En av dagens största utmaningar i det svenska samhället är integration. Vi tror inte att integration är något som bara händer. Vi tror att vi i stället behöver jobba aktivt för att se det hända.

För många är det precis samma sak med att sköta sin egen hälsa. Motion är ju inte heller något som bara händer. För att möta de här stora behoven har vi sedan hösten 2018 erbjudit kvinnor från olika bakgrunder att träffas för att umgås och spela basket tillsammans.

Som vanligt vill vi satsa på bra ledare och det är Selma Delibasic som tar hand om den här gruppen. Selma är 39 år och är född i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Hon lämnade under brinnande krig och kom som 12-åring till Sverige. Selma vet alltså precis vad det innebär att komma helt ny till ett främmande land. Det enda hon visste om Sverige var egentligen att hon efter Eurovision 1991 blev väldigt förtjust i Carola och ”Fångad av en stormvind”.

Selma Delibasic

Det var inte helt enkelt att komma in som tonåring men det var en av Selmas lärare som fick tanken att den långa tjejen kanske skulle tycka om basket. Vägen gick sedan via basket i Trollhättan till landslagsspel för det nya landet. Selma styrde sedan kursen ut i världen och spelade först collegebasket i USA följt av proffsspel i Spanien och Italien.

Denna långa center och multilingvist lockades sedan att komma och bli med i organisationen för ungdomsbasket i Wetterbygden och till säsongen 2019/2020 är hon en i coachstaben runt Sparks ligalag.

Selma har ett mycket stort hjärta för stora som små människor och såg det som en självklarhet att vara med och arbeta med kvinnorna i Women Reach.

-Det handlar om att skapa gemenskap kvinnor emellan som bor i samma stad och ge dem en möjlighet att under 1-2 timmar bara tänka på sig själva, säger Selma.

Kvinnorna i Women Reach träffas på söndagar kl 16.30-18.00 i Österängsskolans sporthall. Det finns barnvakt på plats för dem som har med sig barn. Österängskyrkan ligger inte långt bort och tack vare goda relationer har vi fått använda en lokal i deras källare för barnpassning.

-Fokus för kvinnorna ska vara att vara med andra kvinnor, skratta och deras egna fysiska aktivitet. Trots träningsvärk vill vi att de ska må bra även dagen efter, skrattar Selma.

Kvinnorna som är med kommer från Somalia, Eritrea, Spanien, Afghanistan, Litauen, Pakistan, Syrien, Bosnien och Sverige. För flera kvinnor är det viktigt att det är mansfritt för att kunna ta av sig slöjor eller bara få vara helt avslappnad. I somras när det var den muslimska fastemånaden Ramadan var det en spännande syn att se kvinnor som kanske var mer täckta än vanligt gå in för ett pass i hallen.

-Naturligtvis innebär detta stort ansvar för mig och jag får verkligen vara flexibel. Vi har 20-25 kvinnor i vår grupp men en del gånger kanske det bara är två på plats eller kanske ingen. Många kommer från kulturer där det ofta kommer gäster till hemmet oannonserat – till skillnad från svenskar som planerar alla bjudningar, berättar Coach Delibasic.

Selma pratar också med stort allvar om hur den fysiska hälsan är så viktig för att hjälp mot och även förebygga psykisk ohälsa. Det här passet blir ett sätt att få ut negativa saker som många bär på inombords. Det finns ju också problem som uppstår i en träningshall som kan spegla problem och lösningar i verkliga livet.

Kvinnorna blir mer bekväma för varje gång som går och utmanar sig själva. Självförtroendet och glädjen växer.

Det har också varit roligt att få samarbeta praktiskt med sponsorer och samarbetspartners. De aktiva juristerna på !NSATT vill inte bara sponsra med pengar utan har även passat på och vara med själva på söndagarna.

Ett annat positivt samarbete har inletts under hösten med Friskis & Svettis Jönköping som varit med och hållit i cirkelpass med gruppen.

Det finns goda möjligheter för andra att komma med i en positiv rörelsegemenskap.