Ett Umeå BSKT utan både Rodney Williams och Alexandros Varytimiadis, men med en stekhett Evaldas Zabas kunde rättvist vinna (97-99) tisdagens möte i Huskvarna Sporthall mot ett hemmalag som helt uppenbart redan hade räknat hem segern efter att ha konstaterat manfallet hos gästerna innan matchstart. Återigen fick vi ett kvitto på att motivation slår klass vilket innebär att Wetterbygden Stars är borta från jakten på den där åtråvärda fjärdeplatsen. Umeå BSKT vinner som sagt helt rättvist, 97-99.

Redan från start var det ett sömndrucket hemmalag som inte riktigt gick att känna igen. Förvisso hade Ty Sabin vaknat på rätt sida för hans vidkommande: av lagets 18 första poäng gjorde han….allihopa. Hur pass vidare det är bra för l-a-g-e-t eller ej lär de lärda tvista om ytterligare ett tag. Vad som dock stod klart tidigt var att Umeå BSKT inte begett sig från vinter och kyla i norr till krokusar i söder enkom för att se på när hemmalaget skulle skölja över dom…ja, åtminstone var det ju så tänkt. 23-20 efter första tio minuterna indikerade att något inte stod rätt till i hemmalaget och att bortalaget i sin tur hade något stort på gång.

Tidigt i andra perioden får hemmalagets lagkapten, Jesper Wennerholm, äntra golvet och gör det med den äran. Sex raka poäng från hans händer och en av väldigt få spelare som kommer undan den här tillställningen med hedern i behåll med facit i hand. Daniel Mortensen och Ty Sabin avslutar första halvlek med att göra 5-0 för sitt Stars och lagom till halvtidsfikat så var det nog många som trodde att det här ändå till slut skulle reda ut sig, ledning 48-37.

Inledningen av andra halvlek stärkte den tesen tack vare trepoängare x 2 signerade Ty Sabin och Calvin Hermanson. Men så var det här med Evaldas Zabas. Med sina 38 (!) poäng så pulvriserade han sina motståndare från första till sista stund utan att samma motståndare har någon som helst förmåga att sätta emot. Senast lagen möttes uppe i Umeå Energi Arena så vill vi minnas att vi pratade om en slags ”först-till-hundra-poäng-mentalitet” gällande vårt eget lag och denna mentaliteten blev ganska uppenbar även ikväll: man trodde hela tiden att detta skulle ”ordna sig” bara genom att göra mer poäng än motståndaren och således utan att behöva stoppa något bakåt. Så fel man fick. Faktum är att Umeå BSKT denna kväll hade svar på det mesta och ha då i åtanke att även Nathan Dawit utgick i slutet av tredje perioden, skadad. 69-65 efter 30 minuter.

Umeå BSKT inleder fjärde perioden klart bäst och det är egentligen inte förrän Egal Saleman får kortslutning och drar på sig två tekniska fouls som Wetterbygden Stars kan återta kommandot på resultattavlan. När Ty Sabin sen skjuter i 89-84 med drygt två minuter kvar av matchen så är det liten matchboll för hemmalaget. Den matchbollen visar sig klara sig ungefär lika bra i helvetet som en snöboll och tack vare 8-0 för bortalaget så börjar stressen bli påtaglig hos Stars. Ty Sabin har förvisso ett sista svar via en trepoängare fram till 94-95 men när hemmalaget sen missar en lay-up från en meter i anfallet efter så blir det på något sätt symptomatiskt för lagets insats denna tisdagskväll och viss Evaldas Zabas och hans lagkamrat, Adam Pressuti, kan istället avgöra matchen till sitt lags fördel från välgörenhetslinjen, 97-99.

En bitter förlust på alla sätt och vis och med facit i hand den tamaste insatsen Wetterbygden Stars åstadkommit sedan ligainträdet förra säsongen. Nu väntar några dagars självrannsakan innan det är dags att hoppa upp på hästen igen när Djurgården Basket kommer på besök på fredag. Med tanke på dagens resultat så lär man kunna glömma allt vad fjärdeplats heter och man spelar enkom för ära och heder.

Två inte helt oviktiga komponenter med tanke på hur det såg ut ikväll.