Då börjar det bli dags att göra bokslut för Wetterbygden Highlanders, detta efter att laget under helgen som gått avverkat två matcher på hemmaplan, matcher som under lördagen innebar förlust (77-86) mot serievinnaren Köping Basket samt under söndagen mot RIG Mark där laget avslutade säsongen på bästa möjliga sätt genom seger med 77-59.

Detta var alltså första året i gestaltning av Wetterbygden Highlanders (tidigare Sanda Wolves) som konkret inneburit att laget för första gången tävlat med sin plats i Basketettan ”i potten”. Borta var den sanktionerade plats som verksamheten tidigare disponerat och med tanke på den press som detta inneburit för både spelare och ledare, så får väl det sportsliga resultatet i form av 13 segrar och 11 förluster (resultatet innan jul medräknat) anses vara fullt godkänt.

Som brukligt är har också de sportsliga resultaten ”svajat” en del under säsongen där vi minns starka insatser som mot Köping Basket hemma och borta i första respektive andra matchen lagen emellan (första matchen betydde seger med 92-88 efter förlängning trots att Köping Basket vid tillfället förfogande över en klasspelare som Ronald Boggs), hemmamatchen mot Eos Basket som förvisso innebar förlust (63-66) samt bortamatchen mot Trelleborg Pirates efter jul som även den förlorades, men där prestationen sannerligen var på topp.

Det som fortfarande grämer laget en aning är de tre förlusterna mot Helsingborg Basket som därmed också förblev det enda lag som Wetterbygden Highlanders inte mäktade med att besegra under säsongen trots tre försök. Vi minns (tyvärr) också förlusten mot Brahe Basket under säsongens första derby i Huskvarna Sporthall, en förlust som så här i efterhand, måste upp på kontot ”onödigt”.

Wetterbygden Highlanders drabbades redan under förberedelserna inför seriestart av en rejäl jobspost då lagets tilltänkta ”ankare”, Torbjörn Svensson, försvann med en korsbandsskada, ett trauma som innebar att vi på en bråkdels sekund blev av med obetalbar erfarenhet och rutin men inte minst: ett rejält hot offensivt och både size och attityd under egen korg. Nästa även från dag 1, så hade även vår andra tilltänkta ”big guy”, Rikard Rasmusson, monumentala problem med sin kropp, i detta fall i form av benhinnorna. Trots idoga försök att komma till bukt med desamma, så fick till slut även Rikard kasta in handduken och ett redan litet lag i form av centimetrar och kilon, blev om möjligt ännu mindre.

Nu mäts ju tack och lov inte allt på en basketplan i centimetrar och kilon.

I brist på ovan så har Wetterbygden Highlanders kompenserat detta med att spela med det största hjärtat i serien och, ursäkta uttrycket, också de största nötterna i serien. Spelare som Johan Ganstrand och Casper Ronqvist har under stora delar av säsongen fått spela på ovana positioner för dom, inte minst på träning, för att laget överhuvudtaget ska kunna ha tränat/förbereda sig på ett någorlunda vettigt sätt – hatten av till dessa bägge killar för att hela tiden haft ”laget före jaget” i åtanke, beundransvärt!

Förutom tilltänkta spelare som Torbjörn Svensson och Rikard Rasmusson, så har Wetterbygden Highlanders anno 2015-2016 också bestått av överåriga spelare (icke NIU/RIG-elever) som Kristoffer Grönhage, Abokor Ahmed, Jesper Lindberg, Kenny Ntungane, redan nämnde Johan Ganstrand samt Albin Häll-Eriksson. Den sistnämnde har fått något av sitt genombrott som basketspelare den här säsongen och det är ju fantastiskt roligt att få se vad en sammanhängande, skadefri och fokuserad träningsperiod kan göra med en ung individ likt Albin, det ska onekligen bli spännande och se om och vart det finns plats för honom högre upp i seriesystemet i vårt avlånga basketland.

Lirigzon Karaqia, Noel Wedjesjö (avslutar sina studier på Sanda NIU och flyttar hem till Lund, vi önskar honom all lycka), Joel Penndal, Henrik Niklasson, Edin Hanusa, Ludwig Häggblad, Mustafa Allotey, Simon Granado-Lindqvist och Casper Ronqvist har alla i år bidragit i Basketettan i både större och mindre roller. Nytt för i år i vår verksamhet är att vi även, förutom spel i Basketettan med Wetterbygden Highlanders, också kunnat kombinera detta med spel i div II och Forum Basket, en möjlighet som upplevts som otroligt värdefull från ledarhåll och som inneburit att spelarna kommit (bättre) förberedda när väl chansen dykt upp för spel i Basketettan. Vår samarbetspartners Forum Basket gör sin bästa säsong rent sportsligt på mången år och mycket ska naturligtvis tillskrivas till några av ovan nämnda spelare som bidraget till det resultatet stort.

Det går knappast heller summera en framgångsrik Highlanders-säsong utan att skänka en extra tanke till våra dubbellicenser ute i Nässjö Basket (tack också till Nässjö Basket med headcoach Raul Jimenez som gjort detta möjligt) i form av Jonathan Peleg och Eddie Alm som verkligen visat både lojalitet och kärlek för ”sitt andra lag” några mil närmre Vättern – självfallet har också deras ”sportsliga kompetens” på basketplan bidragit stort när vi nu summerar vårt sportsliga resultat.

Vad händer nu då?

För det första ska det naturligtvis ges möjlighet till viss form av återhämtning veckan som kommer vilket konkret innebär, förutom regelrätta vilodagar, att det kommer fokuseras lite mer på ”individen”. Förutom dessa individuella pass den närmsta tiden, så är Wetterbygden Highlanders också inbjudna att en gång i veckan (torsdagar) ansluta till Nässjö Baskets träning ute på Höglandet för väl där stifta en större bekantskap med coacher och spelare från vårt ”A-lag”.

Det kommer även hållas ett andra testtillfälle när det gäller verksamhetens fysprofil innan man så småningom börjar sikta in sig på det internationella utbyte i Barcelona som kommer avrunda säsongen.

I kombination med allt detta, så har naturligtvis även arbetet med nästa års upplaga av Wetterbygden Highlanders också inletts och det är väl ingen hemlighet att det finns en ledning (styrelse och sportsligt ansvariga) i verksamheten som börjat snegla uppåt i serietabellen…vad behövs för att Wetterbygden Highlanders nästa år ska kunna ha en topp 4-placering som målsättning?

Det är ”10 000-kronorsfrågan” för de ansvariga just nu och svaret hittar du naturligtvis här på detta forum vart det lider.

Tack till all publik, samarbetspartners och inte minst: alla spelare för året som gått – ni har alla den största respekt!