Under fyra härliga sommarveckor genomförde Wetterbygden Basketball sommarsatsningen SUMMER REACH 2020. Vår projektledare Johan Söderkvist och sex sommarjobbande 18-åringar åkte  runt på sju olika platser i Jönköpings Kommun. Det var ett samarbete med Jönköpings Kommun och det var andra året som detta kunde genomföras. Förutom Öxnehaga, Österängen, Vätterstranden och Huskvarna Söder som var med på programmet förra året besöktes även Talavid, Dalvik och Råslätt.

Den stora utmaningen för året var naturligtvis den rådande situationen med COVID-19 och allt man behöver tänka på med det. Samtidigt inser kommunen och alla verksamma aktörer att det behövs meningsfulla aktiviteter mer än någonsin. Våra aktiviteter var till största delen utomhus och vi har försökt begränsa antalet för stunden aktiva deltagare på olika sätt.

Sommarjobbarna Clara Aulander, Elin Karlsson , Tilda Lindström, Daniel Ekström, Alexander Hyllsjö och Daniel Molander fick ibland i uppdrag att ta med sig delar av gruppen till en plan längre bort för att dela på gruppen. I vissa fall var det en annan basketplan eller lite kubbspel.

Även detta år hade vi med ett mobilt bibliotek med böcker från Öxnehaga bibliotek som besökare kunder ta del av. Några gånger delade vi ytan med dansare och ser att olika aktiviteter verkligen kan berika. Ja, basket är ju faktiskt KULTUR… Det innehåller väldigt många olika delar som kan beröra och utveckla oss som grupp och individer. Det som vi framförallt ser att basketen innehåller mycket spontanitet och uppmuntran vilket vi försökt bjuda på lite extra.

Det är stor glädje när man rullar in med minibussen i ett område som Österängen och barnen kommer springande och ropar ”BASKET!! BASKET!!”. I händerna har de teckningar och hemmagjorda armband som de vill ge till killarna och tjejerna som blivit deras nya förebilder. Det är stort! En del av de här barnen vill nu börja träna basket – på riktigt!

Förra året kom Räddningstjänsten och spelade basket med oss två gånger varje vecka. I år fick de inte hålla på med kontaktsport men kom vid några tillfällen när det var korvgrillning och visade upp sina bilar och hur högt de kan skicka upp liften i luften. Vi hoppas att 2021 ska bli bättre och att vi då åter får spela och kämpa tillsammans med på basketplan. De här besöken är väldigt uppskattade i de olika delarna av stan både av de minsta och de äldsta.

Vi har haft väldigt bra samarbete med fritidsgårdarna Birka på Österängen, Forum på Öxnehaga, Smeden på Huskvarna Söder samt Underground och Råslätts Fritidsgård. Samarbete är toppen och vi känner oss väldigt väl omhändertagna. Det är viktigt med relationerna i området och det blir ju inte sämre av att vi eller fritidsgården drar igång grillen och ordnar korv eller hamburgare.

Sommarjobbarna fick utveckla sina färdigheter på olika sätt. Ibland var det riktigt små barn som väntade och ibland var deltagarna äldre än de själva. De har tagit mycket stora kliv som ledare och människor och det ska bli spännande att se vad som händer framöver. Det är verkligen en stor utmaning att arbeta säkert när totala besöksantalet i år var mer än 1700 barn och ungdomar.

Summer Reach genomfördes med stöd av Jönköpings Kommun och i samarbete med våra olika sponsorer. Vätterhem var en sammanhållande länk med sitt Sommarkraft och andra sponsorer stod för priser i våra tävlingar.

Nu tar vi med oss de varma sommarminnena in i höstens väntande rusk men hoppas på en ny chans 2021.