Några noteringar
19 augusti, 2020
Ytterligare två ”utlandssvenskor” återvänder till Sverige och SBL Dam, och blir friska förstärkningar i sina nya lag och förhoppningsvis för ligan som helhet. Det blev Uppsala som lyckades knyta till sig point guarden Crystel Bittar, som spelade i Nymburk i Tjeckien för två år sedan, och förra säsongen i Verviers Pepinster i Belgien. Uppsala lyckades utverka ett Zennström-stipendium till Bittar, vilket antagligen ”knöt ihop säcken”.
Stipendiet skall möjliggöra för spelaren att kunna studera på universitetet utan att ta studielån och kombinera det med elitbasket. Tidigare har både Ellinor Holmberg och Agnes Nordström uppburit stipendiet. Holmberg är klar för nästa säsong och frågan är förstås om Nordström också skall bli det. Eller tar Bittar möjligen över hennes stipendium?
Den andra återvändaren är Amanda Kantzy, som värvats av Södertälje. Kantzy gick ut college i våras. Hon spelade de två sista åren för Albany i America East, som inte tillhör de bättre konferenserna, men svenskan gjorde bra ifrån sig, och snittade sista året 8,2 poäng och 6,6 returer. Hon sägs ha försökt få ett utlandskontrakt i höst, men istället blir det alltså den svenska ligan, där hon tidigare gjort en säsong i Luleå innan hon flyttade till USA. Kantzy kommer att bidra med välbehövlig storlek till Södertälje, som nu har åtta spelare redovisade.
Mark har nu gjort klart med den sista länken i den coachtrojka som skall leda laget. Redan klara Fredrik Almqvist och Frank Alm har kompletterats med en Sverigebekanting, italienaren Antonio d’Albero, som coachat professionellt i ett stort antal länder sedan 2001, bland annat i danska damligan och i Jamaicas landslag. Han coachade Östersund förra gången det begav sig i ligan, 2016/17 och Marbos herrar följande säsong, samtidigt som han jobbade på NIU.
Enligt uppgift skall de tre coacherna dela på sysslan, men det blir nog d’Albero som får det största ansvaret och som officiellt kommer att vara head coach.
Det rapporteras från Luleå, via bloggaren Lindvall, att Matilda Ekh funderar på att inte åka iväg till college på grund av alla osäkerheter. Det är en högst rimlig tvekan från hennes sida om det förhåller sig så. I dagsläget kan ju ingen säga om och i så fall när collegebasketen startar. Det senaste i frågan är att NCAA har gjort ett officiellt uttalande, där det sägs att organisationen i mitten av september kommer med någon form av besked om träningar och matcher kommer att starta enligt tidplan, eller om en kortare försening blir nödvändig på grund av pandemin.
Tonen i det budskapet andas i alla fall optimism. NCAA verkar vara förvissade om att det kommer att bli en basketsäsong och har ju tidigare även deklarerat att ”det kommer att bli ett March Madness 2021”.
Säkerligen är det många, likt Ekh, som funderar på hur de skall göra. För vissa, som fått möjligheten till en kostnadsfri collegeutbildning och basketen inte är det viktigaste, kan det förstås kvitta. De åker iväg till sina skolor för att plugga oavsett hur det blir med basketsäsongen. Men för de hårdsatsande spelarna, de som har stora ambitioner med sina basketkarriär och ser collegespelet som ett viktigt karriärsteg, är det en annan femma. Att eventuellt inte få spela, eller bara spela en väldigt kort säsong, är inget drömscenario.
Man får anta att de collegespelare som funderar på att ”hoppa av” är införstådda med vilka konsekvenserna kan bli om man inte åker iväg till sin skola. I normalfallet är det t e x inte tillåtet för en spelare som är bunden till en NCAA-skola, att spela för något annat lag. Nu är det ju ingen normal situation vi befinner oss i, så möjligen kan det bli så att NCAA ”tänjer” på sina regler och möjliggör spel på annat håll, men det är inget vi vet idag.
Och så blev det som vi trodde, att Nina Baresso, förra säsongen i Alvik, inte alls lägger skorna på hyllan. Baresso, som fyllde 45 i juli, återvänder till sin förra klubb, Huddinge, och spel i BED.
En annan som vänder tillbaka är den duktiga amerikanskan Ivey Slaughter som förra säsongen spelade i Luleå och dessförinnan i TT Riga. Slaughter återvänder till sitt alma mater, Florida State University, där hon blir en av skolans assisterande coacher.
Såg att Borås Basket ”tackade av” Magnus Stråhle, som efter sex års anställning i rollen som ansvarig för kommunikation och arrangemang i klubben, gjorde sin sista arbetsdag i fredags. Stråhle får strålande omdömen för sina insatser i föreningen och han önskas lycka till med sina kommande universitetsstudier. Vad som inte nämns i hyllningstexten är att det inte var Stråhles val att sluta. Faktum är att han blev uppsagd av klubben. Om det berodde på ekonomi eller annat är inte känt.
SBL Dam får däremot äntligen en central resursförstärkning, då Visbysonen Louie Söderberg tillträder en tjänst som ligakoordinator och kommunikatör på heltid, med start i september. Söderberg har jobbat ideellt med bland annat kommunikation åt Visby Ladies under några år. Då blev det ett rejält lyft för Visby med informationsfrågorna, vilket kanske inte var så märkligt eftersom det var rent katastrofalt tidigare.
Jag är säker på att unge Söderberg kommer att kunna åstadkomma samma sak i sin nya roll, för det finns ett skriande behovet av extern kommunikation i SBL Dam. Och vad jag förstår är han en energisk kille, som också är bra på de mer tekniska och digitala frågorna.
I sitt ”introduktionsbrev” till klubbarna skriver Söderberg bland annat om den kommande säsongens webbsändningar. Han använder de oroväckande formuleringarna ”Huvudspåret är fortfarande Keemotion” och ” Med stor sannolikhet kommer ansvaret för kommentering under säsongen ligga på klubbarnas bord”.
Det låter alltså, med en dryg månad kvar till ligastarten, som om det inte är klart hur sändningarna skall gå till. Det är ju ytterst märkligt, med tanke på det här speciella året, då delar av- eller hela säsongen, kan komma att spelas utan publik i arenorna och behovet av fungerande webbsändningar är större än någonsin.
I min enfald trodde jag att allt var klappat och klart, att alla kameror och all nödvändig utrustning var på plats i alla arenor och hela flödet spikat, redo att testköras överallt, särskilt med förra säsongens undermåliga sändningar i åtanke. Men så är det tydligen inte. Det är bara att be en bön att man får ihop allt till slut.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.