Snart lottas OS-kvalet
21 november, 2019
På onsdag, 27/11, lottas OS-kvalet i Geneve och det är förstås med stort intresse vi ser fram emot den dagen. Undra på det. Bara en gång tidigare har ett svenskt damlandslag deltagit i ett OS-kval och skulle det gå vägen blir det den andra gången någonsin som ett svenskt basketlandslag får spela OS. Den första var 1980 i Moskva, då de svenska herrarna var med. Lyckas damerna den här gången så skulle det ändå vara ett strå vassare eftersom de då kvalificerar sig i full konkurrens med de bästa lagen i världen. Herrlandslaget kom ju som bekant in i OS-turneringen 1980 på en ”friplats” eftersom ett antal västländer bojkottade spelen.
Som utlovat kom FIBA med en ny ranking av lagen, där man tagit hänsyn till matcherna under landslagsfönstret i november. Därmed är också seedningen inför lottningen klar och vi kan börja kika framåt, mot lottningsdagen
De 16 lag som har nått kvalet i februari skall delas in i fyra grupper om fyra lag. Det som gäller är att de tre främsta i varje grupp når OS-turneringen i Tokyo 2020, som alltså spelas mellan tolv lag.
USA, som regerande världsmästare, och Japan, som OS-arrangör, har dock garanterade platser i OS, men måste spela kvalet, och från deras respektive kvalgrupper går därför bara två ytterligare lag vidare.
Rent matematiskt är alltså chansen att nå slutspelet 75% i grupperna som USA och Japan inte är med i. Hamnar man i den japanska eller amerikanska gruppen är chansen 66 %. I praktiken gäller att oavsett grupp så måste man vinna minst en match för att nå OS, men det kan också krävas två.
Skulle Sverige hamna i samma grupp som Japan eller USA, så kan man fundera på vilket som är att föredra. Där har seedningen av lagen stor betydelse. FIBA har delat in lagen i fyra seedningsgrupper, ordnade efter världsrankingen. USA är förstås i seedningsgrupp 1, Japan i 3 och Sverige i 4. Fördelen med den amerikanska gruppen är att de andra två lagen man skall möta kommer från seedningsgrupperna 2 och 3, och USA kan man lita på. De kommer att vinna sina matcher. I den japanska gruppen kommer övriga lag från seedningsgrupperna 1 och 2, vilket betyder svårare matcher.
De fyra seedningsgrupperna se ut så här:
- USA – AUSTRALIEN – SPANIEN – KANADA
- FRANKRIKE – SERBIEN – KINA – BELGIEN
- JAPAN – BRASILIEN – NIGERIA – STORBRITTANIEN
- KOREA– SVERIGE – MOZAMBIQUE – PUERTO RICO
Det minsta man kan säga om den uppställningen är att det ser utmanande ut. Här kan man verkligen tillämpa den gamla klyschan om att det inte finns några lätta matcher.
Men det finns annat som kan komma att få minst lika stor betydelse som vilken grupp man hamnar i, och då handlar det om spelplats. Och inte minst om tid.
Spelplatserna för de fyra grupperna kommer att vara Kina (Foshan), Serbien (Belgrad), Belgien (Oostende) och Frankrike (Bourges). De fyra kvalarrangörerna kommer givetvis att spela på hemmaplan, och man får anta att USA och Japan spelar i olika grupper och att de fyra lagen från Asien/Oceanien hamnar i olika grupper, liksom de tre resterande lagen från Nord- och Sydamerika.
Det kan innebära att minst ett europeiskt lag måste spela kvalturneringen i Kina. Och det vill vi ju inte att det svenska laget tvingas göra, eftersom man då måste resa till andra sidan jordklotet med allt vad det innebär i fråga om tidsomställningen och annat. Har man tid på sig är det ingen fara, men t ex SOK rekommenderar en veckas acklimatisering för idrottare som reser så långt bort.
Men det är inte mycket tid att vinka på för det/de europeiska lag som skall spela i Kina. Matcherna i kvalet spelas 6, 8 och 9 februari. Några ligor, som den franska och den spanska, har 25/1 som sin sista speldag innan OS-kvalet, men Euroleague har full omgång 28/1 och Eurocup 30/1. Den turkiska ligan spelar ända fram till 30/1, medan den lettiska inte gör något uppehåll alls.
Vi får se exakt vilka kriterier som kommer att gälla för lottningen. Och vad skall vi då säga om de svenska chanserna? Svårt blir det förstås, men möjligheten att nå OS finns. Då måste till minst en vinst mot ett av de 12 bäst rankade lagen i världen. Störst är givetvis chanserna mot länderna i seedningsgrupp 3: Japan, Brasilien, Storbrittanien och Nigeria.
En turlig sak i sammanhanget är att Storbrittanien i den sista rankingen gick förbi Korea och hamnade därmed i seedningsgrupp 3. Det skall vi vara glada för i Sverige, för det innebär att vi slipper Korea, som nådde plats 14 i VM, men som utan tvekan gått framåt sedan dess, ledda av sin unga insidestjärna, den 21-åriga Ji Su Park, 198. I förkvalet lyckades Korea slå Kina i en dramatisk match, men förlorade mot Nya Zeeland.
Att istället få Storbrittanien som möjlig motståndare från grupp 3 känns avsevärt mer behagligt, ett Storbrittanien, visserligen utan Johanna Leedham, som blev krossat av Belarus, 59-90, i söndagens match i EM-kvalet. Med tanke på det resultatet är det ytterst märkligt att britterna bytte plats med Korea på rankingen, och även i seedningsgrupperna. Men det är bara att tacka och ta emot, om nu Sverige får Storbrittanien i gruppen.
Om de övriga grupp 3-lagen kan man säga att Japan skulle bli en rejäl utmaning. De har inget särskilt stort lag, men spelar den blixtrande snabba, asiatiska basketen, och har en teknik som gör att de klarar ett högt tempo. Japan kom på nionde plats i förra årets VM och satsar förstås stort inför OS på hemmaplan. I förkvalet vann de sin grupp och slog t ex Australien.
Brasilien nådde inte VM 2018, men har alltid varit en bra basketnation och hade inga problem i förkvalet, där det bara blev förlust mot USA. Brasilien har ett rutinerat lag, med flera som spelar klubbasket utomlands. Stjärnan är Damiris Dantas, sedan flera år etablerad i WNBA och en av tre i Brasilien som är 190+. Dantas spelar för övrigt i Korea den här säsongen.
Nigeria har länge varit det bästa afrikanska landet. Ledda av sin amerikanske coach, Otis Hughley, blev Nigeria sensationen i VM, där de nådde plats 8. Afrika är utan tvekan den svagaste kontinenten, men Nigeria sticker ut. Så gott som alla spelar utomlands, de flesta av dem i Europa,t ex: Adaora Elonu (Girona), Evelyn Akhator (Avenida), Antonye Nyingifa (Ensino) och Ify Ibekwe (Galatasaray).
Säga vad man vill, men en riktigt spännande dag blir det på onsdag. Lottningsceremonin startar kl. 14 och kommer att direktsändas på Youtube och Facebook.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.