Wetterbygden Sparks senaste tillskott har det svenskklingande namnet Claire Lundberg, och mycket riktigt kommer hon från den svenskaste av bygder i USA, Minnesota. Där, i den lilla staden Anoka, gick hon, och spelade basket på high school, innan det bar iväg till college på Seton Hall, New Jersey.

Claire Lundberg, som precis har fyllt 24 och mäter 185, spelar på positionerna 3-4. Hon förväntas bidra med poänggörande till Sparks, för det är skyttet som är Lundbergs starkaste gren. Och intressant nog har hon önskat att få bära tröja 14 i sitt nya lag, alltså det nummer som poängligavinnaren Samantha Cooper hade i Sparks förra säsongen.

”Jag bestämde mig för Wetterbygden efter att ha pratat med coach Patel och hört om hans visioner för säsongen. Han var väldigt tydlig med min tänkta roll i laget och slog an en bra ton inför det kommande spelåret. Jag ser väldigt mycket fram emot att bo i Sverige och uppleva allt landet har att erbjuda.”

Så säger Claire Lundberg om sin nästa anhalt i karriären.

Och coach Patel är å sin sida är belåten med Sparks nya tillskott. Han räknar med att Lundberg redan från början kommer att ha stor inverkan på laget, med hennes förmåga att göra poäng från olika lägen och på olika sätt, och genom att hon bidrar med storlek till laget.

Det blev tre år, 2014-17, på Seton Hall innan Lundberg bestämde sig för att byta skola inför sitt sista år. Valet föll på Montana State University, huvudsakligen av akademiska skäl. Transferreglerna i NCCA gjorde dock att hon tvingades ”sitta av” spelåret 2017-18.

Hösten 2018 blev det så äntligen dags att kliva in på planen för Montana State, som spelar i Big Sky conference. Lundberg utsågs till ”årets nykomling” i Big Sky, producerade 17 poäng och 3,6 returer i snitt, med fina 39,5 % från trepoängslinjen.

Claire Lundberg hade som absolut mål att inleda en karriär som professionell efter collegetiden, men i början av februari 2019 hotade dock framtidsplanerna ut att grusas. Hon slet då av sitt korsband.

Montana State miste sin bästa spelare, som missade lagets sista tio matcher. Knäskadan omöjliggjorde också allt spel 2019-20. Hon startade dock arbetet med rehabiliteringen direkt, fast besluten att komma tillbaka till basketen. Och det gjorde hon också. I våras skrev Lundberg på för en australiensisk  klubb, men hann inte spela mer än ett par träningsmatcher innan allt avbröts p g a pendemin.

Men nu, när hon skrivit på för Wetterbygden, får hon alltså äntligen möjligheten att pröva på livet som yrkesspelare. Och i sitt nya lag kommer hon att stöta på en tidigare ”antagonist”, Maura Fitzpatrick, som nyligen blev klar för Sparks.

De båda mötte i november 2016, då Claire Lundberg, då i Seton Hall, mötte Marist, med Fitzpatrick i laget. Båda slutade matchen med tio poäng, och Fitzpatrick dessutom med elva returer. Men matchen, den vanns av Lundberg och Seton Hall, med 76-63.