Trots bildvalet till den här artikeln så var det Nässjö Basket som nådde högst även i säsongens tredje derby mellan just Nässjö Basket och Wetterbygden Stars. I en match som hade kunnat sluta precis hur som helst så är det till slut hemmalagets Dartaye Ruffin som får sista ordet och kan skicka i 79-78 i matchens absolut sista hundradelar.

Det var Nässjö Basket som slog an tonen omgående och man gjorde det tack vare ett magnifikt trepoängsskytte. 70-procentig (7/10) utdelning från trepoängsland under matchens första hälft hör naturligtvis inte till vanligheterna och det gör inte heller det faktum att Wetterbygden Stars släpper in 31 poäng under en period.

Andra perioden får bortalaget bättre koll på hemmalagets giftiga skyttar samtidigt som man själva finner svar framåt signerat i första hand den vindsnabbe Guim Exposito och nye Kyle Rowley. Den sistnämnde visar med sina 19 poäng och 11 returer att det är en spelare av högsta klass man fått in i Stars-lägret och det ska naturligtvis bli spännande att följa hans framfart när han blir än varmare i matchkostymen. Efter den magra matchinledningen så är Stars så gott som ifatt i halvtid även om det saknas fyra poäng upp till ”jämnt skägg”, 39-43.

Tredje perioden ska gå i Stars tecken och man har som mest ledningen med fem poäng (69-64) innan en timeout från hemmalagets sida, med några efterföljande turnovers från bortalaget, ska göra ställningen helt jämn igen. Länge, länge ser Mantas Griskenas ut att bli matchvinnare på sin forna hemmaplan efter att bland annat skjutit i två tuffa trepoängare och attackerat korgen om möjligt ännu tuffare med två poäng som följd. Trots Mantas inspirerande spel så lyckas inte Stars ”hänga av” ett hemmalag som är minst lika tuffa dom.

När Kyle Rowley petar i två poäng framåt på en offensiv retur och tar sitt lag upp i ledning med två poäng så är det många i bortalägret som vittrar segerns sötma. När Marquis Jackson attackerar korgen med 13 sekunder kvar av matchen så är det precis så tufft som det ska vara i ett derby utan att det för den delen övergår till fult spel. Tyvärr landar nämnde Jackson olyckligt på svanskotan och får lämna matchen på bår och vi hoppas naturligtvis att det inte är något allvarligt med Marquis Jackson och att han snart är åter på basketplan.

Apropå tufft: in i Marquis Jacksons ställe kommer Facundo Zarzate, som efter en stunds avbrott i matchen på grund av skadan på Jackson, säkert hunnit tänka både det ena och det andra över det faktum att hans lag nu ligger under med två poäng och därmed behöver sänka bägge straffkasten för att ha chans att sitt lag till seger alternativt förlängning. Zarzate gör inga misstag från välgörenhetslinjen och nu är det Stars tur att ta timeout.

Headcoach Boris Balibrea beslutar sig för att flytta fram bollen till offensiv planhalva och väl där hinner inte bollen komma i spel förrän Nässjö Basket foular Joaquin Portugues hos Stars. Portugues sätter ett av två straffkast. 12 sekunder kvar. Ledning för Stars med 78-77. Och inga mer timeouts kvar i hemmalaget.

Förtroendet att ta bollen över halva plan hos hemmalaget går till Felix Terins och med mindre än tre sekunder kvar av matchen ska matchens mest omdiskuterade situation uppstå. Det som i realtid, såväl som i efterhand, framstår som att Terins passar bollen på lagkamrat Tomas Fernandez ben och sedermera försvinner utöver baselinjen bedöms av någon anledning ha rört Stars spelare sist och därmed får Nässjö Basket tillbaka bollen vid samma baselinje med tre sekunder kvar.

Det som sen händer är naturligtvis skickligt/tur, lyckligt/olyckligt, himmel/helvete beroende på vilket läger man tillhör. Med ingen tid alls kvar på matchklockan så tvingas Stars-spelarna se Dartaye Ruffins sista skott, trots tuffast tänkbara uppvaktning av Jonathan Peleg), vittra nätet och därmed var tredje raka förlusten mot Nässjö Basket denna säsong ett faktum för Stars.

Oavsett det tvivelaktiga domslutet i slutet av matchen så är detta en match som bortalaget kunde (borde?) ha avgjort på egen maskin långt innan dess – möjligheterna fanns onekligen eller vad sägs om tio missade straffkast (17/27) och 14 bortkastade bollar varav många innebar direkta layups för motståndaren mer eller fria från halva plan?

Många saker var ändå bra hos bortalaget där framförallt karaktären efter den miserabla inledningen sattes på stort prov denna kväll i Cmore/Sportkanalens kanaler. Att ta sig både tillbaka och förbi i poängprotokollet efter att ha förlorat första perioden med 31-20 vittnar som sagt om en inneboendes karaktär som naturligtvis kommer bli superviktig att vårda ömt när det nu inte väntar något annat än tuffa matcher framöver.

Kyle Rowley och Mantas Griskenas redan nämnda i bortalaget och där även Jonathan Peleg visade sin gamla hemmapublik att han utvecklats offensivt sedan flytten till Sveriges vackraste bygd.