Ligaveckan, och om college
19 november, 2021
Onsdagens omstart i ligan gav en del intressanta resultat. Visby vann ”uppstickarmötet” mot Mark i en match som spelades i ett hejdundrande tempo med massor av possessions. Och poängen blev därefter, 101 – 89, efter 36 poäng och 16 returer av Jessica Kelliher. Båda lagen står nu på 6 – 2 i matcher. Visby fortsätter att gå på i ullstrumporna och har bara förlorat mot Luleå och A3.
Södertälje lyckades till slut inkassera sin första seger, mot Helsingborg i Täljehallen. Det hela underlättades av att Helsingborg kom till spel utan sina två viktigaste spelare, Matildha Ågren och Japonica James. HBBK tvingades gå runt på sex spelar och hängde med i halva matchen. Sen tröt orken. SBBK hade Molina tillbaka i laget och nyförvärvet Kristina Arsenic debuterade. Insatsen var sisådär, både från laget och serbiskan. Segern blev inte större än tio poäng och Arsenic slutade matchen med sex poäng och fem returer.
Arsenic, som är en stor spelare (193), men inte vidare fysisk, visade dock bra spelförståelse och kommer säkerligen bli viktig för Södertälje framöver, då hon ger laget en lite annan dimension i anfallsspelet.
Östersund fortsätter att imponera. Det blev en meriterande seger mot Alvik på hemmaplan, och den togs utan Elsa Paulsson Glantz. Matchvinnare blev Kraker med 29 poäng och Danielle Elvbo, 20. Östersund överraskar inte bara resultatmässigt, utan framför allt spelmässigt Man har sällan sett en nykomling spela med så fin rytm och rörlighet, och fint skytte. Östersund är t e x det lag som sätter flest treor per match. Alva Stark har gjort ett bra jobb med sitt lag och ser att få ut väldigt mycket av sina spelare.
För Wetterbygden fortsätter kräftgången. Mot Högsbo på bortaplan kom sjunde raka förlusten, efter direkt svagt skytte utifrån. Sparks kom till spel utan Emma Johansson och hade även denna gång alla möjligheter, utan att lyckas ta tillvara på dem. Förutom den stora förlusten mot A3 ligger förlustmarginalen på bara runt tio poäng i snitt. Sparks verkar inte få ihop det där sista, och har nu ytterligare en tuff match framför sig, då Visby kommer till Huskvarna sporthall på lördag.
Innan helgens matcher har vi dock en tidig seriefinal att se fram emot på fredag kväll, då A3 gästar Luleå. Allis Nyströms medverkan i matchen tycks vara lite osäker, vilket kan bidra till att Umeålagets chanser ökar. A3 spelar visserligen på hemmaplan, men skall någon kunna rubba Luleå så är det nog A3, som när de spelar bra håller en hög nivå. Ibland kommer dock lite svackor i matcherna och det är nog det som det handlar om på fredag kväll.
Den här fullmatade veckan avrundas sedan med Norrköping-Högsbo, Eos-Uppsala, A3-Helsingborg, Borås-Östersund och Wetterbygden-Visby på lördag, Mark-Luleå på söndag och Alvik-Södertälje på måndag. A3 har alltså match två dagar i rad, men torde orka klara av Helsingborg mindre än 24 timmar efter Luleåmatchen. Skall vi utse några favoriter i de andra matcherna, så får det bli Norrköping, Eos, Luleå, Östersund, Visby och Alvik, men en och annan överraskning lär det bli. För sådan är ju ligan den här säsongen, som inte liknar någon annan.
Collegesäsongen i USA är nu i gång. Än så länge handlar det om försäsong, med enskilda matcher och vissa turneringar. Själva conference-spelet startar inte förrän närmare nyår. Säsongen har startat bra för de bästa svenska spelarna. Michigan State, där Matilda Ekh är förstaårsspelare, har 3 – 0 i matcher. Ekh ser ut att få mycket speltid. Hittills snittar hon 29 minuter. I den senaste segern, mot Valparaiso, blev det 36 och elva satta poäng. 3 – 0 har också Penn State, där Tova Sabel snittar 17 minuter. Mot Delaware State i veckan, då Penn State tog en jätteseger, blev det 17 poäng för svenskan.
Både Michigan State och Penn State spelar i starka Big Ten conference, som den här säsongen anses bli den allra bästa. Enligt förhandstipsen är det ingen annan conference som kommer att få så många ”gratisplatser” till det nationella slutspelet på våren. Ekh och Sabel kommer att få många värdefulla matcher mot bra motstånd den här vintern.
SFA, där Stephanie Visscher spelar, har startat 3 – 1. Första förlusten kom i torsdags mot 24-rankade Texas A&M. Visscher är inne på sitt sista år och kan nog sägas vara lagets viktigaste och bästa spelare. Hon spelar redan nu mest i sitt lag och har så här långt snittat 12, 6 poäng. I förhandstipsen väntas Stephanie Visscher ta plats i all star laget i sin conference, WAC. SFA spelade ju tidigare i Southland conference, där de var klart bäst. I WAC är det den här säsongen Cal Baptist som är förhandsfavoriten. Det är sannolikt dem SFA måste vinna över i slutspelet i WAC för att kunna nå march madness.
Stina Almqvist, löftet från Mark, finns från och med i år i Penn, som spelar i Ivy League. Penn har börjat 3 – 0, och Almqvist har hittills fått drygt 13 minuter i snitt på planen. I torsdagens match, mot King´s, blev det 21. Det vanliga på college är att rookies inte får så mycket speltid, förutom i exceptionella fall, men det verkar som om svenskans kommer att öka sin speltid framöver.
Albany, i Metro Atlantic conference, är numera en riktig svenskkoloni, med Helene Haegerstrand, Ellen Hahne och Freja Werth. Albany har börjat 1 – 1 och det är Hahne som har den största rollen i laget. Hon är den enda som är på planen i mer än 30 minuter och gör också mest poäng så här långt, 15 i snitt. Men Haegerstrand och Werth har också startat bra och fått 22 respektive 18 minuter och snittat 8/7 poäng.
Medan vi är inne på internationellt, så måste vi notera att naturaliseringarna av amerikanskor nått nya höjder, eller möjligen bottnar. FIBA-reglerna tillåter ju att varje land får ställa upp med en naturaliserad spelare i varje landskamp, så när de asiatiska B-mästerskapen nyligen avgjordes, så dök den amerikanska WNBA-spelaren, tillika mästare med Washington, Natasha Cloud, plötsligt upp i Jordaniens lag.
Och det gick bra för Jordanien i den sex lag starka turneringen, som de själva arrangerade i Amman. Det bar, med Cloud i täten, hela vägen till final. Där blev det dock tvärstopp mot Libanon, som vann med utklassningssiffror, 80 – 40, och därmed flyttades upp till A-gruppen. Och självklart hade även Libanon en naturaliserad amerikanska med i laget; centern Brittany Denson. Men till skillnad mot Cloud har Denson i alla fall viss anknytning till sitt ”nya” land, efter att ha spelat i libanesiska klubblag några säsonger. Turneringens bästa spelare blev dock ingen av amerikanskorna, utan Libanons point guard Rebcca Akl, som i vardagslag spelar i det grekiska laget Esperides.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.