Alvik vinner grundserien, men inte guldet, säger tipparpanelen

11 september, 2020

Snart, 2 oktober, börjar SBL Dam, men redan nu skall det redovisas hur ett antal personer, runt om i landet, med god inblick i dambasketen, tror att grundserien i SBL Dam slutar. All information finns ännu inte tillgänglig, eftersom flera klubbar ännu inte fyllt sina trupper. Men icke desto mindre har vår panel sina åsikter klara. Förutom den slutliga grundserietabellen har de ombetts gissa, för kvalificerade gissningar är vad det är, vilket lag som slutligen vinner mästerskapet, vilken spelare som blir MVP, vem som vinner skytteligan och vem som blir årets rookie. .

Det är de här som har är med i tipparpanelen: Först och främst har vi två före detta ligacoacher med lång och gedigen erfarenhet från dambasket: Fransisco Pinto (Huskvarna) har varit ligacoach i Brahe, Alvik och Wetterbygden, och jobbat med landslag, såväl ungdomar som seniorer. Mikael Nordqvist (Lund) har varit coach i Eos och svenska u-landslag.

Media- och bloggarvärlden representeras av Peter Lindvall (Luleå), som är ansvarig utgivare på NSD, men framför allt en famös basketbloggare, av Torbjörn Björnström (Umeå), som under lång tid engagerat drivit basketbloggen Hoops, samt undertecknad.

Slutligen, och inte minst, har vi tippare som företräder de ack så viktiga ”läktarcoacherna”: Peter Jonsson (Södertälje), Lars Nygren (Stockholm), Lasse Sandström (Stockholm), alla med ett genuint basketintresse, som varit med länge och haft många olika uppdrag inom den svenska basketen. Sandström är t e x för närvarande ordförande i Stockholmsdistriktet. Och så har vi naturligtvis med Göran Åström (Solna), vars intresse för dambasketen är svår att matcha. Ingen har nog sett så många svenska dambasketmatcher som Göran.

Så här säger våra panel att grundserien slutar:

Åsikterna går isär, som synes, även om det är en god uppslutning kring vilka som hamnar topp fem och total enighet om de två sista platserna. Vanskligast är som vanligt att gissa ”mellanskiktet”, för det handlar i det här skedet mycket om att gissa. Om vi sätter platssiffra på alla tipsen, så får vi fram följande tabell:

 1. Alvik
 2. Luleå
 3. A3
 4. Högsbo
 5. Norrköping
 6. Södertälje
 7. Wetterbygden
 8. Eos
 9. Visby
 10. Mark
 11. Uppsala
 12. Helsingborg

Alvik får alltså gruppens sammantagna tips som vinnare av grundserien, men när det handlade om att tippa den slutliga SM-vinnaren fick vi ett annat utfall. Tipparna har också tyckt till om vem som blir MVP, vem som vinner skytteligan och vem som blir årets nykomling. Det utföll såhär:

SM-guldet: Luleå tippas som slutlig vinnare, med fem av de nio rösterna. Tvåa kom Alvik med tre.

MVP: Janel McCarville (Alvik) fick tre röster, knappt före Debora Costa (Luleå) och Ceejay Nofuente (Högsbo) med två röster vardera.

Skytteligan: Cassandra Brown (Södertälje) fick tipset med tre av rösterna, före Nofuente med två.

Nykomling: Här blev det delat mellan Freja Werth (Luleå) och Debbi Alem (Wetterbygden), som båda fick tre röster.

Så säger alltså vår panel av tippare och det återstår att se vem som kommer närmast eller rentav har prickat in alla rätt.  Intressant blir också att se hur tipsen stämmer överens med ligacoachernas tips, som brukar redovisas på den årliga upptaktsträffen.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.