Det var många som hoppades på tredje gången gillt för Wetterbygden Stars när lagets gästades av BC Luleå under fredagskvällen. Norrbottenslaget har sannerligen inte varit någon önskemotståndare hittills för Stars denna säsong med tanke på att man fått rikligt med pisk under de två tidigare besöken uppe i Luleå Energi Arena. Inte heller blev det ändring på detta denna gång även om mycket var bättre än i de två tidigare mötena. Ett magiskt trepoängsskytte av bortalaget undra andra halvlek betyder att Stars får fortsätta vänta på första segern mot BC Luleå innevarande säsong. Slutresultatet skrivs till slut till 71-97.

Inledningsvis hade hemmalaget förtvivlat svårt att få bolluslingen i korgen. Vad värre var att man flertalet gånger under inledningen, ja faktiskt under hela första halvlek, inte tillåter sig själva att ens komma till avslut tack vare alla tekniska misstag (totalt nio stycken i halvtid). Kvällens gäster är inte sena att utnyttja detta faktum och vid ställningen 4-12 var det många som befarande att detta skulle rinna iväg. Då börjar helt plötsligt hemmaspelarna finna vägar genom det annars solida Norrlandsförsvaret och via 7-0 så är det i stället gästernas headcoach, Peter Öqvist, som känner sig nödgad att kalla på matchens första timeout. Denna timeout ska visa sig vara ett lyckokast, hur ska man annars tolka det faktum att BC Luleå kommer ut och gör 12-2 och där en av matchens förgrundsfigurer, bortalagets Quinton Upshur, spikar periodresultatet till 13-24 med en buzzer-trea på slutsignalen.

Wetterbygden Stars inleder andra perioden starkast och kan via Ty Sabin och Calvin Hermanson reducera underläget till 18-26. När sen dessutom Carl Engström nyttjar sina 216 cm under korgarna så kryper hemmalaget ytterligare närmare i poängprotokollet och när Albin Häll-Eriksson dessutom skickar i en trepoängare så skiljer det bara en poäng, 32-33. Innan Hesa Fredrik förkunnar halvtidsvila så hinner Brandon Rozzel skjuta i en av sina totalt sex trepoängare för kvällen och spika halvtidsresultatet till 32-36.

Andra halvlek ska bli en ändå lång uppvisning i hur man gör poäng från trepoängsland.

Wetterbygden Stars har rättmätigt fått epitetet ”hela SBL:s skickligaste och mest effektiva lag från trepoängslinjen” men efter bara ett par minuter står det klart att man funnit sina övermän – åtminstone för ikväll. Till slut landar BC Luleå på 50 % från trepoängslinjen och vi pratar inte då om några ”fem-av-tio” utan när krutröken väl skingrat sig så är det bara att lyfta på hatten och konstatera att ikväll vara bortalaget, för att tala ”klarfranska”: överjäkliga. Eller vad sägs om 22 av 44?! Inte heller går det att anmärka på Wetterbygden Stars försvarsspel som under stora delar av matchen, framförallt i första halvlek, är väl värt att bygga vidare på inför framtiden. Tillbaka var tajmingen i hjälpförsvaret och inte heller blev man slagna lika lätt i 1-1-försvaret…det vara bara helt enkelt så att BC Luleå hade en ”av-dom-där-kvällarna”.

Inte heller kan vi påstå att Wetterbygden Stars inte fick sina lägen offensivt utan återigen: den stora skillnaden ikväll var att BC Luleå drog i sina skott – Stars gjorde det inte – 24 poängs underläge efter tre perioder, 42-66.

24 poäng är naturligtvis inget man vänder på hur som helst men den femma som fick förtroendet att starta i början av fjärde perioden (Jonathan Peleg, Jonathan Bohman, Daniel Mortensen, Albin Häll-Eriksson och Calvin Hermanson) ska i alla fall ha enormt mycket respekt för att man försökte. Tack vare ett par steals och snabba poäng signerade Peleg/Bohman så gör man kvickt 8-0 på ett lag som verkar ha räknat hem detta tillsynes något tidigt. Faktum är att hemmalaget har bud på mer efter den efterföljande timeouten men en olycklig retur hamnar till slut i händerna på Brandon Rozzell som gör, ja, ni vet vad: sätter en trepoängare. Härifrån sen finns det ingen väg tillbaka för hemmalaget och bägge lagen byter poäng med varandra de sista fem minuterna i takt med att slutresultatet skrivs till 71-97.

Som sagt: även om slutresultatet kan tyckas stort, så väljer vi nog att denna kväll att välja ”solen bakom molnen” istället för ”molnen framför solen”. Försvarsspelet visade stundtals intentioner på att vara på väg tillbaka och ingen kan komma anklaga hemmaspelarna för att inte försöka. Man vinner dessutom returtagningen tack vare en attityd som vi nog ändå präglade laget genom hela matchen. Ikväll förlorade man helt enkelt för att man inte ”träffade havet från en båt”, ett skytte som både glatt och vunnit matcher åt laget tidigare men som alltså ikväll ”klickade”.

Kombinationen av att BC Luleå däremot satte ”alla” sina skott fällde avgörandet denna gång.