Spridda noteringar inför ligastarten
29 september, 2020
Så är det då dags igen. SBL Dam drar igång spelet efter den rumphuggna säsongen 2019/20. Luleå förklarades som vinnare, med asterisk i marginalen. Riktigheten i det beslutet kan diskuteras och det har många också gjort. Själv tycker jag att det är rimligt att grundserievinnaren utses till mästare i exceptionella lägen, men nog borde det vara efter en serie som är färdigspelad. Det blev den ju inte förra säsongen, även om Luleå redan var grundserievinnare i kavaj.
Nu har vi att blicka fram emot en ny säsong och här följer lite spridda noteringar inför starten:
Min panel av tippare hade ingen lätt uppgift att redan i början av september förutspå hur grundserien kommer att sluta och mycket riktigt har många av tipsen ställts på ända. Ett exempel är bedömningen av Uppsala, som enbart fick placeringar som elva och tolva av tipparna. Efter tipsrundan står det klart att ”paketet” med de två rutinerade bjässarna Zenta Melnika och Klaudia Lukacovicova kommer att spela med dem. Och med nya amerikanskan Kristina Puthoff-King och Crystel Bittar på bakplanen så är det nog ganska klart att Uppsala kommer att ta fler vinster än de ynka två som laget fick ihop förra spelåret. Men om det räcker till slutspel är osäkert. Fyra lag måst de som bekant ha bakom sig i tabellen och det är inte helt lätt att hitta.
A3, det enda svenska laget i Europaspel i år, reser sig gång på gång som fågel fenix ur sina ekonomiska bekymmer och har även i år kontrakterat fem utländska spelare. I år blir det naturligtvis bättre än femteplatsen senast, frågan är bara hur mycket bättre, för spets saknas sannerligen inte i laget. Ama Degbeon och Janee Thompson är säkra kort, och jag tror att tyskan Emma Stach kan bli en riktig attraktion med sitt vassa skytte. Nästan 40 % från trepoängslinjen under karriären är riktigt bra. Frågan för A3 är om bänken kommer att hålla när det blir skarpt läge.
Södertälje har gjort några bra värvningar och kan nog komma med en del överraskningar. Startfemman med Shawnte Goff, Matilda Claesson, Sofia Hägg, Amanda Kantzy och Cassandra Brown kommer att orsaka motståndarna mycket skada i vinter. Bakom dem är det tyvärr lite tunt och det gör att Södertälje får svårt att utmana lagen i toppen. SBBK skulle vara i behov av att få tillbaka Mikaela Gustafsson i spel så snart som möjligt.
Jag har hört fler än en person säga att ”Luleå kan inte vinna guldet med det lag de har idag”. Jag håller med. Luleå har några av ligans allra bästa spelare, men det går numera inte att vinna SM-guldet bara på den grunden. Försvarskapacitet finns redan i Luleå men det blir helt nödvändigt att införskaffa någon stjärna med offensiv spets. Och förr eller senare tror jag att det kommer att ske.
Cupmästarna Alvik tar tillbaka Shanity James och har därmed ett lag som kan gå för guldet. Det finns kontinuitet, kvalitet och storlek på alla positioner. Janel McCarville är en MVP-kandidat och vi kan lita på att det kommer att slå gnistor om Klara Lundquist i vinter. Med det vi vet idag är Alvik utan tvekan ett finallag.
50-årsjubilerande Mark har utlovat en fartfylld basket och ställer upp med en intressant trio amerikanskor, som tillsammans med Stina Almqvist och Miranda Elebring utgör slagkraften i laget. Men bakom dem är det ganska ihåligt, vilket blir Marks bekymmer. Almqvist lär ta steget till att bli en faktor att räkna med i ligan den här säsongen och det kan vara dags för Elebring att göra detsamma. Vad det handlar om är att fixa en slutspelsplats. Allt bättre än så är en rejäl bonus.
