Det är slutspelstider för Wetterbygden Stars som just nu befinner sig mitt uppe i kvartsfinalspelet mot Borås Basket. Parallellt med slutspelet så har vi kommit till den del av säsongen som innebär att det blivit dags att dela ut Årets Utmärkelser i respektive basketliga, dam och herr. I samband med detta kan Wetterbygden Basketball idag stolt förkunna att Wetterbygden Stars headcoach, Boris Balibrea, blivit framröstad av coacher, lagkaptener och media till Årets Coach i Svenska Basketligan herr!

Motiveringen till ”Årets Coach” i SBL herr säsongen 2018-2019 lyder:

”Noggrannhet, energi och innovation. ”Årets Coach” formar genom sitt arbetssätt spelare, lag och organisation. Wetterbygden Stars spelar en modern basket som ställer tuffa frågor till alla motståndare. Arkitekten bakom bygget är kanske ännu inte basketens svar på Gaudi och Wetterbygden Stars är ännu inte La Sagrada Familia, men den unge coachen är på god väg. ”Årets Coach” i SBL herr heter Boris Balibrea, Wetterbygden Stars!”

När vi når Boris Balibrea så befinner han sig tillsammans med sin kollega och assisterande coach i Wetterbygden Stars, Joan Martinez, mitt uppe i förberedelserna till kvällens kvartsfinal på hemmaplan mot Borås Basket. Ambitionen är som vanligt hög och tanken är att nuvarande 0-1 i matchserien till Borås favör, ikväll har förvandlats till 1-1 i matcher.

Stort grattis, Boris – hur känns det att vinna denna typ av pris som dessutom är framröstad av dina coachkollegor och lagens respektive lagkaptener?

– Jag är naturligtvis exalterad över detta pris eftersom det är ett erkännande från mina kollegor vilka jag respekterar djupt. Detta är ett av de finaste erkännande jag erhållit som coach. I det sammanhanget vill jag passa på och tacka hela organisationen i Wetterbygden Basketball. Jag vet hur mycket arbete och passion som läggs ner i detta projekt, allt från en sådan som Stefan Alvarsson till Thomas, Dennis och Andreas, hela vägen ner till eventgruppen som gör ett fenomenalt jobb med våra matcharrangemang. Till sist vill jag rikta ett extra stort tack till mina spelare och min ledarstab i form av Houman, Ellinor, Manu och Joan – detta priset delar jag med dom.

Hur tror du att det kommer sig att coacherna i de andra lagen valde att rösta på just dig som Årets Coach?

–  För det första så tycker jag att det är ett erkännande för hela laget. Vi har sedan start offrat både blod, svett och tårar samtidigt som vi har försökt ha en klar strategi i allt vad vi försöker åstadkomma, på plan, såväl som utanför plan. Vi har försökt ställa höga krav på varandra under hela grundserien och vi har lyckats vara ett lag som aldrig ger upp. Lagkemin har i år också varit något exceptionellt där alla verkligen funnits där för varandra hela tiden. Sammantaget är detta kanske en anledning till varför man valt att rösta på mig som headcoach för denna grupp fantastiska individer.

Vilka styrkor respektive svagheter tycker du själv att du har som coach?

– Min största tillgång som coach är att jag är en coach som andas basket dygnet runt, jag lever för detta. Jag är en krävande coach som ställer höga krav på både mig själv och min omgivning. Jag försöker överföra både styrka, energi och visdom till mina spelare för att på så sätt hjälpa dom nå sina individuella målsättningar. För att lyckas med detta är miljön jag är verksam i oerhört viktig. Samtidigt vet jag också att ”mina styrkor ibland blir mina svagheter” i form av att jag ibland passerar gränsen för vad som är rimligt att kräva av en omgivning. Jag är inte heller speciellt flexibel, utan när jag väl bestämt mig för något, så är det oftast det som gäller tills motsatsen är bevisad. Och då kan det ibland vara försent att ändra något.

Vad tycker du kännetecknar en stor coach? 

– Jag tror att vi kan vara helt överens om att det finns inget ”facit” på denna fråga. Lika många framgångsrika coacher det finns, lika många olika filosofier och ledarstilar finns det. Det som jag dock tror förenar dom allihopa är att dom är där för spelarnas skull.

Vilka målsättningar har du som coach på kort- och lång sikt?

– Att få fortsätta vara lycklig! Att få vakna varje morgon med samma energi, samma längtan efter att få jobba med det jag älskar allra mest och sen att få gå och lägga mig på kvällen med vetskapen om att jag gjort allt i min makt för att bli en bättre ledare, men också med vetskapen om att jag gjort allt för att hjälpa mitt lag, mina spelare. Jag är en ambitiös människa och basketcoach och jag tror inte att jag skulle uppskatta att hamna i någon slags ”comfort zone”. På sikt kommer jag fortsätta dras till utmaningar som stimulerar mig i min profession. Just nu är den utmaningen Wetterbygden Basketball och jag gillar det jag ser och vart denna verksamhet är på väg någonstans. Här är jag glad och lycklig samtidigt som jag får chansen att fortsätta försöka hjälpa verksamheten mot toppen av svensk basket.

Utmärkelsen ”Årets Coach” delas ut i samband med kvartsfinal 2 på fredagskvällen när Wetterbygden Stars tar emot Borås Basket hemma i Huskvarna Sporthall kl. 19.04.