Enda sedan tappet av både Ida Gustafsson och Frida Jern så har Wetterbygden Sparks sportsliga ledning, med headcoach Francisco Pinto i spetsen, scannat av marknaden i jakten efter en ersättare. Nu är den jakten över och valet föll på den amerikanske powerforwarden från Illinois State University, Hannah Green.

Den 183 cm långe powerforwarden har sina rötter i Kalifornien, Santa Clarita. Där spelade hon highschool basket innan headocoachen för Illinois State University, Kristen Gillespie, fick upp ögonen för den oömme talangen som visade sig ha en alldeles särskild talang för att dra i bollen hela vägen ut till trepoängsland.

Sista året på Illinois State University och ”The Redbirds”, som också laget kallas, snittade Hannah Green respektingivande 12.5 poäng och sex returer per match. När hon nu anländer till den Svenska Basketligan och Wetterbygden Sparks så är alltså tanken att hon ska fylla skorna efter veteranerna Ida Gustafsson och Frida Jern som bägge aviserat att de gjort sitt inom basketen på elitnivå.

I Hannah Green får headcoach Francisco Pinto en verbal spelare som är van att gå i täten. Det viskas om att enligt de rapporter man erhållit så lär hon dessutom som sagt, vara fullt kapabel att skjuta i bollarna även från distans. Det är dock hennes tuffhet under korgarna och hennes verbala kommunikationsförmåga som hon är handplockad för att hjälpa Wetterbygden Sparks etablera sig på högsta nationella nivå. I hennes statistik från hennes sista år på college noterar vi det faktum att hon var hela sin conference (MVC, Missouri Valley Conference) bästa skottblockare med två blocks per match. Hennes poängskörd och antal returer per match innebar en åttonde respektive nionde plats totalt sett i MVC, lägg till dryga 80 % på straffkast (sitt lags bästa skytt från välgörenhetslinjen) så tornar det upp en mångfaciterad basketspelare som man naturligtvis hoppas ha mycket glädje av i Sparks-lägret.

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, verkar nöjd när vi når honom över telefon under semestern nere på sydliga breddgrader i Europa:

Att ersätta spelare som Ida Gustafsson och Frida Jern är inte gjort i en handvändning och frågan är om det överhuvudtaget är möjligt. Basketmässigt, ja, säkert. Men dessa bägge tjejer har kommit att betyda så ofantligt mer än så för oss i organisationen och inte minst: för de yngre tjejerna i laget i rollen som några av de bästa förebilderna man kan tänkas ha.

– I Hannah Green är jag dock övertygad om att vi lyckats finna en ersättare som kommer att hjälpa oss att avlasta våra stora spelare med ”Lollo” i spetsen både offensivt och defensivt. Att hon även är ett hot utifrån har varit viktigt för oss då våra blivande motståndare lär ha svårt att hjälpa från henne. Av de rekommendationer vi erhållit, och de matcher vi sett, så verkar hon dessutom vara oerhört verbal, en icke helt oviktig faktor när vi nu kanske tappat vår mest verbala spelare från fjolårssäsongen i form av Frida Jern. Att rekrytera spelare direkt från college är alltid vanskligt men vi både hoppas och tror att vi kommer ha stor nytta av Hannah Green, säger Dennis Aulander.

Hannah Greens första utlandsäventyr blir alltså i Sverige och hos Wetterbygden Sparks, något amerikanskan kommenterar på följande sätt:

– Jag är glad och tacksam över att få chansen att fortsätta jaga min yttersta potential i ett vackert land som Sverige, ett land jag hört mycket gott om. Mina enda förväntningar på mig själv är att kunna vakna varje morgon och fråga mig själv vad jag kan bidra med idag gentemot mina lagkamrater, mina coacher, mig själv och inte minst: vårt lag. För att vårt lag ska kunna nå sin fulla potential så vet åtminstone jag bara ett enda sätt och det är hårt arbete, säger Hannah Green.

Fakta Hannah Green

Spelar med tröjnummer # 13
23 år
183 cm

Nyligen signerat sitt första utlandskontrakt (1 år) med Wetterbygden Sparks