Säsongens MVP-kandidater

24 september, 2020

Nu är det klart att Solidsport, precis som förra säsongen, kommer svara för webbsändningarna av matcherna i SBL Dam. Det innebär också att det kommer att åligga klubbarna att svara för produktionen på plats och engagera kommentatorer. Det är naturligtvis en b-lösning, men ändå bättre än alternativet att inte ha några webbsändningar alls.

Låt oss hoppas att vi slipper allt trassel som förekom förra spelåret, då man titt som tätt lyckades reta gallfeber på abonnenterna när sändningarna gick på kryckor. Nu återstår att få veta vilken prislappen blir. Märket har ju redan satts i och med att hela säsongen i SEH marknadsförs för beskedliga 129 kronor.

Det blir också sändningar från ett antal matcher i SVT 1, 2 och SVT Play. Ännu tycks det vara oklart hur många och när, men Högsbo-Norrköping 3/10 och Norrköping-Luleå 10/10 är spikade i tablån.

Två gånger Dolphins i inledningen alltså och det mest spännande är om laget skall spela med bara de sju som är offentliggjorda. Å andra sidan är det ingen brådska. Det återstår ju en hel vecka till premiären.

Det har noterats att den traditionella upptaktsträffen inte kommer att genomföras i år, i alla fall inte i det vanliga formatet. Det senaste jag hörde var att ”det arbetas” på att det skall bli en digital variant, men tiden håller på att rinna ut, så gissningsvis blir det inget i år.

Med all rätt finns förväntningar på att de utländska spelarna som ligalagen hämtar hit, skall producera och utgöra lagets spets, inte minst de utomeuropeiska. Även om de flesta av dem inte är så hiskligt bra betalda, så är det inget konstigt med det. Inget lag vill investera i en medioker import, som bara tar speltid från en svensk spelare. Det finns de som i och för sig tycker att alla importer gör just det, men det är en annan femma.

Förra säsongen stod det klart redan på förhand att de främsta utländska spelarna skulle bli Samantha Cooper, Janel McCarville och Natisha Hiedeman. Så blev det också och när säsongens MVP skulle utses så stod kampen mellan dem. Det blev dött lopp mellan McCarville och Cooper om titeln. Den förra fick utmärkelsen med den något märkliga motiveringen att amerikanskans lag hade bäst grundserieplacering.

Frågar ni mig så råder ingen tvekan om att Hiedeman var ligans klart bästa spelare, men alla tre får väl sägas vara förtjänta av epitetet. De spelar ju på olika positioner, så det beror helt på hur man ser på saken.

Bakom dem fanns ett antal spelare som också gjorde skäl för lönen, t e x Teniya Page i Norrköping, Shanity James i Alvik, hela Högsbotrion Ceejay Nofuente, Kourtni Perry och Aliha Huland-El, liksom Alexa Middleton i Visby, Sara Toeaina i Södertälje, Shaylen Burnett i Mark samt Ama Degbeon, som kom sent till A3.

Den här säsongen finns ingen Cooper eller Hiedeman i ligan, men McCarville, hon är kvar. Och Alviksstjärnan fick inte helt oväntat flest röster som MVP av min tipparpanel. Så vem kommer att utmana henne om utmärkelsen den här säsongen? För högst sannolikt blir det en import, såvida inte Klara Lundquist får en säsong utan dess like. Det här är inget unikt för Sverige. Importerna, huvudsakligen amerikanskorna, dominerar de europeiska ligorna, stora som små.

Och det beror i sin tur på att USA har så oerhört många fler spelare än de europeiska länderna, och har en bredd i toppen som gör att hundratals av dem står sig väldigt bra på vår kontinent, t o m så bra att alla de hundratals är bättre än de inhemska spelarna i de europeiska länderna.

