Det blev åter en enormt spännande tillställning när vårt Highlanders bjöd upp till match mot pojkarna från sundets pärla Helsingborg.
Det var riktigt bra fokus hos WB från uppkast, och killarna spelade en snabb och väldigt effektiv basket, där framför allt Johan Ganstrand och Kristoffer Grönhage utmärkte sig för riktigt bra spel. Efter de första tio minuterna så har Highlanders tagit en ledning med 16-10, och det fina spelet fortsätter i andra kvart med snabb bolltransport i offense där man skapar fina skottlägen mot ett stillastående Helsingborg. I försvaret växer det upp en gigant i Edin Hanusa, som plockar, nej..river ner retur efter retur framför ögonen på Helsingborgs snopna spelare. Det är en riktigt kul match att se på då det är snabbt spel och massor med chanser åt båda laget, men där Highlanders hela tiden är det förande laget. I halvlek har Highlanders en betryggande ledning med 36-25.
Tendensen i tredje kvart börjar ändå bli att vi ser ett litet uns av nöjdhet i Highlanders spel, och samtidigt känns det som några killar i Helsingborg börja hitta rätt i vår korg. De skott som missas är fortfarande Edin Hanusa som en magnet på, och fångar i princip allt som går ring ut i försvarszonen. Även Simon Lindkvist är mycket bra under offensiv korg där han hela tiden agerar loose ball-jägare.
Trots detta blir så känns Helsingborg lite hetare i tredje, och periodet blir helt jämn, 20-21, och en oviss fjärde går igång. Nu ser man tydligt att pågarna fått vittring, då de lägger hög press över hela banan, vilket vållar en hel del problem för Highlanders. Nu gör både Eddie Alm och Jonathan Peleg ett stort jobb med sin rutin och bollskicklighet under den press som hela tiden sätts av motståndarna. Detta tar givetvis mycket kraft, och övriga i laget ser klart uppstressade ut, och turnovers från Highlanders blir mer och mer frekvent. Eddie som dock spelar med en härlig pondus jobbar fram chanser hela tiden till sina medspelare som håller emot ett vilt kämpande Helsingborg. Trots att Peleg får sin femte foul mot slutet, så har Highlanders ledningen med 71-66 med bara 20 sek kvar av matchen, och känslan är att detta inte går att tappa…men vad händer…
Helsingborg går upp och sätter en trea, vi tar upp bollen men tappar den och med en ynka sekund kvar går Helsingborg på avslut, sätter en layup och blir foulade….71-71 och ett bonuskast som man dock missar, och en förlängning är ett faktum!
Nu har dock Helsingborg ett klart grepp mentalt efter sin enorma upphämtning, och man sätter både långa treor och bryter uppspel från ett gäng mycket vilsna spelare i hemmalaget. När signalen ljuder så står Helsingborg som segrare med 84-81.
Det som såg sååå bra ut i merparten av matchen, visar återigen att man inte kan ställa sig på hälarna trots att man leder ganska komfortabelt under en basketmatch. Det kan växla snabbt, och när väl ett lag får hugg så är det svårt att vända om matchbilden igen. Detta känns som en oerhört onödig förlust där laget som helhet gör en mycket bra match, men blir bekväma och inte riktigt gör färdigt jobbet mot slutet av matchen. Samtidigt skall vi ge Helsingborg en eloge för att aldrig ge upp utan verkligen visade att man kommer långt med att kämpa i 40+5 minuter. Denna gång räckte det till två oerhört viktiga poäng i kampen om att undvika negativt kval fram på vårkanten.
För Highlander är det bara att lära av misstagen, ta lite sportlov och sedan komma tillbaka om en dryg vecka borta mot Borås, och visa alla att detta bara var ett litet hack i en annars strålande säsong för vårt Highlanders.