Wetterbygden Sparks och Högsbo Basket bjöd under tisdagskvällen på absolut förstklassig basketunderhållning när lagen drabbade samman för första gången denna säsong i vad som på förhand titulerats ”tidig seriefinal”. Denna gång drog våra egna favoriter den längsta stickan men inte utan en närmast osannolik dramatik och stor, stor basketpropaganda för svensk dambasket!

Det var dukat till fest i Göteborgs västra utkanter denna höstkväll i oktober och hedersgäst för kvällen var Wetterbygden Sparks som kom till spel efter att ha vunnit de två inledande fighterna och med en målskillnad på hela 196-76. Att Högsbo Basket skulle bli en helt annan sorts utmaning stod klart ganska omgående då hemmalaget fullständigt vräker sig ur startblocken och skickar i 27 poäng första tiominutaren. Som tur är för Wetterbygden Sparks så har även en viss miss Beal vaknat på sin bästa sida och är den som försöker, och som lyckas bäst, med att hålla jämna steg med ett ursinnigt Högsbo Basket, underläge med ”bara” elva poäng efter Q1, 16-27.

Successivt växer bortalaget sig in i matchen och den som går i täten är Ida Gustafsson som initialt fått den otacksamma, men säkert också extremt inspirerande, uppgiften att hålla urstarka Hanna Johansson borta från korgarna. Nu landar ändå en av seriens absolut bästa spelare på mäktiga 31 poäng och 14 returer men inte utan att ha fått slita för varje centimeter där ute på Högsbo Baskets nya parkettgolv. Tack vare att Ida (med ovärderlig hjälp av Frida Jern) lyckas slå ner farten på nämnda Johansson, så växer sig som sagt, Wetterbygden Sparks successivt tillbaks in i matchen. Trots att hemmalagets Rubina Banfield skickar i en trepoängare på slutsignalen av första halvlek, så har bortalaget på allvar börjat pumpa lite mod i både sig själva och den drygt 40-50 man starka bortaklacken från Vätterbygden som också förgyllde stämningen denna kväll i Gothia Arena, underläge dock fortfarande med åtta poäng, 37-45.

Återstående 25 minuter blir ett ställningskrig av sällan skådat slag och frågan som obönhörligt måste ställas: har det någonsin spelats en mer högkvalitativ basketmatch i damernas Basketettan? Någonsin?

Det är naturligtvis också i detta sammanhang befogat och ifrågasätta svensk baskets beslut att bara spela med tio lag i landets högsta serie på damsidan. Här har man två föreningar som onekligen både vill, kan och vågar och som dessutom bevisligen har organisation både på och utanför plan. Efter en kväll och match som denna så måste frågan återigen upp på bordet: varför inte öppna upp Basketligan dam för tolv lag? Det finns säkert röster som höjs för dom som förespråkar tio lag i Basketligan dam, att det är upp till både Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks att vara tillräckligt bra framåt vårkanten att man slår ut lag nio och tio och tar de två åtråvärda platserna till Basketligan dam säsongen 2018-2019. Det må vara sant. Men det förtar ju inte det faktum att det återigen blir två lag i Basketettan kommande säsong som med största sannolikhet upplever samma bekymmer med utmaningar som nu är fallet för Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks. Är det inte ganska uppenbart att det finns 12 lag som hör hemma på högsta nationella nivå? Vi tror inte att det är någon som befann sig i Gothia Arena under tisdagskvällen som talar emot oss.

Tillbaka till matchen och andra halvlek.

Wetterbygden Sparks inleder andra halvlek helt klart mest inspirerat och efter halva tredje perioden så är man både ifatt och förbi. Att ta igen ett underläge på det sättet kräver naturligtvis både kraft, både fysiskt och psykiskt. Precis som vi sett i så många andra sammanhang, så får vi här bevittna ett lag som slappnar av bara en millisekund när man väl är ifatt och det är tillräckligt för att motståndarna återigen ska få luft under vingarna. Att man inte kan lämna Elin Söderström fri från trepoängslinjen blir en läxa som Sparks förhoppningsvis nu lärt sig en gång för alla, underläge 62-63 inför Q4.

