Noteringar från första rundan

30 september, 2019

Den första omgången i grundserien är avklarad för lagen i SBL Dam. Bara mästarlaget A3 har sin premiär att klara av. Den inträffar på onsdag, då Luleå gästar Umeå i Norrlandsgiganternas första drabbning för året. Här följer lite spridda noteringar från de fem första matcherna.

2061 åskådare var på plats i LEA när Luleå och Mark startade ligasäsongen i torsdags. En grandios siffa med tanke på att Luleås publiksnitt snittet förra säsongen var 1398. Och publiken fick sitt lystmäte. Luleå vann med klara 88-59, siffror som dock får anses hedrande för gästerna.

Keora Wharry skulle ha spelat med Mark, men det blir inget av med det. Anledningen är att Wharry ramlade i duschen dagen innan den tänkta avresan till Sverige och skadade sig, med några månaders rehab som följd. Extra smärtsamt för alla berörda eftersom Wharry, som i college spelade på Colorado State med bl a Ellen Nyström och Elin Gustavsson, redan en gång kontrakterats av Mark. Det var säsongen 2016-17, då hon bara hann spela nio matcher innan hon skadade sig och fick åka hem! Nu letar Mark efter en ny amerikanska som skall ersätta Wharry.

Natisha Hiedeman var en annan som saknades. Luleås nyförvärv är upptagen med att spela final i WNBA med Connecticut Sun. Finalen kan pågå till 10 oktober om det blir fem matcher.

En som däremot spelade var Marks rookie, Stina Almqvist. Att en spelare som ännu inte fyllt 17 gör 7 poäng och tar fyra returer i sin ligadebut i den kokande grytan i Luleå är överraskande bra.

Uppsala, utan Agnes Nordström och sina amerikanskor, Jasmine Weatherspoon och Malica Monk, hade som väntat inte mycket att hämta mot Alvik i Åkeshovshallen. Det blev 100-51 till hemmalaget efter 22 poäng av både Elin Ljunggren och unga Tova Sabel i Alvik.

Men den som stal stjärnglansen i den matchen var ändå Janel McCarville, som är i bättre fysisk form än på länge. Amerikanskan levererade en triple-double, något som vi inte ser ofta i ligan. 17 poäng, 13 returer och tio assister bokfördes hon för. Och allt det snodde hon ihop på 23,5 minuter på planen.

Vi har ju tidigare hissat varningsflagg för Norrköping som en joker i damligaleken och i premiären hemma mot Visby gjorde laget ingen besviken. Klubben tycks ha träffat rätt med sina amerikanskor, Page, Sutton och Robinson. Tillsammans svarade de för 47 poäng.

Bredd finns det dock i Dolphins den här säsongen. Alla elva som spelade gjorde poäng. Med elva gjorde Rakel Gyberg mest vid sidan av importerna.

Visby kom till spel utan en av sina importer, Julie Spencer, men kan inte vara nöjda med att ha förlorat premiären med så stora siffror som 49-84, och bara 16 poäng gjorda under den andra halvleken.

Wetterbygden förlorade båda matcherna mot Eos förra spelåret, men i årets premiär kom revanschen. Sparks vann med 73-60 efter en stabil laginsats. Utsedd till matchens lirare i bortalaget blev Lovisa Hjern, som spelade drygt 31 minuter och gick mest plus av alla på planen, 23. Problemen för Hjern började dock efter matchen. Laget fick vänta på henne en dryg timme eftersom hon hade förtvivlat svårt att pressa fram de droppar som krävdes för att tillgodose dopingprovet.

19 returer från Samantha Cooper i Sparks stack annars ut som individuell prestation i matchen.

I Eos är saknaden stor efter förra årets stabila poängproducenter Leah Scott och Ida Tryggedsson. Kanske kan Julia Nyström delvis fylla tomrummet efter danskans skytte i Eos i vinter. 3/3 på treorna blev 17-åringens fina facit på knappa 16 minuter.

Om vi kan tala om en överraskning, så får det bli Högsbos seger över Telge på bortaplan. Starkt åderlåtna efter förra säsongen och med en ganska skör uppställning lyckades Göteborgslaget ta en fin seger i premiären med 68-63, efter bra försvarsspel med ”soft hedge” som starkt vapen.

Telge har fått Frida Olsson korsbandsskadad igen och kommer att kalla in veteranen Tilde Ahlin, precis som förra säsongen, för att förstärka den lite tunna truppen, där bristen på storlek och insidenärvaro tycks vara ett problem.

Sex importer fanns på planen, men det var två svenskor som blev topscorers i respektive lag; Sofia Hägg i Telge (18) och Elin Johansson i Högsbo (15).

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.