Artisteri är en viktig del av basketsporten. När Wetterbygden Stars tittat på att förstärka truppen inför debutsäsongen i SBL så har naturligtvis ”basketkompetens” stått överst på kravlistan. I CJ Dunston tror man att man fått både en kompetent basketspelare och en artist som kommer förgylla tillställningarna runtom i Basketsverige i allmänhet och i Huskvarna Sporthall i synnerhet.

CJ Dunston är 24 år och mäter 198 cm i strumplästen och är vad man skulle kunna beskriva i baskettermer för en riktig ”slasher”. Med rötterna hemma i Elkton, USA så har CJ Dunston gått hela den långa vägen från collegebasket för ”the Chargers” (Lancaster Bible) till spel i Europa, närmare bestämt i EBA och laget Guadalajara.

Där stötte CJ Dunston under föregående säsong bland annat på Real Madrids ”B-lag” med en viss Melvin Pantzar (nyligen nominerad till det svenska herrlandslaget och frontfigur i det svenska U 20-landslag som är mitt uppe i förberedelserna inför sommarens EM-slutspel). Vi kan gissa att denna ”matchup” mellan CJ Dunston och Melvin Pantzar har varit ett betydelsefullt riktmärke på vilken nivå CJ Dunston egentligen håller för ledningen i Wetterbygden Stars.

En närmare titt i statistiken förkunnar att CJ Dunston snittat 14,2 poäng och åtta returer per match under föregående säsong. I matcherna (hemma-borta-möte) mot Real Madrid II snittade CJ Dunston 15 poäng och tio returer att jämföra med det senaste tillskottet inom svensk herrlandslagsbasket, Melvin Pantzar, som under samma matcher kom upp i 22,5 poäng och 3,5 returer per match. Detta avslöjar naturligtvis inte hela sanningen men vittnar ändå vilken kapacitet CJ Dunston håller i förhållande till unge herr Pantzar som säkert inte många svenska ligalag hade tackat nej till i sin respektive laguppställning inför kommande år.

En annan anekdot gällande CJ Dunston och föregående säsong är att han var hela EBA:s mest effektivaste spelare med Melvin Pantzar på en 27:e plats.

Så här kommenterar Wetterbygden Stars headcoach, Boris Balibrea, lagets senaste rekrytering:

För det första är CJ Dunston en riktig atlet. Med sin fysik kommer han kunna hjälpa oss på både position tre och fyra, både offensivt och defensivt. Som spelare är han en fantastisk returtagare för sin storlek och en stark försvarsspelare vilket lär behövas. Fördelen med honom är att han redan varit i Europa i två år och har därmed redan acklimatiserat sig till den europeiska spelstilen. Jag är övertygad om att CJ Dunston är ”a perfect match” för vårt lag kommande säsong och han kommer förgylla många kvällar för basketfans runtom i landet, säger Boris Balibrea.

Förutom sina unika egenskaper som basketspelare så är alltså CJ Dunston även en atlet utöver det vanliga. För er som inte tror oss rekommenderar vi er att gå in och söka upp honom på Youtube, där finns några saker som garanterat kommer öka på nyfikenheten på vad denne unge amerikan har att erbjuda. Så här säger han själv apropå att det nu blir Sverige och Jönköping för hans del:

  Jag är exalterad över den här möjligheten att komma och representera Wetterbygden Stars i Svenska Basketligan. Jag är den sortens spelare som verkligen försöker få min omgivning att se bättre ut och att det startar med att jobba hårdast själv, det tenderar att bli trovärdigast så. Jag har aldrig, och kommer heller aldrig att bli, en självisk spelare. Ska vi klara detta som nykomling så måste vi göra detta tillsammans. Aldrig tidigare under min karriär har jag inlett säsongen tillsammans med mina lagkamrater så tidigt som nu blir fallet med Stars med träningsstart redan första veckan i augusti. Samtidigt inser jag att det är precis detta vi behöver, vi behöver tid för att kunna få detta att fungera på det sätt vi alla önskar. Jag kommer göra allt i min makt för att hjälpa denna organisation att nå sina drömmars mål och ser redan nu fram emot att få komma till Jönköping och starta arbetet, säger CJ Dunston. 

Fakta CJ Dunston

Spelar med tröjnummer # 12
24 år
198 cm

Nyligen signat ettårsavtal med Wetterbygden Stars