Det är förstås väldigt svårt att säga vem som blir MVP i SBL Dam eftersom vi inte ens sett många av dem i skarpt läge, men jag har plockat ut en handfull MVP-kandidater, och varje lag är representerat. Om inte säsongens MVP finns i den här gruppen, inklusive Janel McCarville, så skall jag nog inte ägna mig åt förutsägelser i fortsättningen:

A3 har en stark trio i Janee Thompson (USA), Ama Degbeon (Tyskland) och Emma Stach (Tyskland). Thompson och Degbeon vet vi sedan tidigare vad de är kapabla till. Båda har MVP-potential, men shooting guarden Stach kan också bli något alldeles extra. Hon spelade för toppskolan Gonzaga på college och har därefter haft två strålande säsonger hemma i Tyskland och i Ungern. Stach är en enastående skytt som snittat 38,5 på treorna under sin karriär.

Alexa Middleton (USA) hamnade i Eos när det inte kom något bud om förlängning från Visby. Och det kommer Eos att ha glädje av. Middleton snittade förra säsongen 19 poäng. I år är tipset att det blir en bit över 20 och en placering högt upp i skytteligan.

Helsingborg väljer att gå med bara en import, Vasiliki Louka (Grekland), 193. Hon är landslagsspelare och gjorde ett fint intryck under John Bauer Hotel Cup. Louka är en stor spelare med bra rörlighet, som lär få en fin säsong i Sverige.

Det är kassaskåpssäkert att Ceejay Nofuente (Kanada) och Alexis Hyder (USA) kommer att leverera i stor stil för Högsbo. Kanhända har Högsbo även Kourtni Perry på gång, och då kan man lätt räkna ut att Högsbo blir att räkna med.

Den lilla (165) point guarden Débora Costa (Brasilien) är en meriterad landslagsspelare och enda import än så länge i Luleå. I tisdags såg jag henne för första gången spela på svensk mark, i träningsmatchen mot BG Luleå. Jag kan inte säga att hon imponerade, men att det finns kunnande där är säkert.

Mark har värvat en spännande importtrio, Fallyn Freje (USA), Shayla Bennet (USA) och Hailey Basset (USA). Freje är en forward på 183, som kommer direkt från Montana State, där hon snittade fina siffror och blev årets spelare i Big Sky, Bennet är en mångsidig guard från North Carolina som bland annat hade bäst assist/turnover ratio i hela ACC. Basset (188) är en stretch fyra, som bland annat sköt över 48 % på treorna på Utah State. Det här blir en trio att räkna med.

Norrköping förväntas spela med tre amerikanskor, men än så länge är bara två offentliggjorda. Camille Zimmerman (USA), 184, blir nog den vassaste av dem. Hon blev tionde bästa poänggöraren inom collegebasketen 2017 och har sedan haft två säsonger i Finland, då hon producerat stora siffror.

Södertäljes nyförvärv Cassandra Brown (Kanada) är 189 och har några riktigt bra säsonger i europeiska klubbar bakom sig. Hon kan mycket väl bli den här säsongens ”Samantha Cooper”. Ett är säkert: Brown kommer att skjuta i bollen. Men det kommer också guarden Shawnte Goff att göra. Även hon är välmeriterad från spel i Europa.

Kristina Puthoff-King (USA) är Uppsalas importvärvning och kan vara ett fynd. Puthoff-King har spelat sex år i Europa och radat upp stora siffror. Senast blev hon MVP i 2. Bundesliga efter snitten 24,8 poäng, 7,9 returer, 6,9 assists och 2,7 steals.

Visby och lagets fem utländska spelare har ännu inte visat upp sig. De spelar sina första träningsmatcher i helgen. Bland de fem väljer vi ut Jessica Keliher (USA) som den vi skall hålla ögonen på. Keliher, 183, är en bra scorer och returtagare. Hon har en säsong i Europa i bagaget, då hon spelade i Antwerpen, Belgien och vann skytteligan med 22,8 i snitt. Och tio returer per match blev det.

Keri Jewell-Giles (USA) kom in i Wetterbygden när det krånglade med Antoinette Millers pass, men det är inte alls säkert att det var ett nedköp. Den allroundkunniga Jewell-Giles var den bästa spelaren i Atlantic Sun Conference förra säsongen och kan visa sig vara en kanonvärvning för Sparks.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.