Så slutar ligans grundserie
3 mars, 2022
Att ryska idrottare och lag utesluts från allt internationellt tävlande kommer att få stora effekter på basketen den här säsongen, eller rättare sagt, det som är kvar av säsongen. Den ryska ligan kommer att påverkas, men också de internationella klubblagsturneringarna, VM och möjligen också de europeiska ligorna.
De utländska coacherna och spelarna i den ryska ligan lämnar nu i parti och minut, och en stor del av världens de bästa i världen står nu utan klubblag. Den ryska ligan är ju den som betalar bäst till toppspelarna och drar därför till sig eliten från WNBA och Europa.
Frågan är nu vad Jonquel Jones, Brittney Griner, Courtney Vandersloot, Allie Quigley, Emma Meesseman, Alba Torrens, Arike Ogunbowale och en massa andra kommer att göra. Ett antal av WNBA-stjärnorna kommer säkerligen att passa på att få en välbehövlig paus innan den amerikanska ligan drar i gång, men andra kommer att skriva på för lag i andra europeiska ligor. De blir i så fall värdefulla förstärkningar för lagen som har möjlighet att stärka sina trupper.
I något fall har det redan skett. Nigerianskan Adaora Elonu har blivit klar för det spanska topplaget Perfumerias Avenida. Men det finns många andra att fynda bland för de europeiska klubbarna. Förutom de ovan nämnda t e x spelare som Alexandra Bentley, Hind Ben-Abdelkader, Markeisha Gatling, Kyara Linskens och Eva Lisec.
Även om något svenskt lag hade haft råd att vässa sin trupp, t e x med Natisha Hiedeman eller Julie Vanloo, som ju båda spelat i Sverige tidigare, så går det inte längre. Det svenska transferfönstret stängde ju 28 februari, medan det på andra håll i Europa står vidöppet.
Slutspelet i Euroleague påverkas starkt, då de ryska lagen UMMC, Kursk och MBA plockats bort från vidare spel. Frånvaron av giganterna från UMMC gör att turneringen är vidöppen. Kvartsfinalerna kommer att spelas så här: Avenida-Girona, Sopron-BLMA, Prag-Schio och Fener-Riga, med start på tisdag. Det innebär också att de följande fyra lagen får kliva in i kvartsfinalspelet i Eurocup: Reyer, Szekszard, Landes och Galatasaray. Noterbart är att Szekszard från Ungern kom sist i sin grupp efter att ha förlorat alla 14 matcherna i gruppspelet. Men Szekszard hade två ryska lag i sin grupp och slutade därmed sexa i gruppen, och det ger som bekant en biljett till Eurocup. Så kan det gå.
I Eurocup hade däremot inget ryskt lag avancerat till kvartsfinalerna. De som skall tampas med lagen från Euroleague om titeln är Mersin, Lyon, Valencia och Bourges. Kvartsfinalerna, med start 10/3, har lottats så här: Bourges-Landes, Galatasaray-Szekszard, Valencia-Reyer och Mersin-Lyon. Vad gäller VM senare i år, så hade ju Ryssland kvalat in där. Laget är förstås bortplockat från turneringen, men vilket land som skall ersätta dem är ännu inte offentliggjort.
I SBL Dam är slutspurten i grundserien i gång. Med 4–5 matcher kvar att spela för lagen är framför allt kampen vid det nedre strecket oviss. Flera lag har fortfarande chansen. Tittar man på tabellställningen och de matcher som återstår så är min uppfattning att grundserien kommer att sluta på det här sättet:
- Luleå 25–1
- Norrköping 20–6
- Östersund 18–8
- Alvik 17–9
- A3 16–10
- Visby 14–12
- Högsbo 12–14
- Mark 11–15
- Eos 9–17
- SBBK 9–17
- Uppsala 9–17
- Helsingborg 9–17
- Wetterbygden 7–19
- Borås 6–20
Fyra lag på nio vinster, där inbördes tabell avgör. Ja, det skulle kunna hända, men i så fall avgör det lyckligtvis inte kampen om slutspelsplatserna. Och skulle det värsta inträffa, d v s att två lag åker ur, så är tipset alltså Wetterbygden och Borås flyttas ned.
Södertälje har ju haft ett riktigt bra flyt på senare tid, med fem vunna på de senaste sex matcherna. Men här tror jag att det tar slut för SBBK, som i mitt tips bara vinner en av de sista fyra. Jag tror också att Visby repar sig en smula efter en tung period, men det räcker inte till topp fyra, men äntligen till play off. Vad gäller Mark kommer lagets elva vinster att räcka för en plats bland de åtta bästa. Elva vinster är precis vad Mark har i detta nu. Den finns starten på säsongen blev Marks lycka, om det nu är en lycka att ställas mot det regerande mästarlaget i kvarten.
Kanske slutar inte ligan som jag förutspår, men om mitt tips går in får vi alltså följande fyra kvartsfinaler:
Luleå-Mark
Norrköping-Högsbo
Östersund-Visby
Alvik-A3
Det blev alltså inget med Klara Lundquists försök att ta sig in i WNBA den här säsongen heller. Hennes problem med sköldkörteln ställer till det ordentligt, inte bara för den tänkta WNBA-satsningen. Sedan Lundquist skrev på för Södertälje har hon ju bara varit på planen tio minuter i årets liga.
Amanda Zahui blir därmed åter den enda svenskan i WNBA. Zahui spelar vidare i Los Angeles, som har en stark uppställning på sin front court. Konkurrensen på Zahuis position i Sparks är milt sagt stor. Sedan tidigare finns ju systrarna Ogwumike och Lauren Cox i Los Angeles, som även har rekryterat Katie Lou Samuelson och storstjärnan Liz Cambage. Australiensiskan var den här säsongen ”unrestricted free agent”, d v s hade rätt att förhandla och komma överens med vilken klubb hon ville. Bara det faktum att Los Angeles lyckades värva Cambage har gjort att lagets aktier stärkts ordentligt den här säsongen. Förra året blev ju en riktig missräkning, då laget kom tia och missade slutspelet.
Amanda Zahui lär i år få kämpa för sina minuter på planen. Förra säsongen spelade hon 24 minuter per match, tog färre returer än under sina bästa år i WNBA, men uppnådde sitt högsta poängsnitt under karriären, 9,2. Gissningsvis blir svenskan roll den här säsongen att vara back up åt Cambage på position fem.
Till sist: En ”quadruple double” på 23 minuter, det måste väl vara ett rekord? Den som svarade för det var Alyssa Thomas, på somrarna en framstående WNBA-spelare i Connecticut. Den här vintern spelar hon i USK Prag i den tjeckiska ligan och levererade fyrlingen i en match 26 februari mot Loko Trutnov, en match som Euroleaguelaget vann med förkrossande 139–54.
Så här såg Alyssa Thomas statistikrad ut i matchen:
10 poäng, 13 returer, 13 assister och 10 steals. Milda makter!
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.