Det har sedan en tid tillbaka stått klart att Dennis Aulander aviserat om att detta skulle vara hans sista säsong som headcoach för Wetterbygden Highlanders. Det har därför jobbats intensivt den senaste tiden med att hitta hans ersättare och nu står det klart att det blir den 29-årige spanjoren Boris Balibrea som from hösten får förtroendet som ny headcoach i organisationen kring Wetterbygden Basketball och föreningens herrlag.

Trots sin relativt unga ålder så är det en erfaren headcoach som nu Wetterbygden Basketball handplockat för att föra stafettpinnen vidare på herrsidan efter avgående Dennis Aulander. Boris Balibrea har gått alla steg i den spanska tränarutbildningen och blev 2014 klar med ”Entrenador Superior de Baloncesto”, spanska basketbollförbundets motsvarighet till svenska ”Elittränarutbildningen” (steg 4) och tillika en av världens bästa och mest kravställande basketutbildningar.

Coach Balibrea har sedan 2001 verkat på alla olika nivåer inom spansk klubbasket (bland annat sex säsonger i F.C. Barcelona) och jobbat med allt i från att koordinera lokala basketakademier till att vara mentor för extra talangfulla unga spanska basketspelare till att den senaste tiden verkat som headcoach i den erkänt starka ”EBA” vilket närmast kan jämföras med svenska ”Superettan”. Parallellt med sina uppdrag i Spanien så har han också hunnit med och grunda ”REC In Your Memory Association” i Senegal som är ett projekt som vänder sig till de största landslagstalangerna i landet med lägerverksamhet varje sommar. Boris Balibrea är i dag general manager för hela projektet.

Dennis Aulander tackar alltså nu för sig efter efter dryga 11 år som headcoach i föreningens herrverksamhet (inkl. åren i Sanda Wolves) och det är inte utan ett visst vemod han gör det:

– Nej, självfallet så blir det lite känslosamt när man tänker tillbaka på alla fina minnen, och inte minst alla fina människor, man fått vara med om att få jobba med på den här positionen som coach under alla dessa år. Till slut kände jag dock att motivationen började tryta och då gäller det snabbt att inse sina begränsningar så att man inte hamnar på en plats ”bara för att”.

– Jag ser fram emot rollen som sportchef inom Wetterbygden Basketball och är supermotiverad att fortsätta bygga den grund som organisationen redan har inlett. Här är naturligtvis coach Balibrea en viktig faktor och jag ser enormt mycket fram emot vad lite nytt blod kan komma att innebära för vår verksamhet även på herrsidan. Det hade varit lätt för oss att plocka in en inhemsk coach men med Boris i antågande så hoppas jag att vi kan även kan addera lite internationell prägel till vår organisation. Och vem är bättre att lära av än spanjorerna, säger sportchefen Dennis Aulander.

Att ha en headcoach klart så pass tidigt har också hela tiden varit en ambition om vi ska tro Wetterbygden Basketballs sportchef:

– Ja, absolut, visst är det så. Det är ingen hemlighet att lagbygget i form av spelare redan är inlett och att det där undras om vem den nye coachen blir. Att nu kunna gå ut med Boris Balibreas namn hoppas jag påskyndar processen vare sig vi pratar om spelare från årets upplaga av Wetterbygden Basketball som vi vill behålla eller om spelare utifrån som vi vill ha hit. Spelare vill veta vem coachen är och coachen vill veta vilka spelare han förfogar över. Det känns därför väldigt skönt att kunna undvika detta ”moment 22”. Nu vet alla parter vad som gäller och det i ett tidigt skede, säger Dennis Aulander.

För Boris Balibrea väntar ett helt nytt äventyr än det han är van vid på sydliga breddgrader men det är en headcoach som är full av tillförsikt när vi når honom och som här förklarar vad det var som fick honom att hoppa på ett uppdrag i ”kalla” Norden:

– Jag valde Wetterbygden Basketball av flera anledningar men det kanske enskilt största orsaken var egentligen min gode vän, Jelena Krsmanovic som talat väldigt väl om föreningen och dess ambitioner. Vidare fick jag ett gott intryck av Dennis Aulander och hela organisationen vid vår första kontakt och jag gillar det jag ser och hör i form av att hur verksamheten ser på basket. Jag ser också en organisation som är strukturerad och som har stora ambitioner att fortsätta växa, just den biten har för mig varit den viktigaste faktorn när jag väl bestämde mig för att komma till Jönköping. Jag har verkat på olika ställen i Spanien men aldrig utomlands så när nu denna chans dök upp, så kände jag att jag var tvungen att ta den.

När vi frågar Boris Balibrea om vilka förväntningar han har på organisationen och på den kommande tiden i Sverige svarar han följande:

– Jag hoppas kunna njuta av min vistelse i Sverige både i min profession och som människa. Jag har en ambition att arbeta upp ett förtroende gentemot mina spelare, min organisation och på så sätt vara med och verka för ett positivt arbetsklimat. Vidare hoppas jag också kunna vara en länk mellan ”elit och ungdom” där jag ges möjligheten att även kunna vara med och påverka våra unga spelares mönster och beteenden redan i tidig ålder. Självfallet ska jag försöka bidra med mina erfarenheter från spansk basket och implementera det i Wetterbygden Basketball även om jag är tämligen säker på att det görs många bra saker redan, säger Boris Balibrea.

Till sist kan vi ju inte låta bli att ställa frågan till vår nye headcoach vad hans både kort- och långsiktiga mål är med sitt arbete i Wetterbygden Basketball?

– Jag tror att min första tid i föreningen kommer handla om att försöka förmedla någon form av ”identitet” hur jag vill att basket ska tränas, spelas och uppfattas på. Det kommer bli oerhört viktigt att vi har tålamod, både spelare och coacher, för detta är inget man bara hastar ur sig, det är det enda jag vet med säkerhet. All framgång ligger i förberedelserna och det kommer därför bli extremt viktigt att vi fokuserar på rätt saker och kanske även många gånger: en sak i taget. Vad sen framtiden har att erbjuda får vi snällt avvakta och se men jag tar på mig detta uppdraget med en stor ära och ännu mer ödmjukhet och är beredd att jobba hårt för att lyckas med Wetterbygden Basketball, avslutar Boris Balibrea.

Fakta Boris Balibrea

29 år
Nyligen signat med Wetterbygden Basketball som ny headcoach för herrlaget