför den kommande säsongen, när den nu startar? Svaret är att det kunde ha varit bättre, men framför allt mycket värre. I Visby tackar man sin lyckliga stjärna för att man inte har någon personal på avlöningslistan. Säsongen 2019/20 är ju över, så där finns inga spelare eller coacher, och Visby är dessutom en klubb som inte har någon anställd kanslipersonal.
I klubben planerar man som om säsongen skulle starta planenligt i höst. Det pågår avstämning med spelarna och med sponsorerna, och om hur det ser ut på den senare fronten, säger sportchefen Anders ”Leo” Pettersson:
– Vi är inte beroende av en enskilt stor intäktskälla. Vår sponsorbas är bred, men en del av den lär försvinna. Den uppskattning vi gör just nu är att vi kommer att tappa cirka 25 % av sponsorstödet. Men det är svårt att säga exakt eftersom det lär komma sena beslut från många håll.
En nyckelfråga i sammanhanget är hur sommaren kommer att gå för Gotland och Visby när det gäller turismnäringen. Många företag, inte bara inom transportindustrin, boende och restaurang, är ju högst beroende av den. Hoppet står till att svenskarna väljer att semestra i hemlandet i sommar och att det blir fullt fart på ön som vanligt.
Intäktssidan är det som kommer att avgöra vad man kan unna sig i Visby Ladies kommande säsong. Man har normalt en ganska slimmad budget och det finns inte så mycket besparingar att göra i verksamheten, vid sidan av spelartruppen. Och sedan 5-6 år tillbaka jobbar klubben ned en skuld som vid den tidpunkten låg på cirka 800 000.
– Ladies hade levt över sina tillgångar under några säsonger. Det upptäckte några av oss som kom tillbaka till klubben då, efter några års frånvaro. Vi har nu betat av det mesta, återstår gör runt 200 000, säger Pettersson.
Någon stor ungdomsturnering finns inget beroende av i Visby. En viss intäkt kommer dock från ett läger som man årligen arrangerar på ön tillsammans med Alvik. Det brukar gå av stapeln i början av augusti, men hur det går i år är ännu oklart.
Och hur tänker man angående nästa säsongs lag? Vad gäller coachfrågan kommer Pettersson med beskedet att det finns en idé om att man kommer att fortsätta med den coachtrojka som avslutade den senaste säsongen, d v s med Pettersson som head coach, och med Marie Söderberg och Thomas Nordgren som assisterande. Inget definitivt beslut är dock ännu fattat.
På spelarfronten finns ännu ingen som är kontrakterad. Pettersson säger att man har gott hopp om att kunna behålla de sju svenska spelarna som man hade, och värva två ytterligare. Det skulle innebära ett tillskott av tre importer, en plan som man hade redan förra året, men som man inte lyckades sy ihop då.
– Bekymret vad gäller svenska spelare kan bli svårigheterna att ordna arbete. Vi har ju inga svenska spelare som är heltidsanställda, så med den arbetslöshet som hotar kan det bli svårt att hjälpa till med jobb. Och som för alla klubbar får man ha både livrem och hängslen på när man pratar med spelare om nästa säsong eftersom vi inte vet när allt kan vara igång, berättar Anders Pettersson.
Sammantaget ser det inte ut att vara någon fara på taket i Visby och med Ladies. Några excesser kan man visserligen inte tillåta sig, men det råder ingen tvekan om att man kommer att rulla på med sin 37:e ligasäsong som vanligt. Nästan i alla fall.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.