Det blir många amerikanska point guards i SBL Dam till hösten, och här kommer en till: Antoinette Miller, som mäter 168 och är 22 år gammal, ansluter till Wetterbygden Sparks som den elfte spelaren in i lagets trupp. Miller kommer direkt från en framgångsrik, fyraårig, collegekarriär på University of Cincinnati.

Spelaren som skall styra Sparks från bakplanen har under collegeåren visat sig vara urtypen för en point guard: kvick och bollsäker, med bra blick för spelet, som kan avsluta själv, lika gärna som att hitta lagkamraterna med öppnande passningar. Millers tjänster kommer att behövas än mer i Sparks nu när Ebba Sjökvist tyvärr meddelat att hon inte fortsätter sin elitsatsning. Och coach Krumesh Patel har stora förväntningar på sin adept:

“Det känns väldigt fint att ha Miller ombord. Hon kommer från en bra och stark verksamhet på Cincinnati, där hon visat att hon har förmågan att leda laget. Det kommer att bli värdefullt för oss. Miller är en riktig tvåvägsspelare, har förmågan att göra poäng på olika sätt och är samtidigt en hängiven försvarare. Hennes egenskaper kommer hon att ge vårt lag tilläggsvärden och förbättra mångsidigheten.”

Antoinette Millers skola, Cincinnati, spelar i American Athletic Conference, d v s i samma conference som det mest framgångsrika collegelaget genom alla tider, UConn. Det har naturligtvis inte varit lätt för de andra lagen i AAC att tampas med giganten UConn, utan egentligen handlat om vem som skall komma tvåa. Och den senaste säsongen var det just Cincinnati som uppnådde det.

AAC ”rekonstruerades” till sin nuvarande form för bara sju år sedan och för första gången nådde Cincinnati i våras hela vägen till finalen. AAC var ett av få slutspel som hann genomföras och även om UConn blev övermäktigt i finalmatchen var det en fjäder i hatten för Cincinnati. Enligt coachen, Michelle Clark-Heard, hade Antoinette Miller en väsentlig del i framgången: ”När hon kom till oss, ökade viljan att åstadkomma saker tiofalt. Hon nöjer sig inte med mindre än att uppnå det hon har föresatt sig”

Miller kommer från Detroit i Michigan, där hon också gick på high school. Hon började spela som fyraåring och har sedan unga år haft ambitionen att spela professionellt och att göra det så länge det bara är möjligt. Det första året som yrkesspelare blir alltså i Sverige och Wetterbygden Sparks, dit hon kommer efter en senior-säsong i Cincinnati, då hon snittade fina 15,8 poäng, 3,4 returer och 4,3 assister.

Sitt klubbval kommenterar Antoinette Miller så här:

”Efter att ha pratat med coach Patel var det ett enkelt beslut att skriva på för Wetterbygden. Han var väldigt entusiastisk och hade exakt klart för sig vad han förväntade sig av mig och av laget den kommande säsongen. Jag ser fram emot att bli en del av hans lag och uppleva en framgångsrik säsong. Jag vet också att Sverige är ett vackert land och hoppas kunna uppleva alla delar av det.”