Annorlunda approach i Norrköping

30 april, 2020

Idag fortsätter vi följa klubbar i spåren av pandemin. Turen har kommit till Norrköping, som förra året stöptes om och fick gå igenom lite av ett stålbad. Styrelsen tog ju fram ett förslag om att sälja Stadium Arena, men blev nedröstad av medlemmarna. Arenan stannade i klubbens ägo, en ny ledning fick ta vid, och en ny väg framåt, med knappare resurser, stakades ut.

Det finns tre föreningar som har lag i båda de svenska ligorna. Till skillnad från de andra har de här tre, Södertälje, Wetterbygden och Norrköping Dolphins, ett större lass att dra runt än de övriga, och torde rimligen ha det besvärligare i dessa kristider. Och så är det nog också. Vi vet att Södertälje och Wetterbygden hör till de värst drabbade ligaklubbarna.

Men hur är det med Norrköping? Klubben sitter ju där med en egen arena att dra runt, inklusive restaurang och allt, har totalt 14 personer på avlöningslistan och kunde varken genomföra sin stora påskturnering för ungdomar eller Stadium Sports Camp.

Samtidigt har vi noterat att klubben redan offentliggjort skrivna kontrakt med några spelare i herrlaget. På frågan hur det hänger ihop säger klubbens ordförande, David Bergström, så här:

-Läget är förstås ansträngt. På de två ungdomsarrangemangen tappar vi i storleksordningen 1,5 miljoner och det har blivit en del inställda events, mässor och annat i arenan. Å andra sidan har vi fortsatta intäkter i arenan, främst av uthyrningen till skolorna, och vi har permitterat all personal, men vi har ändå påbörjat förberedelserna inför nästa säsong, för att vara redo när allt startar igen.

Norrköpings har alltså en lite annan approach än andra klubbar i dessa kristider:

-Vi tror att det blir ett stort sug på liveidrott när den värsta krisen är över och då vill vi kunna rivstarta. Det är därför vi har valt att signa några spelare redan nu. Vi ville hitta en svensk stomme, några nyckelspelare, som vi direkt kan presentera för våra sponsorer, för ingen vill ju satsa på oss om de inte ser vem som är coach eller vilka spelare som finns, säger Bergström

Kontrakten med spelarna är visserligen villkorade med hänsyn till när säsongen kommer att starta, men från Norrköping bedömer man alltså att det är extremt viktigt att kunna presentera produkten för sina samarbetspartners i ett tidigt skede.

Även i Norrköping räknar man med att lagbudgetarna totalt sett kommer att minska kommande säsong, och Bergströms uppskattning är att det kan handla om att cirka 20 procent.

– Det är förmodligen värsta scenariot, men vi har gott hopp om att det kan bli mindre. Vi har funnits väldigt länge, har många och trogna sponsorer och jag tror att de kommer att fortsätta vara lojala med oss, menar Bergström.

Något akut krisläge tycks det alltså inte att vara i Norrköping, och även om man nu har ett intäktsbortfall på arenan tackar man i Norrköping idag sin lyckliga stjärna för att man behöll den förra året, då det fanns förslag om att sälja Stadium Arena. Att föreningen disponerar hallen betyder oerhört mycket för verksamheten, för alternativet hade varit att man tvingats hyra halltider för träning. Och det är något som klubben inte hade mäktat med i dagsläget.

De båda head coacherna, Mikko Riipinen i herrlaget och Kevin Taylor Lundgren, på damsidan, anställdes förra året på kontrakt som var skrivna på 1+1+1 år, och båda är klara för sina andra säsonger. Bergström säger att båda är uppskattade för sitt stora engagemang och gör ett fint jobb. Riipinen kände man ju sedan tidigare eftersom han länge funnits i Dolphins, medan Taylor Lundgren, som kom till klubben från Eos, beskrivs av Bergström som ett fynd.

Några herrspelare är som sagt redan kontrakterade och även i damlaget finns en del som är klart, namn som Bergström dock ännu inte vill berätta om. De tre amerikanskorna från förra säsongen räknar man dock inte med i Dolphins. Teniya Page lär söka sin lycka i någon annan euroepisk liga, medan Robinson och Sutton har andra planer för sina liv.

Förhoppningen är att kunna behålla så många som möjligt av de svenska spelarna och dessutom hitta ett par till. Och truppen kommer sedan att kompletteras med några importer. Ingen av svenskorna i förra säsongens trupp har ännu sagt att de inte vill återvända.

En ny assisterande till Taylor Lundgren måste Dolphins också ordna fram, eftersom Alva Stark, som hade uppdraget förra säsongen, flyttar på sig. Stark har engagerats som head coach av division I-laget Östersund, som siktar på att ta sig tillbaka till ligan.

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.