Årets dumstrut?

18 december, 2020

Är det inte kul att titta om inte Luleå, Alvik eller Högsbo är involverade i de damligamatcher som sänds på tv? Det hävdades i alla fall på Twitter inför matchen Eos-Wetterbygden nu i måndags, två veckor efter den SvT-sända Eos mot Helsingborg 30/11 . Det undrades också om man genom att sända de här matcherna ville skrämma bort tittare.

Uttalandena är häpnadsväckande, eftersom det sänder budskapet till alla utom tre klubbar, att deras matcher inte är värda att se, och faktiskt skrämmer bort tittare. I många kretsar skulle det rentav ses som kränkande, för lag och spelare som jobbar ändan av sig för att hävda sig, och som sportsligt förtjänat sin ligaplats. Med reservation för att det är några dagar kvar på året, så är nog uttalandena en stark kandidat till utmärkelsen ”årets dumstrut”.

Men inlägget fick faktiskt några gillanden på Twitter. Bland de som tryckte på gillaknappen fanns personer som är välkända inom den svenska basketen, minst en representant för media och hör och häpna, en coach i SBL Dam.

Jag undrar hur de känner sig i Eos, som så här långt ligger sexa i tabellen, när de får höra sådana saker. Vad säger man i A3, som för närvarande ligger tvåa? Eller i fyran Norrköping?

Det kvittar vem man skulle fråga, för i realiteten är det så att alla lag förtjänar tv-tid, vare sig de ligger först eller sist. Och jag vill hävda att varenda match som sänds på någon av de marksända kanalerna är en seger i sig. Ibland blir det med nödvändighet matcher mellan de sämst placerade lagen, ibland inte. Och ju närmare slutet av säsongen vi kommer, desto fler sändningar kommer det att bli för ligans starkare lag.

Och vem tror man kommer att skrämmas bort? Är det basketnördarna eller är det ”nytillkomna tittare?” Den som för första gången slår på en basketmatch lär knappast kunna göra några värderingar av spelets eventuella ”kvalitet”. De kommer att fortsätta titta och antingen gilla det de ser eller möjligen skrämmas bort, beroende på spelets själva karaktär. Det har nog inte med att göra om ett bottenlag är inblandat i matchen eller inte.

Vad gäller nördarna finns de i olika kategorier. Jag kan försäkra att en kategori, klubbarnas fans, kommer att titta på alla matcher med det egna laget, på tv eller på webben. De här personerna finns i Helsingborg, i Södertälje, i Luleå, ja överallt. De kommer aldrig att skrämmas bort, för merparten av dem tittar enbart på de ”egna matcherna” och de struntar högaktningsfullt vem som står för motståndet. De tycker att det är kul att titta på matcherna, och inte bara det. De gör det med glädje. Skulle de här fansen bara få se sitt lag spela mot vissa motståndare? Det vore befängt.

Sedan finns det de som konsumerar all basket över huvud taget. När matcherna krockar på webben gör de förmodligen sina val, det kan t o m hända att de ser matcher i efterhand, men sänds det en tv-match på en dag som i övrigt är spelledig, som en måndag, så kommer de garanterat att titta, oavsett vilka lag som spelar. De här människorna vet exakt vad de rimligen har att förvänta sig av matcherna. De tittar för att det är kul och för att de gillar basket rent allmänt. Självklart tycker de ibland att matcher är tråkiga, men det kan likväl hända när de ser andra ligor.

En ytterligare kategori nördar kan sägas vara de som värderar allt i förhållande till herrbasket. De här personerna pratar ofta nedvärderande om dambasket och flera av dem skulle aldrig slå på tv-apparaten om det sänds matcher från SBL Dam. Jag har bekanta som aldrig skulle se en dammatch, men det är deras val. De kommer inte att skrämmas bort, för de är redan bortskrämda.

Det behöver inte sägas att herr- och dambasket är två olika typer av spel. Den som försöker värdera dammatcherna i förhållande till herrarnas spel, trampar djupt i klaveret, för även om det spelas med samma regler och på likadana planer, så är spelen fundamentalt olika. Dambasketen har sällan det attraherande elementet med spelet ovanför korgarna, som herrbasketen kan uppvisa. Det går heller inte lika fort, och spelarna är av naturliga skäl inte lika starka eller spänstiga.

De som särskilt gillar damernas basket bryr sig sällan om vilken nivå spelet handlar om. Alla har nog sina randiga skäl, men jag skulle tro att många uppskattar det mer lagorienterade spelet som är typiskt för dambasketen. Av rent fysiska skäl kan ju väldigt få damspelare uppvisa en individualism som sticker ut. Det krävs mer lagarbete för att det skall hända saker i dambasket. Många gillar nog också att spelare med hög spelförståelse kommer mer till sin rätt inom dambasketen, jämfört med herrsidan, där försvararna med hjälp av fysiken kan ”döda” de spelsmarta på ett mer effektivt sätt. Inom dambasketen kan de komma mer till sin rätt och briljera med sin spelförståelse.

Och hur var det då med matchen i måndags? Det fanns nog de som inte gillade det de såg, men på det hela taget var det en skojig tillställning, med en oerhörd spänning ända in i slutet, och med två lag som gav allt. Legendaren Torbjörn Gehrke var en av alla som tittade på matchen och med hans omdöme avslutar vi den här krönikan:

” Jämn match. Sista skottet avgör. Spännande. Förstod jag rätt så saknade EOS sin import och Wetterbygden gjorde det jämnt. TO’s i paritet med lagens snitt. Dacic intressant spelare och kul att se hennes IQ. Hyfsad procent för båda lagen. Vad är problemet? Kul att kika på!!”

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.