Smartare än hon själv förstår. Sparks nyförvärv Samantha Cooper är en lagspelare med stjärnkvalitet.

Basketen har fört 24-åriga Samantha Cooper, från Kanada, via USA och Luxemburg, till Sverige och Wetterbygden Sparks. Hon är en av klubbens tre utländska spelare och gör sitt andra år som professionell. Och ännu återstår många år, i alla fall om hon får som hon vill.

För varje år får jag allt svårare att se att basketen inte skulle vara en del av mitt liv. Ju längre jag spelare, desto svårare blir det att lämna det här livet”, säger hon.

Just nu lever hon sin dröm, som yrkesspelare och säger att hon trivs förträffligt i det nya landet och sin nya klubb. Inte ens den annalkande vinterns kyla avskräcker henne.

”Jag är född och uppvuxen i norra Kanada, där vi är vana vid smällkalla vintrar och massor av snö, så den svenska vintern kommer inte att bli något problem”.

Samantha kommer från Ontario, där hon efter en framgångsrik tid på high school och spel i de kanadensiska 3×3-  och juniorlandslagen, rekryterades till ett amerikanskt college, Fairfield, som spelar i den högsta divisionen, i en conference som heter MAAC, Metro Atlantic Conference. Hon gick ut skolan 2018 som en av Fairfields bästa spelare genom tiderna efter att ha levererat 1294 poäng och 996 returer under sina fyra år. Och under sitt sista år på Fairfield var hon den enda spelaren i hela MAAC som snittade en ”double-double” under säsongen, d v s hade ett genomsnitt per match med tvåsiffrigt i både poäng och returer, 15+10.

Att det efter collegetiden skulle bli en fortsättning som professionell spelare stod tidigt klart, och gärna på andra sidan Atlanten, för Samantha hade en uppriktig önskan att resa och se andra delar av världen. Hon värvades till Grengenwald, ett ligalag i Luxemburg, som inte har en av de starkaste ligorna i Europa, men som en erbjöd ett bra tillfälle för en nykomling. I Grengenwald kom hon att spela tillsammans med Sarah Saba, en annan av spelarna i Sparks den här säsongen

Efter bara sju matcher lämnade Saba laget för spel i den tjeckiska ligan, men Cooper fortsatte och det slutade med succé. Sjätteplatsen året innan förbyttes till seger i mästerskapet, där Grengenwald slog Dudelange med 2-1 i matcher i finalen. Samantha utsågs till mest värdefulla spelare i finalserien och togs ut i ligans förstalag.

Grengenwald erbjöd mig att komma tillbaka den här säsongen”, berättar Samantha. ”Men innerst inne var jag nyfiken på vad som finns därute och förhoppningsvis kunna ta steget till en bättre liga och arbeta mig uppåt. Jag vill verkligen fortsätta spela basket och ha kul, men ytterst är målet att se hur bra jag kan bli och hur långt jag kan komma”.

Samantha fick inför det här spelåret erbjudanden från klubbar i flera länder, men hade hört goda saker om de finska och svenska ligorna. Hon ville därför norrut och valet föll till sist på Wetterbygden, vilket alla Sparks-fans, laget och ligan har anledning att glädja sig åt. Den 188 cm långa forwarden har förutsättningar att bli en faktor att räkna med i den svenska dambasketligan den här säsongen. Jobbet som skall göras är att hjälpa Sparks få en ännu bättre säsong i år än man hade under premiäråret.

Under inledningen av ligasäsongen har Samantha Cooper inte gjort någon besviken. Hon är Sparks ledande poänggörare och returtagare, och i den senare kategorin är hon t o m bäst av alla i ligan.

Det är ingen hemlighet att Samantha Cooper värvats till Sparks för att leverera mycket poäng, returer men också för att på alla tänkbara sätt bidra till att göra laget och lagkamraterna bättre. Och det finns alla förutsättningar för det, för även om Cooper är en stjärna på planen, så är hon först och främst en lagspelare som i alla lägen gör det som är bäst för laget.

Samantha är en stor stjärna, men en ödmjuk sådan”, säger hennes coach, Fransisco Pinto om sitt nyförvärv. ”En riktigt smart spelare, ja t o m smartare än hon själv förstår”.