Senast Wetterbygden Sparks och Luleå Basket drabbade samman i slutet av november så mäktade Sparks endast med 39 poäng framåt, en bidragande orsak till varför det då blev förlust med hela 49 poäng på bortaplan. Utgångsläget var således ganska tacksamt för Sparks denna första match på det nya året att åtminstone försöka hålla jämnare steg med Norrbottens stolthet inom idrott på damsidan. Även om det blev förlust även denna gång så var det ett helt annat Sparks vi fick bevittna denna januarikväll, förlusten skrivs dock till slut till 74-96.

Sparks hade bestämt sig för att ge övermakten från Luleå denna kväll en rejäl fight och matchen började också i dur för hemmalaget. Anförda av ett starkt och förtroendeingivande pointguardspel i form av Ebba Sjökvist, så kan man också rättmätigt rusa upp i ledning med sex poäng, 12-6. Då är det dags för en av matchens förgrundsfigurer, Chioma Nnamaka, att på allvar presentera sig genom att skicka i två raka trepoängare och utjämna denna tillställning. En ny trevlig bekantskap i hemmalaget, Betsy Macdonald, skjuter sitt lag tillbaka upp i ledning innan Luleå Basket kan göra en mini-run på 5-0 och återta ledningen. Nämnda Ebba Sjökvist ska dock få sista ordet i perioden genom att skjuta i en trepoängare, ledning för Sparks med fem poäng, 26-21.

Luleå Basket vore inte stora mäktiga Luleå Basket om man på något sett snällt accepterade den matchbild som nu utspelade sig i Huskvarna Sporthall inför fullsatta läktare (åtta personer). Istället kan man successivt skjuta sig tillbaka in i matchen och när sen Allis Nyström nyttjar all sin rutin och tyngd under den offensiva korgen, så börjar goda råd bli väldigt dyra i hemmalaget. Sämre tålamod i anfallsspelet för Sparks ”ställer till det” och det är inte förrän Betsy Macdonald säger ”enough is enough” som man återigen hittar vägar till den norrbottniska korgen –  med ställningen 36-39 på resultattavlan, och fyra raka Macdonald-poäng, så är det plötsligt match igen. Tyvärr ska en, på det stora hela, väl utförd första halvlek av Sparks få ett tråkigt slut när Luleå Basket tillåts att göra 8-0 och gå till halvtidsvila i ledning med 47-36, synd!

Även om Ebba Sjökvist fortsätter spela inspirerat i början av andra halvlek, så ska detta bli en period som även den går helt i gästernas favör. Under denna period får vi också se ett mästerligt skytte signerat Luleå Baskets landslagsspelare, Mathilda Ekh. Oavsett vilket lag man sympatiserar med så måste man både beundra och uppskatta en talang som snarare ser ut som ett fullblodigt proffs och som aldrig försätter sig i en enda dålig position och som ser ut att ha en ocean av tid varje gång hon rör bollen, imponerande! Med sina 24 poäng i matchen är hon naturligtvis en stor anledning till varför Luleå Basket ska gå till periodvila i ledning med just 24 poäng (52-76) och sedermera komma och vinna matchen.

Matchen är naturligtvis avgjord när fjärde perioden är till att ta sin början men det förtar inte hemmatjejernas insats i denna avslutade akt, en prestation som tyder på karaktär och som säkerligen också ingav respekt hos bortalaget, stor skillnad rent inställningsmässigt jämfört med ”icke-prestationen” uppe i Luleå senast lagen möttes. Med 9-2 i början av den sista perioden visar verkligen Sparks uppe en stolthet och för all del även förmågor som kommer komma väl till gagn längre fram i slutspurten av grundserien när de sista slutspelsplatserna kommer att stå på spel. Nnamaka och Co har dock svar på även detta varför Sparks för ”nöja” sig med att vinna den sista akten med ”endast” två poäng, 22-20. En stor anledning till detta stavas Ashanti Coleman som under denna period i matchen mäktade med merparten av sina totalt 23 poäng, detta genom att visa upp en bred repertoar innehållandes allt från trepoängare, attacker och straffkast. Efter 40 spelade minuter kan vi förkunna 74-96 på resultattavlan, en rättvis seger för Luleå Basket, men som sagt: inte utan fight.

Ebba Sjökvist satte upp en av sina absolut bästa matcher i Sparks-linnet och utsågs också rättvist hemmalagets bästa spelare. Ashanti Coleman avslutade starkt och visade där och då att hon besitter talang som kommer att bli viktig framöver. Betsy Macdonald gjorde sin första match för sitt nya lag och med hennes inträde så är det påtagligt att Sparks, förutom att få in en klart kapabel basketspelare (13 poäng från hennes händer ikväll), också lyckats att gå från att handla om enstaka individer till att återigen se ut och uppträda som ett lag (”laget före jaget”), viktigt!

De tuffa matcherna fortsätter för Sparks när man redan på måndag hälsar välkommen till Sveriges starkaste lag på damsidan, Alvik Basket. Detta blir också första gången som Wetterbygden Basketball får chansen att visa upp sig i statens television från sin hemmaplan i Huskvarna Sporthall, det om något borde inspirera tjejerna att fortsätta spela lika modigt och frejdigt som var fallet denna fredagskväll!