Krönika: Ligaranking och spridda noteringar
2 december, 2019
Vi fick inte uppleva någon överraskning i veckans ligaomgång, men det blev en liten marginal i några av matcherna. Eos var inte långt ifrån att slå Norrköping på bortaplan. Lite för många enkla missar och lite för många turnovers, som resulterade i 16 breakpoäng för Dolphins, och katastrofalt trepoängsskytte, blev Eos fall. Och i Umeå var det inte långt ifrån att Wetterbygden hann ifatt A3 i slutet. Det var som coach Pinto sa, att hade hans spelare trott lika mycket på det från början, som under de sista minuterna, så hade det kunnat sluta annorlunda. Men ofta är det så det fungerar, att de stora favoriterna har ett mentalt övertag när matchen börjar.
Inte heller i Alviks match mot Telge blev det en stor segermarginal. Telgespelarna gjorde vad de kunde, trots att de hade de flesta oddsen emot sig, inte minst längden. Men Alvik hade svårt att hantera Telges ”smallball”. Gästerna var bara några närmast hårresande missar från att ha chansen i slutet. Man tycka att ett lag som Alvik borde kunna spela ut Telge, men matchen visade tydligt att Alviks bakplan är lagets akilleshäl. Med Klara Lundquist i laget skulle det förstås förändras.
Efter den senaste ligaomgången är det dags för en ny ranking. Den ser ut så här, med placeringen i förra rankingen inom parentes:
1. Luleå (1)
2. Alvik (2)
3. A3 (5)
4. Högsbo (3)
5. Norrköping (6)
6. Telge (4)
7. Wetterbygden (8)
8. Eos (7)
9. Mark (9)
10. Uppsala (10)
11. Visby (11)
Här följer några statistiska fakta från ligan, några som kanske överraskar de flesta:
Klar etta bland alla ligalagen i trepoängsskytte är Visby, med 35,1 % bakom linjen!
Laget som orsakar minst antal turnovers per match är Telge, med 12 i snitt!
Ligans bästa lag i returtagning är Wetterbygden, som tar 49,9 per match!
Bara två svenskor återfinns i skytteligans topp 20, och båda kommer från Alvik! De är förstås Elin Ljunggren och Paula Juhlin.
Efter sin reträtt från BLMA och återkomst till Sverige, lät Klara Lundquist meddela att hon inte tänker återuppta basketen förrän efter jul. Därmed blir Lundquist en fyra landslagsspelare som just nu är klubblösa, med två månader kvar till OS-kvalet. Och det är ju inte så bra.
De andra tre är Frida Eldebrink, Farhiya Abdi och Nathalie Fontaine. Förhoppningsvis kommer hela gänget i spel å det snaraste. Att Lundquist hamnar i Alvik är det mest troliga. Vad gäller Eldebrink har det ryktats att hon är på väg till BLMA, då som ersättare för Lundquist. Fontaine letar svensk klubb och kommer hon att spela så lär högst troligt bli i Sverige säsongen ut. Om Abdi har jag inget hört.
En som dock framgångsrikt är i farten är Amanda Zahui, som numera spelar i Shandong, Kina, av alla ställen. Shandong har 2-1 så här i början av säsongen och svenskan snittar mäktiga 22,8 poäng och 16 returer. Hon är dock långt från skytteligaledningen, eftersom ett flertal av världens bästa spelare, främst amerikanskor, också valt det lukrativa alternativet att spela i kommunistdiktaturen och där dominerar ligan i stor stil.
Tina Charles, Zahuis lagkompis i New York Liberty, har täten med 35,1 poäng i snitt, följd av Liz Cambage från Australien, på 31. I returtagning är dock Zahui delad trea. Den kategorin toppas av Candace Parker med 18,3 i snitt.
Om Zahui nästa år återvänder till New York Liberty i WNBA, lär hon få en ny lagkompis i Sabrina Ionescu, som alla räknar med skall gå som etta i vårens WNBA-draft. Liberty kommer att få välja först, eftersom klubben vann lotteriet som avgör vem som skall få förstavalet.
