Det blev en komfortabel seger för Wetterbygden Stars uppe i huvudstaden under tisdagskvällen. Hemmalaget var alltför bleka för att kunna hota ett bortalag som onekligen lyckats konservera formen sedan förra bortamatchen i fredags uppe i Västerbotten. Bakom segersiffrorna  (105-77) döljer sig ett fortsatt magnifikt trepoängsskytte (19/36 i fredags följdes ikväll upp med 18/36 från nedre delen av stan) och Stars fortsätter därmed vara det lag som skjuter både mest och bäst i hela SBL från trepoängslinjen, inte helt obetydligt i sporten basketboll. 

Alla som sett filmen ”Måndag hela veckan” (Groundhog Day) med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna måste ha undrat om det var något liknande som utspelade sig i Brännkyrkahallen i Stockholms södra förorter denna kväll i december. För det första öppnar Daniel Mortensen poängproduktionen i samma stil (från trepoängslinjen) som var fallet uppe i Umeå senast. Precis som då är hans lagkamrater inte sena att fylla på och ett tag i inledningen behövs det stundtals paraply för att värja sig mot den regn-och hagelstorm som fullständigt vräker ner i Djurgårdens tresekundersområde – ledning med 33-19 efter tio spelade minuter.

Var matchen redan avgjord här? Ja, med facit i hand får vi nog ändå erkänna det.

Återstoden av matchen fortsätter Stars dryga ut sin ledning och behöver inte förta sig på något för att bärga denna säsongs tionde seger. Daniel Mortensen bidrar med 22 poäng och ett trepoängsskytte som lär ge eko hela vägen över Öresund hem till Danmark inför det stundande EM-kvalet senare i vinter. Har Danmark verkligen bättre stretchspelare på pos 4 än Daniel Mortensen så är man naturligtvis bara att gratulera. Adam Rönnqvist och Ty Sabin får en bekväm resa där ingen av de två kreatörerna behöver förta sig, Adam med 15 poäng och fem assists och Ty med 13 poäng på ett 50-procentigt trepoängsskytte. Stabil insats även från Jonathan Peleg som kanske stod för matchens läckraste poäng med sin reverse layup under andra halvlek. Roligast att se denna kväll var nog ändå försvarsspelet i andra halvlek som tvingade hemmaspelarna till konstant tuffa avslut, stor skillnad jämfört med hur det såg ut under första halvlek och framförallt hur det sett ut den senaste tiden rent generellt på egen planhalva. Framförallt minns vi Albin Häll-Erikssons två monsterblockar på Challe Barton Jr, två prestationer som lätt hamnar i skymundan när det diskuteras kring ett lag som utan tvekan har sina styrkor i det offensiva spelet, men som är ack så viktigt att påminna varandra om, att om man ville vinna basketmatcher även långt in på vårkanten – så lär det komma att behövas lika stora spel defensivt även framöver.

I morgon vaknar Wetterbygden Stars upp till en första halva av årets säsong som ändå måste anses vara ”med beröm godkänd”. Sedan ifjol har laget bytt ut ett antal pjäser men där stommen beståendes av den svenska ryggraden ändå borgat för någon form av trygghet och inte minst: kontinuitet. Efter en höst tillsammans så är det nu uppenbart att laget hittat ett (eller kanske snarare, flera) sätt att göra mål på vilken motståndare SBL än må ha att erbjuda. Defensivt finns de flesta förbättringsområdena och skulle man även här kunna addera en ”något högre lägstanivå”, så är det en kittlande tanke vad det här laget egentligen är kapabel till när det kommer vankas slutspel längre fram på säsongen.

Det finns många saker som talar till Stars fördel framöver. Den allra största stavas Carl Engström och handlar naturligtvis om att finna än mer tid tillsammans mellan honom och resten av laget i träningsmiljö – mycket är bra men ännu mer har potential att bli ännu bättre. Den andra ”saken” är en viss Moussa Kone som nu inlett sin rehabilitering och om allt går väl, kan vara en joker modell större i ett stundande slutspel.

Nu väntar dock först en rättmätig julvila innan coacherna Balibrea/Loaiza blåser i pipan igen någon gång under juldagen. Redan den 27  december väntar nämligen nästa utmaning för Stars när ingen mindre än Nässjö Basket gästar Huskvarna Sporthall i ett glödhett Smålandsderby.

Basketlivet leker onekligen för Wetterbygden Stars.