Sedan tidigare har Wetterbygden Basketball haft representation inom den svenska landslagsorganisationen i form av Francisco Pinto som figurerat både som headcoach och numera som assisterande coach för det svenska damlandslaget. Nu står det klart att Boris Balibrea tar plats i det nystartade ”Framtidslandslaget” på herrsidan och får där förmånen att jobba med Peter Öqvist (BC Luleå) och Panagiotis Nikolaidis (Köping Stars) och några av alla de spelare som står på gränsen till det svenska herrlandslaget.

För att få bättre koll på vilka som står näst på tur att representera Sverige på seniornivå startar Svenska Basketbollförbundet (SBBF) två nya landslag, ”Framtidslandslag senior” (dam och herr). SBBF har sett ett enormt stort glapp mellan U20- och seniorlandslagen och detta vill man alltså nu försöka ”täppa till”. Att jobba med ”B-landslag” eller utvecklingslandslag på seniornivå görs på olika sätt i andra idrotter och det är därifrån landslagsavdelningen har tagit inspiration. De nya framtidslandslagen senior blir därmed en del av det ordinarie seniorlandslagsprogrammet.

Tanken är att framtidslandslagens coacher återrapporterar till seniorlandslagscoacherna vad man har upplevt, vad man har sett, hur det fungerade – allt för att spelare ska förstå att det finns en tät relation och en väg upp till seniorlandslaget.

”Framtidslandslaget” ger svensk basket chansen att se spelare man inte sett på ett tag. Man vet att det finns ett antal spelare som har stora roller i vår egen inhemska liga (SBL) och borta på college i USA men som inte får plats på SBBF: s seniorlandslagssamlingar. Dessa spelare vill man alltså nu ge chansen att synas i landslagsverksamheten. Planen är att ”Framtidslandslaget” ska ha årligen återkommande läger på sommaren under sju till tio dagar, där man tränar tillsammans och spelar en till två landskamper.

Och en av ledarna till detta ”Framtidslandslag” blir alltså nu Wetterbygden Stars headcoach, Boris Balibrea, som förklarar denna nominering på följande sätt:

– Jag är både glad och stolt över denna möjlighet att få vara med och påverka utvecklingen av svensk basket. I samband med detta skulle jag vilja tacka mina spelare och Wetterbygden Basketball som tack vare den säsong vi haft hittills möjliggjort att jag nu fått ett erkännande som coach och som indirekt lett mig till denna möjlighet. Jag ser fram emot att ge tillbaka till svensk basket för allt den gett och betytt för mig sedan jag kom för något år sedan. Sen ska det naturligtvis bli spännande att få jobba med både Peter och ”Giotti” och tillhöra samma lag och inte bara mötas som motståndare, säger Boris Balibrea.

För Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, så är denna nominering av Boris Balibrea ytterligare ett kvitto på att Wetterbygden Basketball är attraktivt även utanför kommungränserna.

Visst är det så. Att ha både Francisco Pinto och nu Boris Balibrea på den här scenen kan omöjligt vara dåligt för oss. Tvärtom skapar det ytterligare trovärdighet i att vi har något av det starkaste ledarskapet svensk basket har att erbjuda för tillfället. Sen är det naturligtvis heller aldrig fel att ha coacher i landslagsverksamheten för att kunna bygga upp värdefulla relationer med både spelare och andra ledare. Det här är otvivelaktigt en ”win-win situation” för oss och vi är mycket stolta över både ”Frasse” och Boris och önskar dom bägge all lycka under sommarens uppdrag som bland annat innebär EM-slutspel för ”Frasse” och det svenska damlandslaget, säger Dennis Aulander.