Wetterbygden Stars hade under tisdagskvällen minst sagt celebert besök i Huskvarna Sporthall. På andra sidan planhalvan tornade nämligen de senaste årens maktfaktor inom svensk herrbasket, tillika de regerande svenska mästarna, upp sig i form av Södertälje Kings. När väl krutröken lagt sig så är det dock Stars som dragit den längsta stickan, seger med 88-87!

Det var annars Södertälje Kings som visade inledningsvis vilket lag som precis spelat Champions League. Med ett sannerligen imponerande försvarsspel (utan tvekan det starkaste Stars stött på i år hittills) så kommer hemmalaget i princip ingenstans i första perioden, bortaledning med 18-8.

Med tanke på det hemmapubliken precis fått bevittna under första perioden så var det väl i ärlighetens namn inte många som såg det komma som sedermera just skulle komma. Att göra 30 poäng under en period är naturligtvis anmärkningsvärt mot vilket motstånd som helst men i synnerhet mot ett så pass kapabelt och respekterat motstånd som Södertälje Kings – helt lika i halvtidsvilan, 38-38.

Andra halvlek ska visa sig bli en riktig thriller.

Precis som under första halvlek så är det gästerna från Kringelstan som inleder klart starkast. Anförda av landslagsmännen Dino Pita, Jonathan Person och Martin Pahlmblad så river man upp stora sår i hemmaförsvaret. Till skillnad från första perioden så har Stars lyckats konservera formen från andra perioden under halvtidsvilan och fortsätter i sin tur att ställa tuffa frågor till headcoach Ludde Degernäs och hans försvarsspelandes Södertälje Kings. Tuffaste frågorna av dom alla ställer Ty Sabin (totalt 20 poäng) och en viss Jonathan Bohman vars formkurva onekligen fortsätter peka rakt upp mot ett stjärnklart universum. Med sina 17 poäng och nio returer (varav fem offensiva) så är han naturligtvis en stor anledning till varför det slut gick som det gick. Dock verkar det ändå länge som att Kings skulle kunna ta hem det här, extra prekärt för hemmalaget blir det efter en timeout då man kommer ut och gör 15-3 på ett vilset hemmalag underläge med 54-63 – skulle Stars kunna mäkta med ytterligare en comeback?

Svaret på den frågan blev med facit i hand ett rungande ”JA!”. Upphämtningen inleds faktiskt redan i slutet av tredje perioden och det är just firma Sabin/Bohman som fixar ”one-point-game” inför sista akten i Huskvarna Sporthall när den sistnämnde skickar i 63-64 fint framspelad av den förstnämnde.

Fjärde perioden blev något för alla besökare att verkligen skriva hem om. När en viss Calvin Hermanson (vi återkommer till honom) och sen Albin Häll-Eriksson skickar i varsin trepoängare så är det plötsligt hemmaledning (71-69) med dryga fem minuter kvar att spela. Säg dock den glädje som varar? Efter den efterföljande timeouten från Södertälje Kings så gör gästerna återigen ett ryck (11-2) och för tredje gången denna kväll funderade nog gemene man, nu är det väl ändå tack och god natt för Stars?

Icke.

Jonathan Bohman tar en offensiv retur och blir samtidigt foulad med ett efterföljande straffkast som följd där han är säkerheten själv (sju av sju från välgörenhetslinjen ikväll, viktigt), 78-83 – två minuter kvar. Efter det får hemmalaget till ett stop och sekunderna efteråt kan Calvin Hermanson skickade i sin femte trepoängare för kvällen och reducera underläget ytterligare, 81-85. Ytterligare ett stop i försvarsspelet (bäst när det gäller någon?) ger Boris Balibrea möjligheten att ta timeout och dra upp riktlinjerna inför avslutningen. Om det han ritade defacto var det vi fick se kommer vi antagligen aldrig få reda på men hur som helst innebar det att Jonathan Peleg kom skjuten som en kanon från egen planhalva och helt sonika springer i 83-85 utan någon annan aktör hinner reagera, i synnerhet inte Kings-aktörerna. Efter det spelar Stars så pass bra försvarsspel (bäst när det gäller någon?) att Kings inte mäktar med att ta bollen över halva plan inom de åtta sekunder laget har på sig – Stars boll i sidan!

Ty Sabin förvaltar detta läge på bästa sätt och kan på egen hand lägga i kvitteringen till 85-85. Efter timeout från Kings väljer hemmalaget att foula omgående (trots lagfoul) för att ha ett eventuellt matchavgörandet i sina egna händer. Jonathan Person är säkerheten själv och Kings återigen upp i ledning, 85-87.

Stars har således matchen sista skott och förtroendet går till Calvin Hermanson som inte tvekar en sekund när väl läget dyker upp. Gästernas Eric Adams finner inga andra lösningar än att foula Calvins trepoängsförsök. Alla som någon gång själva spelat basket vet hur otroligt svårt det är att vänta på straffkast när man i själva verket bara vill gå dit och dra i dom direkt. Vänta var precis vad Calvin Hermanson fick göra.

Först tar Kings sin sista timeout och sen blir det lite kalabalik när gästernas Dino Pito visar sig blöda från handen och inte kan/får slutföra matchen. När det väl blir dags för Calvin Hermansons tre straffkast så är han iskall. Inget av de tre straffkasten är ens i närheten av att träffa ringen utan alla tre är BGHD (”Bara Garn Hela Dan”), ledning för Stars med 88-87 med dryga tio sekunder kvar att spela!

Stars avslutar sen det man påbörjade med dryga tre, fyra minuter kvar av fjärde perioden: stänga ner butiken bakåt och kasta bort nyckeln så pass långt bort att Södertälje Kings till slut får finna sig att kamma noll i sin seriepremiär.

Det här var en match som var förlorad ett flertal gånger men med en otrolig moral, ofantligt hårt jobb och makalösa prestationer av flertalet individer när det behövdes som allra mest, så lyckas Stars på något makalöst sätt ändå vända denna match till sin fördel och hålla hemmaplansviten (om man nu kan kalla två matcher för en svit) intakt.

Segern ger naturligtvis råg i ryggen inför nästa veckas tuffa bortamatch i Karlsbergshallen uppe i Köping då man ska försöka åsamka Köping Stars deras första förlust. Gick det att göra det mot Södertälje Kings så är det naturligtvis möjligt även mot Köping Basket – det här är en seger som naturligtvis gjuter mod i en hel grupp stolta basketspelare med ”Stars” på bröstet!