Högsbo har ett lag som i år är mer komplett än förra säsongen, och det vill inte säga lite. Det finns resurser så det räcker och blir över, både defensivt och offensivt. Alexis Hyder och Kourtni Perry blir en stormakt inside, och kommer förr eller senare att kompletteras med Elin Johansson, som lidit av covidsviter under hela försäsongen. Dessutom syns det tydlig utveckling hos flera spelare i truppen. En som kommer att ta stora kliv den här säsongen är t e x Hanna Halilovic. Med situationen i ligalagen idag ser jag Högsbo som ett finallag. Men det hinner förstås förändras och det beror väldigt mycket på hur konkurrenterna mobiliserar.
Wetterbygden blev möjligen överskattat av min tipparpanel. Det imponerade förmodligen att klubben kunde värva fem utländska spelare och några intressanta svenska namn. Den krassa sanningen är nog att man inte fått ihop den nödvändiga spetskvaliteten på importerna. Det har dessutom varit lite oro i spelartruppen inledningsvis, och med så många nya namn blir det förstås en grannlaga uppgiften att få ihop paketet och kunna kriga om en slutspelsplats.
En import mindre än förra året blir det för Eos, som också tappat viktiga Louise Noaksson, men å andra sidan fått collegespelaren Sara Lundqvist, som har potential att bli ett utropstecken. Det kan bli svårt i returtagningen, men Eos har bra bredd i laget, många välskolade spelare och kommer att spela en frejdig basket. Frågan som ställs är om laget kommer att klara av sitt up-tempo spel i långa loppet.
Nykomlingen Helsingborg har ett oerfaret lag, men är orädda, har tränat ordentligt och kommer att spela med full gas från första minuten till den sista. Det blir förstås ganska mycket pisk för Helsingborg, men någon skalp kommer laget säkerligen att ta. Frågan är vem som kan hjälpa enda importen, den grekiska insidespelaren Vasiliki Louka, i det fysiska spelet under korgarna. Det blir nog nya Tova Boquist, som kommer från Lobas, och som kan bli en angenäm bekantskap.
Norrköpings lag ser något svagare ut än förra säsongen. Två importer är än så länge bara redovisade och totalt tio spelare. En förstauppställning med Anna Lundquist, Lovisa Hjern, Rakel Gyberg, Erika Davenport och Camille Zimmerman (USA) blir dock ytterst gångbar, men bänken innehåller flera unga och ganska oerfarna spelare. Vi förväntar oss dock att Ida Ojala får sitt genombrott i år. Antagandet blir att Dolphins får kriga om platserna 5-8 i grundserien.
Visby har som så ofta ett nästan helt nytt lag. Alla importer är utbytta och det är väldigt svårt att veta var man har laget. Två träningsmatcher har Ladies spelat och i den ena klarade man, om än med ett decimerat lag, av Fryshuset med nöd och näppe. Det var inget direkt styrkebesked. Visby har inte varit i slutspel sedan 2017/18, då Leras ledde laget ända till semifinal. Lyckas Visby nå de bästa åtta i år så får man vara nöjt.
Baserat på prestationerna förra säsongen kan vi sammanfattningsvis säga att de här lagen får ett utropstecken och förväntas flytta fram positionerna: Högsbo, Uppsala och Eos.
Baserat på nuvarande trupper kommer vårens final att spelas mellan Alvik och Högsbo.
Varningsflagg hissar vi för Visby och Wetterbygden, som lär vara i farozonen för att tillsammans med Helsingborg missa slutspelet. Men ett lag ytterligare måste dit och då blir Uppsala en kandidat.
Till sist: Kampen om MVP-utmärkelsen kommer att stå mellan Janel McCarville och Alexis Hyder. Ligans bästa svenska spelare blir Klara Lundquist. Skytteligan vinns av Alexa Middleton eller Cassandra Brown. De bästa nykomlingarna blir Debbi Alem och Freja Werth. Årets stjärnskott blir Stina Almqvist eller Hanna Halilovic.
// Tapio Joulamo
Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.