Jonna Raflund, 192 cm lång center från Skanör, via Sanda Basketgymnasium och Lindenwood University, USA, återvänder nu till Vätterbygden för spel med Wetterbygden Sparks inför säsongen 2016-2017 – en i dubbel bemärkelse stor rekrytering och som nu innebär att det kommer göra extra ont för de motståndare som funderar på att försöka göra poäng i tresekundersområdet.

Jonna Raflund kom till Huskvarna som en lång, gänglig, yngling sommaren 2010 och spenderade tre år på Sanda Basketgymnasium innan hon efter studenten uppfyllde många unga basketmänniskors drömmar genom att flytta över Atlanten för spel och studier i basketens förlovade hemland, i Jonnas fall på Lindenwood University. Under tiden där borta gjorde Jonna sig snabbt ett namn som lagets obestridliga center innan ett bakslag i form av en stressfraktur i foten ställde till det för henne. Nu är hon dock på väg tillbaka med stormfart, något alla kunde bevittna under lagets träning för en dryga tio dagar sen då hon mer eller mindre dominerade den aktuella träningen under bägge korgar, tillika Francisco Pintos första träning med laget.

Nu är hon alltså klar för spel med Wetterbygden Sparks inför nästa säsong när laget fortsätter sin resa mot basketens finrum, Basketligan dam, vilket betyder att man kommer förfoga i en av seriens absolut största och starkaste spelare.

Så här säger Jonna Raflund apropå sitt klubbval nu när hon återvänder hem till Sverige:

– Jag vet vad det innebär att vara basketspelare i Vätterbygden och vilka förutsättningar det finns där att få utöva det jag älskar mest, spela och träna basket. Att det nu dessutom presenterats ett ruskigt spännande upplägg gjorde ju inte saken svårare att besluta om att detta är det bästa alternativet för mig just nu.

– Jag tror självfallet att laget har goda chanser att fortsätta utvecklas och ta nästa steg och med den erfarenhet jag samlat på mig under min tid på college, i kombination med min fysik, så både tror och hoppas jag att jag har något att tillföra något i den processen. Det ska dessutom blir oerhört spännande att få träna under ”Frasses” ledning och få ta del av den träningskultur han nu kommer försöka applicera på oss, säger Jonna Raflund.

Lagets headcoach, Francisco Pinto, är naturligtvis glad över det senaste tillskottet och ser fram emot den nya säsongen med tillförsikt:

– Med Jonna i laguppställningen får vi en fysisk närvaro under korgarna som få lag kommer kunna mäta sig med i Basketettan dam. Här får vi en spelare som är unik i den bemärkelse att få lag överhuvudtaget har denna spelartyp i sin laguppställning.

– Med en så pass utpräglad center i laget så innebär det en utmaning för mig som coach i form av att hur att nyttja henne på bästa sätt. I detta är jag dock väldig trygg eftersom jag coachade denna spelartyp i Alvik Basket (Pepper Wilson) så sent som ifjol och har en förhållandevis klar bild över hur jag vill bygga Wetterbygden Sparks, i synnerhet nu med Jonna i laget, säger Francisco Pinto.