Det finns så många bra och starka individuella prestationer under denna del av matchen att man knappt vet vart att börja, men det är klart att det är enormt svårt att bortse från det som ska utspela sig med dryga 13 sekunder kvar av, det som ska visa sig, ordinarie matchtid. Då tar Wetterbygden Sparks headcoach, Francisco Pinto, timeout, inte bara en gång, utan två gånger under samma sekvens. Möjligtvis behövde han den extra tiden för att designa det som komma skall. Med inkast på offensiv planhalva och underläge med tre poäng, 72-75, så står hoppet till att någon av Sparks skyttar ska hitta tillräckligt med utrymme för att få iväg ett trepoängsskott och därmed ta matchen till förlängning.

Uppdraget går till Emina Busatlija.

Efter en klockren screen av Anna Dahl så är det hon som får den där lilla, lilla, lilla luckan som riktiga skyttar behöver och simsalabim så är matchen kvitterad, otroligt! Otroligt av många anledningar: dels för att Högsbo Basket antagligen skulle vilja ha tillbaka dom tolv sekunderna och foulat istället, självklart, men också otroligt med tanke på att Emina Busatlija fram tills nu skjutit noll av tre trepoängare – snacka om att han pannben av titan och vara som bäst när det gäller som allra mest!

Förlängningsspelet inleds med att matchens stora lirare, vår egen Sarah Beal, skickar i ytterligare några poäng framåt. Till slut stannar vårt nyförvärv från Providence Unisversity på fantastiska 33 poäng, sex assists och fyra returer. När Frida Jern skjuter i sina 12:e poäng och tar Sparks upp i ledning med sju poäng med bara minuter kvar av förlängningen tror säkert många att det är avgjort.

Nja, riktigt så enkelt är det inte med Högsbo Basket.

Någon offensiv retur här, någon trepoängare där, lite passivitet här och var i bortalaget, så är det plötsligt match igen och det är ju egentligen helt otroligt att matchen går hela vägen till två avgörande straffkast för en av matchens absolut bästa spelare, Hanna Johansson, för att kunna skilja lagen åt. Efter att ha missat ett av dessa två straffkast står det till slut klart att bortalaget vinner denna gastkramning och därmed också införskaffar två extremt viktiga poäng att ha med sig in i Superettan-spelet efter jul, otroligt viktigt!

En (matchavgörande?) avgörande faktor till slut blir antalet turnovers: Wetterbygden Sparks lyckas hålla en så pass låg siffra  som 14 turnovers (ha i åtanke att matchen spelades i 45 minuter) att jämföra med hemmalagets 23 turnovers.

Sarah Beal är redan nämnd och framstår mer och mer som den ledare hon är här för att vara. Viktiga insatser också från Ida Gustafsson och Frida Jern där inte minst Idas 16 poäng, fem returer och försvarsspelet på Hanna Johansson imponerar stort. Extra kul också att se vad den här segern betydde för HELA laget, från ledare hela vägen till spelare 13-14….det är det som kännetecknar ett l-a-g, att man kan glädjas med varandra även om det innebär att man personligen fick stå tillbaka i form av speltid just den här kvällen.

Från en seriefinal till en annan.

Just nu förmodar vi att Wetterbygden Sparks har fötterna i högläge några timmar och slickar såren innan förberedelserna inför nästa seriefinal tar vid. Inför gårdagskvällen var tre lag obesegrade, förutom Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks så var även Malbas Basket det lag som klarat sig bäst inledningsvis av årets seriespel och kunde ståta med en nolla i förlustkolumnen.

Återstår att se vilket lag av Wetterbygden Sparks och Malbas Basket som har sin förlustnolla intakt efter söndagens seriefinal i Huskvarna Sporthall, det enda vi kan vara helt säkra på är att Wetterbygden Sparks borde komma med ett enormt boostat självförtroende efter seger i en av de bästa basketmatcherna som spelats i Basketettan dam. Någonsin.