Ja, precis som rubriken säger, så var det ett nästan obefintligt försvarsspel under matchens sista 20 minuter som föranledde Highlanders första förlust efter att laget tidigare tagit fyra raka segrar.

Precis som i de flesta sporter och i de flesta ligor, så har alla lag någon form av ”boggie-team”. I Wetterbygden Highlanders fall har detta ”boggie-team” säsongen 2015-2016 bestått av Helsingborg Basketbollklubb som vid två tidigare tillfällen under hösten/vintern dragit det längre stickan lagen emellan.

Detta ville naturligtvis bortalaget ändra på i samband med lagens tredje möte och det är också Highlanders som inleder matchen klart giftigast och allra giftigast är Johan Ganstrand som stänker i ett par trepoängare i kombination med starka attacker mot korgen, ledning med 25-15 efter Q1.

Inledningen av Q2 fortsätter gästerna nere i GA-hallen i Helsingborg att diktera villkoren både offensivt och defensivt och det är inte förrän Helsingborg går till sin patenterade zonpress och zonförsvar som samma gäster får grus i maskineriet, dock fortfarande ledning i paus, 40-34.

Andra halvlek ska komma och bli en dyster historia för Wetterbygden Highlanders rent försvarsmässigt. Framåt gör Highlanders 79 poäng och har fyra spelare på 12 poäng eller mer vilket får anses vara fullt godkänt med tanke på att man kommer till spel utan två av sina tre bästa poängplockare. Att hålla hemmalaget på 34 poäng i första halvlek får också anses vara fullt godkänt, däremot att släppa in 50 (!) poäng i andra halvlek är inte lika…..starkt.

Bekymret för Wetterbygden Highlanders denna afton på sydligare breddgrader, är att det egentligen inte borde vara lagets försvarsspelet som fallerar. Anledningen till att detta trots allt sker, är för att man inte har några övertygande svar mot hemmalagets redan nämnda försvarsspel, dvs sitt eget anfallsspel.

Med tanke på den ledning man hela tiden hade under matchen (totalt leder Highlanders matchen under 32 minuter och 43 sekunder) så skulle man ju kunna tycka, att oavsett hur mycket utmaningar man har i ett anfallsspel och hur mycket skott man än missar och hur mycket bollar man än sprider runt omkring sig, så om man ”bara” hade täppt till bakåt, så hade man också stängt ner denna matchen till sin fördel.

Nu vet vi ju att det inte riktigt är så enkelt.

I takt med att tveksamheten visade sitt fula tryne offensivt så hamnar man också ganska enkelt på hälarna i försvarsspelet, i basketsammanhang brukar man prata om att något lag vinner eller förlorar – momentum.

Så: trots att Wetterbygden Highlanders leder merparten av den 40 matchminuterna så får man ändå finna sig att bli besegrade av Helsingborg för tredje gången denna säsong och acceptera det faktum att Helsingborg förblir det enda lag man inte besegrat i seriespelet under säsongen 2015-2016.

Nu går ju inte världen under för det. Det finns människor och familjer runtom i världen som har det betydligt värre än vad Wetterbygden Highlanders har det som bara förlorat en basketmatch. Vi får ändå chansen att komma hem till nära och kära och fira påsk, äta god mat och njuta av en vår/sommar som är i antågande – vad mer kan man önska sig?

För några andra blev det ingen påsk, Ingen mat. Ingen vår/sommar.

Det gäller att ha lite perspektiv på saker och ting.