Jämtland Basket gjorde länge en stark bortamatch mot Wetterbygden Stars och ledde rättvist i halvtid med fyra poäng, 53-49. I den andra halvleken var det dock länge mest ett lag på plan och när väl Hesa Fredrik förkunnat slutsignal så stod det också klart att Wetterbygden Stars gjort processen kort med gästerna från Östersund genom att göra mäktiga 57-34 under de sista tjugo minuterna, slutresultatet skrivs till 106-87. Därmed så knep laget den sjätte raka segern och fortsätter därmed också bråka med ”hela etablissemanget” i tabelltoppen av SBL. 

Wetterbygden Stars fick en kanonstart på matchen när den förre detta Jämtland-spelaren, Adam Rönnqvist omgående hittade rätt från trepoängslinjen. Allra mest rätt hittade dock vårt södra grannlands bidrag till årets upplaga av Wetterbygden Stars, danske Daniel Mortensen, som gjorde som han gjorde borta senast i derbyt mot Nässjö Basket: dra i tre raka trepoängare under den första tiominutersperioden. Försvarsspelet lämnade dock mycket övrigt att önska under första fjärdedelen av matchen vilket blir lite, lite lättare att acceptera när rätt lag leder densamma, 32-27 i Stars favör.

Från första stund står det klart att Jämtland Basket inte åkt drygt 90 mil för agera statister. Anförda av sin motsvarighet till Ty Sabin, Steven Haney, så visar man att det finns kvaliteter i detta Jämtland Basket även om resultatet kanske visat annorlunda första fjärdedelen av säsongen. En stor anledning till detta ska tillskrivas lagets extrema otur med skador och som inte det som skett upp till match vore tillräckligt, så fick lagets headcoach, Torbjörn Gehrke, besked tidigare under dagen att även lagets främste försvarsspelare, Gustav Hansson, missar kvällens match på grund av en ryggskada. Att därför göra 14-3 på ett vilset, slarvigt och stundtals faktiskt ganska håglöst hemmalag de sista tre, fyra minuterna av första halvlek, vittnar ändå på den inneboende karaktär som finns i laget – ledning för Jämtland Basket i halvtid (53-49) och en del huvudbry för Boris Balibrea och hans kollegor. 13 turnovers på de första tjugo minuterna och endast tre besök på välgörenhetslinjen vittnade om att något inte stod rätt till hos Stars inledningsvis. Detta skulle det dock bli ändring på…

Andra halvlek skulle visa sig bli en maktdemonstration över vilken ”firepower” Stars ändå besitter. Laget har ju en viss Ty Sabin i laguppställningen och visst imponerar 29 friska pinnar in på hans konto även ikväll, men ändå är det kanske åtta returer och åtta magiska assists som imponerar mest. När samme trollkarl skickar i två raka trepoängare, och tvingar Jämtland Basket till timeout, så är det startskottet på en halvlek som mer eller mindre går helt i Stars favör. En viktig detalj från tredje perioden var även när coach Balibrea valde att ställa sig i ett zon-försvar med alla Jämtlands potentiella skyttar på bänken, ett genialiskt drag som också var en av anledningarna till att perioden vinns med 37-20 – ledning för Stars inför fjärde perioden, 86-73.

Jämtland Basket vägrade vika ned sig och hade i Davor Bell en spelare som fick fjolårets ”Speedy Gonzalez” i Wetterbygden Stars, Guim Exposito, att framstå som både halt och lytt. Hans enorma fart och explosivitet vållar Stars spelare en del bekymmer och när man själva inte mäktar med mer än två poäng framåt på drygt fyra minuter i inledningen av den fjärde akten så är Jämtland Basket så pass nära som 88-82. Efter en timeout från hemmalaget så kommer man dock ut och punkterar matchen och härifrån så kollar man aldrig åter i backspegeln utan kan istället till slut spela av matchen och vinna med komfortabla 106-87.

Ty Sabin är redan nämnd och också rättmätigt utsedd till ”Matchens Lirare” i hemmalaget där även Daniel Mortensen fortsätter spela stor basket eller vads sägs om 21 poäng, 11 returer, fyra assists och två blockar? Adam Rönnqvist visade stundtals att släkten är värst och stannade till sist på fina 21 poäng även han. Jonathan Pelegs högsta ”lägsta-nivå” håller i sig vilket 15 poäng och fyra assists vittnar om, frågan är om den den gode Peleg någonsin varit bättre?

Redan till helgen vankas det nya utmaningar i Huskvarna Sporthall för Wetterbygden Stars när antagonisten från Höglandet, Nässjö Basket, kommer på besök för kvartsfinal i Svenska Cupen. Erkänn att det kittlar lite extra, att vi här har en match där vinnaren verkligen tar allt…eller, ja, kanske inte allt, men likväl en plats till vårens Final Four uppe i Södertälje?

Det kommer garanterat bli mycket folk på lördag varför Wetterbygden Basketball rekommenderar alla att besöka www.wbbasket.se/biljetter för mer information om hur man försäkrar sig om en matchbiljett till ”Årets Match” hittills i Huskvarna Sporthall!