Gabo Loaiza Perez tar över som ny headcoach i Wetterbygden Stars!

27 april, 2020

Det står nu klart vem som tar över rodret efter Boris Balibrea i Wetterbygden Stars, det blir hans landsman, den 25-årige Gabo Loaiza Perez. Spanjoren anslöt till Wetterbygden Stars redan ifjol och har under säsongen som gått varit verksam som assisterande coach och har i den rollen samlat på sig värdefulla erfarenheter om både svensk basket i allmänhet och om Wetterbygden Stars i synnerhet när han nu alltså är till att axla rollen som headcoach,

Med rötterna hemma i Cadiz och klubben CB San Fernando tog Gabo Loaiza Perez sina första stapplande steg som basketcoach. Där skulle det skulle visa sig bli många framgångsrika säsonger på ungdomssidan innan ambitionen om att förkovra sig på högre nivå tog honom till Barcelona. Det är inte bara inom basketen som Gabo Loaiza Perez valt att utbilda sig. Under åren som gått har han även lyckats samla på sig universitetsutbildningar som ”High Performance and Tecnification in Team Sport”, en grundskolelärarexamen samt en fystränarutbildning – allt detta under en period som han samtidigt också erhöll diplom i den högsta tränarutbildning inom spansk basket, ”Entrenador Superior De Baloncesto”.

Att det är en beläst ung herre som nu tar över spakarna för Wetterbygden Stars råder det alltså inga tvivel om och som om utbildningarna ovan inte vore nog så håller Gabo Loaiza Perez just nu också på att färdigställa sin första bok som kommer avhandla metodik inom basketen.

Gabo Loaiza Perez har under sitt första år i Huskvarna gjort ett stort avtryck och visat vilken oerhörd arbetskapacitet han besitter vilket naturligtvis i sin tur inte undgått de spelare som nu förhoppningsvis överväger att stanna kvar i Wetterbygden Stars. Det råder heller inga tvivel om att ett år bredvid Boris Balibrea lär ha gjort Gabo Loaiza Perez gott i ambitionen att nu själv försöka sätta sin prägel på allt som hör ett elitlag till.

Sportchef i Wetterbygden Basketball är Dennis Aulander och han kommenterar valet av ny headcoach till föreningens herrlag på följande sätt:

Vi har alla på nära håll både fått se och uppleva Gabos otroliga arbetskapacitet och passion för sporten. Gabo påminner mångt och mycket om en viss herr Balibrea när vi handplockade honom från Spanien för några år sedan: ung, driven och extremt hungrig på att ta sitt coachande till nästa nivå. Gabo har dessutom den unika förmågan att företa sig allt han gör med ett stort leende på läpparna vilket naturligtvis inte är att förakta i dessa tider som samhället och världen går igenom. Det ska bli spännande att fortsätta följa Gabos utveckling i vår regi, säger Dennis Aulander.

När vi når Gabo Loaiza Perez hemma i Spanien så är det av naturliga skäl en något dämpad coach vi kommer i kontakt med, glad och stolt över möjligheten som nu uppenbarats i föreningen som kommit och bli som ett andra hem men också lite sorgsen över vad som utspelas utanför fönstren i hemlandet, Spanien:

Även om inte vi kunde spela färdigt fjolårssäsongen är jag ändå stolt över att få vara en liten del av svensk basket som så rådigt tog ett beslut att ställa in allt matchspel, att man så tidigt valde att sätta människors hälsa i första rum – för mig vittnar det om svenskens karaktär.

När jag blev erbjuden uppdraget som headcoach i Wetterbygden Stars så var det lite av en dröm som blev sann. Jag ser en stor potential att bygga upp något med spelare som nu varit med i föreningen några år och på sätt göra folket i och kring Vätterbygden stolta över sitt lag. Det är svårt att finna, jobba upp, en familjär stämning när man pratar om elitidrott rent generellt men Wetterbygden Basketball har lyckats med just det. Enda sedan dag ett har jag känt mig som hemma här och som en del av en underbar familj.

Nu har vi otroligt hårt jobb framför oss och det är viktigt att alla bidrar med energi om vi även i framtiden vill nå framgång. Det kommer bli en både lång och svår vandring men jag är redo och jag kommer njuta varenda steg av den, säger Gabo Loaiza Perez.

Kontraktet med Gabo Loaiza Perez är skrivet över ett år.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.