Ionescu är den största stjärnan inom collegebasketen och spelar i Oregon, som är den stora favoriten att i år ta hem mästerskapet. Oregon slog ju nyligen USA:s damlandslag i en träningsmatch, men gick i lördags på pumpen för första gången den här säsongen, då Oregon föll mot åttonderankade Louisville.
En annan landslagsspelare, vars form inte går att klaga på, är Binta Drammeh. Hennes 25 poäng när TT Riga storskrällde och vann sin första match för säsongen i Euroleague, fick enorm uppmärksamhet. Riga slog ju det ryska storlaget UMMC Ekaterinburg, med alla världsstjärnor: Griner, Vandersloot, Quigley, Meesseman med flera. Men så är det ju glädjande nog inom idrotten. Man kan få storfavoriten på fall den där dagen då allt lyckas och motståndaren inte har sin bästa dag.
Ytterligare en formstark landslagsspelare är Elin Eldebrink. Man kan faktiskt säga att Eldebrink, 31 år gammal, är i sitt livs form. Och så skall det på något sätt vara, för hon är ju i sin ”basketguldålder”. Efter att ha härdats under många år i bra europeiska ligor, har Eldebrink utvecklats till en klippa i landslaget. Där hör hon till det fåtal spelare som är oumbärliga, en reell tvåvägsspelare som hon är.
Och samma sak i klubblaget, franska Bourges, ett topplag i både ligan och i Euroleague. I den senaste ligamatchen, då Bourges gav BLMA dess första förlust för säsongen, svarade Eldebrink för 19 poäng (varav 5/6 på treorna) och åtta assister.
En bra försvarsspelare har hon alltid varit, men utvecklingen på senare år har varit i det offensiva spelet. I en intervju nyligen beskrev Eldebrink tiden i den turkiska klubben Yakin Dogu, som för övrigt inte finns till längre, som oerhört lärorik. Inte minst för att hon hade Courtney Vandersloot, världens bästa pg, i laget och tillgodogjorde sig mycket av amerikanskan.
Men det är flera av landslagsspelarna som gör bra ifrån sig. Förstaårsproffset Regan Magarity går ju fint i Hatay i den starka turkiska ligan, och så gör även Louice Halvarsson i franska Tarbes, som dock har ett ganska svagt lag och håller till i nedre halvan av tabellen.
Kalis Loyd fortsätter att hålla en bra nivå i spanska Ensino. I helgens ligamatch mot Al-Qazeres svarade svenskan för fina 13 poäng och 14 returer. Svenskmatchen i Spanien, Sedis (Elin Gustavsson)-Gipuzkoa (Ellen Nyström), slutade för övrig 55-56, efter fem poäng av Gustavsson och noll av Nyström, som tycks tappa speltid i sitt lag. Den här gången blev det bara 13 minuter.
Danielle Hamilton-Carter har haft en bra höst i slovakiska Piestanske Cajky, och så har även Paulina Hersler i Celje, Slovenien. Hersler ligger tvåa i skytteligan i Slovenien (20,3) och trea i returer. I senaste ligamatchen bokfördes hon för en fin double-double, 25+13.
Så har vi noterat att Elin Sjöberg har börjat spela basket igen, i Visby Ladies. Sjöberg, som under sin ungdomstid var ansedd som en stor talang och var bofast i ungdomslandslagen, debuterade i ligan redan 2011, som 14-åeing. Hon spelade sin senaste ligamatch i november 2017, då bara 20 år gammal. Då hade hon varit sjuk en längre tid efter en åkomma hon dragit på sig under en utlandsvistelse.
Sjöberg gjorde comeback i söndagens match mot Mark, men gjorde inget större väsen av sig. Det blev två poäng på 17 spelminuter. Vi får hoppas att hennes återkomst är allvarligt menad och varaktig, för det är inte bara Visby ladies som gärna vill se Elin Sjöberg tillbaka i ”gammal” god form i ligan.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.