Vi är naturligtvis fullt medvetna om att dagens elitidrott går ut på att vinna. Men det finns många olika sätt att vinna på. Man kan vinna basketmatcher som A3 Basket från Umeå gjorde under lördagen i Huskvarna Sporthall, det är ett sätt. Hemmalaget Sparks må i sin tur precis har förlorat en basketmatch (58-69) men man kom samtidigt att investera i något väsentligt viktigare än två poäng i en serietabell: minuter och förtroende till ett ungt garde som tackade och tog emot när man pressade en av SM-favoriterna in över mållinjen. Det måste väl också tituleras en seger? Om inte annat, så för framtiden. 

Wetterbygden Sparks hade under lördagen celebert besök när ett av svensk baskets powerhouses på damsidan, A3 Basket, gästade anrika Huskvarna Sporthall. Inledningsvis verkar A3 Basket precis så stora och mäktiga som det anstår ett lag och en förening, som förutom att årligen aspirera om SM-guldet, också sedan några år tillbaka bestämt sig för att mäta sig internationellt via EuroCup-spel. Succesivt växer Sparks dock in i kostymen och tar verkligen fighten, inte minst under korgarna, och signifikativt för detta är lagets aggressiva försvarsspel anfört av Tilda Lindströms försvar på motståndarnas stora stjärna, Janee Thompson. Det ska dröja till den sextonde (!) matchminuten innan spelaren som till vardags snittar närmare 20 poäng per match hittar nätet – ledning för Sparks efter tio spelade minuter (13-11) – mycket tack vare nämnda försvarsspel.

En av Sparks bästa spelare den här eftermiddagen, Ashanti Coleman, skickar i en trepoängare i början av den andra perioden men säg den glädje som varar? Moa Dellbro kommer från bänken i bortalaget och svarar omgående med samma mynt x 2 och som inte det vore nog så svarar även hennes lagkamrater för några enkla poäng framåt och kan via 10-0 gå från underläge med tre poäng till ledning med sju poäng, 16-23. Tack vare några tuffa attacker signerade Evelyn Ovner och ännu tuffare putbacks av Emma Johansson, så lyckas hemmalaget hålla någorlunda jämna steg med ett bortalag där frustrationen börjar blir allt mer uppenbar – inte minst på grund av Sparks fortsatt ihärdiga och tuffa försvarsspel. När Sandra Karsten skickar i en trepoängare med 0,0000001 sek kvar av sitt lags sista anfall av första halvlek, så betyder det 31-31, ett resultat som sen står sig halvleken ut.

A3 Basket börjar andra halvlek med att ställa sig i en zon, allt för att slå ner farten på ett hemmalag som fram tills nu lyckats springa i ett par för många layups enligt coach Enjebo i A3 Basket. Tyvärr innebär en missad layup rakt framifrån av Sparks att A3 Basket kan ta kommandot i inledningen av halvleken och det ska dröja tre minuter in i densamma innan Maura Fitzpatrick kan öppna upp måleributiken igen för hemmalaget. Även om Sparks lyckas hålla A3 Baskets guards under kontroll så är det värre med gästernas fyrtorn, Gigi Mazionyte och Ama Degbeon, vars ”high-low-spel” håller högsta (internationella) klass. Sparks vägra dock att hänga läpp och när nämnde Coleman i hemmalaget först tokblockar en motståndare, för att sekvensen senare springa i en layup i andra änden av plan, så innebär det att Sparks har närkontakt igen, 36-40. Den närkontakten intensifieras ytterligare när en stekhet Coleman följer upp nämnda sekvens med att dra i en trepoängare från nedre delen av stan, 39-40 i gästernas favör, men med ett hemmalag som nu kan känna blodsmaken i munnen. Tyvärr för Sparks del, så tycker Emma Stach i A3 Basket att det är färdiglekt och är en stor anledning till varför gästernas kan göra 1-11 i slutet av perioden och därmed gå till ledning med 42-51 inför det som ska visa sig bli den sista akten – snöpligt slut på en annars väl genomförd period av Sparks.

Ett par minuter in i fjärde perioden drar Gigi Mazionyte i en trepoängare fram till 44-54 för sitt A3 Basket och vi var nog många som där och då trodde att detta skulle bli spiken i kistan. Då kom Tilda Lindström återigen att spela en stor roll. Först lägger hon i ett närskott med bara en sekund kvar på anfallet fint framspelad av Ebba Sjökvist, och sen tar hon en offensiv retur ö-v-e-r alla A3 Baskets jättar och skickar i ytterligare två poäng genom en putback, otroligt! När sen hennes namne, Tilda Sjökvist, springer ifrån sin motståndare och kan pilla i en patenterad ”Tilda-Sjökvist-layup”, så börjar stressen bli allt mer påtaglig i bortalägret, 53-54 med dryga tre minuter kvar på matchklockan, kan detta verkligen gå för hemmalaget?

Då är det dags för gästernas ”gumman-i-lådan” att presentera sig.

Mriam Foraste hade fram tills nu varit 0 av 10 från trepoängslinjen under sina nio matcher i den Svenska Basketligan – när hon nu sätter sig på bussen på väg hem till Västerbotten så gör hon det med vetskapen att hon är 2 av 12. Naturligtvis hur tungt som helst för ett Sparks som i detta skede av matchen gör mycket (allt?) rätt genom att plocka bort motståndarens största hot på ett föredömligt sätt. Som om inte Forastes två trepoängare skulle vara nog så hinner hon dessutom med ett bonusspel och med sina nio poäng när det ska avgöras som mest, så blir hon den ”x-faktor” som hemmalaget sen aldrig ska hämta sig ifrån, förlust med 58-69.

Förlusten till trots så visar Sparks i eftermiddag att man kan tävla med dom bästa och när nu lagets kanske skickligaste kreatör lämnat (Keri Jewett-Giles) så märks det också skillnad i den bemärkelsen att l-a-g-e-t tvingats kliva fram, både offensivt och defensivt. Många bra prestationer denna eftermiddag där Tilda Lindströms försvarsspel var ett utropstecken. Emma Johansson nio poäng och fem returer mot internationellt motstånd på sin position förtjänar ett omnämnande precis som Ashanti Coleman som tar ansvar och som också rättmätigt blir utsedd till hemmalagets bästa spelare med sina 15 poäng och åtta returer. Inte heller går det att vifta bort 11 returer för Evelyn Ovner mot denna typ av motstånd. Att som lag hålla ett A3 Basket på 69 poäng måste också anses som en stor fjäder i hatten, inte minst om vi har i åtanke att laget annars snittar 86 poäng per match….

Nej, när vi summerar den 19 december så gör vi det med vetskapen att Sparks må ha förlorat en basketmatch men också med vetskapen att man vunnit något betydligt viktigare: en tro på sitt unga garde, en tro på framtiden – vackert så.