Cupen med mera

1 november, 2019

Den här helgen, spelas inga ligamatcher, däremot i veckan, men dem får vi återkomma till. Helgen efter, 9-10 november, gör sex lag upp om tre platser i Cupens Final Four. Som arrangör av Final Four, med speldagarna 25-26 januari, är Luleå direktkvalificerat. Vinnarna i de här matcherna kommer att göra Luleå sällskap:

Luleå BG-A3
Norrköping-Alvik
Högsbo-Eos

Enda kvarvarande lag från ettan är Luleå BG. Det blir förstås en intressant match för BG-tjejerna, även om de kommer att få bita i gräset. BG är ju det bästa laget i den svenska basketettan, så vi kommer att få se hur stor skillnad är mellan toppen i ligan respektive ettan.

Högsbo får spela hemma i kraft av de placerade sig sämre än Eos i förra säsongens grundserie. Med ytterligare en amerikanska på plats skall den matchen naturligtvis vinnas av Högsbo, som ännu inte förlorat någon tävlingsmatch det här spelåret.

Norrköping-Alvik har förutsättningar att bli en speciell match. Och oviss kan den bli. Hemmalaget har ju haft en riktigt fin höst, men det har också Alvik, med två knappa förluster mot A3 och Luleå. Ljunggren och McCarville, som ju varit i Kina och spelat med ett internationellt lag mot det kinesiska landslaget, 1 och 3 november, borde vara tillbaka då. Och kanske är Shanity James äntligen spelklar för Alvik.

Det är ännu en bit kvar till våren, då slutspelet i SBL Dam tar vid. För lagen längst ned i tabellen kan det istället handla om att hålla sig kvar i ligan. Slutspelet vet vi precis hur det går till, men hur är det med eventuella ned- och uppflyttningar, och kval?

När det bestämdes att ligan skulle bestå av 12 lag, var idén att det sämst placerade laget i grundserien skulle åka ur ligan och att laget på plats 11 skulle tvingas kvala sig kvar. Men nu består ligan av bara 11 lag, varför det ligger nära till hands att tro att ingen skulle åka ur och att laget på plats 11 skulle hamna i kval.

Men i skrivande stund är det faktiskt inte riktigt bestämt vad som kommer att gälla. Det pågår ännu en serieträdsutredning, som tids nog kommer med ett besked. Man måste på nytt konstatera det märkliga i att de berörda lagen inte vet vilka förutsättningar som gäller när säsongen börjar, utan får reda på det någon gång under vägen.

Ursprungstanken var att vinnaren av Basketettans Final Four, där de två bästa placerade lagen i södra och norra serien deltar, skulle få chansen att kvala sig upp. Klart är i alla fall att Final Four kommer att spelas. I våras hände ju det att varken ettan, tvåan eller trean i Final Four kunde gå upp eller kvala, eftersom det handlade om två RIG och ett farmarlag. Fjärdeplacerade Östersund fick då budet om en ligaplats, men avböjde.

Så möjligen kommer vårens scenario att upprepa sig, i meningen att man skippar kvalet och att ett lag får chansen att gå upp, så att ligan fylls på med ett tolfte lag. Vad det lider får vi se.

Det går fortsatt trögt för Luleå och Umeå i Eurocup. Inga vinster har det blivit efter tre spelade omgångar, men hyggligt nära ett par gånger. A3 föll ju med bara tre poäng borta mot Kayseri. Luleå å sin sida förlorade med tio mot Artego och sju mot Sepsi igår.

Kanske kan något av lagen krångla sig vidare som en av de bästa treorna, så att vi får svensk representation i den första utslagningsrundan. Men även om så skulle ske så blir det förstås väldigt tungt eftersom man då kommer att ställas mot en gruppvinnare.

Och vad fick då de svenska spelarna ut av torsdagens matcher? 80 svenska minuter i Luleå, 55 i A3, blev det. Och det är ju så det normalt ser ut. Man skulle önska att det blev lite mer svensk speltid eftersom de svenska lagen ändå inte har resurser för att gå långt i turneringen.

Natisha Hiedeman visade i matchen mot Sepsi vilken betydelse hon kommer att ha för Luleå den här säsongen. 29 poäng och sju assister bokfördes på hennes konto. Ifrågasatt i Luleå har däremot litauiskan Santa Baltkojiene blivit. 17 minuter fick hon mot Sepsi och att litauiskan inte har det största förtroendet, trots att hon är den enda utpräglade point guarden i laget, är alldeles klar.

Några ögonbryn höjdes definitivt när Luleå rekryterade Baltkojiene, i synnerhet som hon spelat i Sverige tidigare. Hon är ju på många sätt en bra spelare men har tendenser att överarbeta saker och har ju ett rykte om sig att vara lite svårcoachad. Fortsättning i frågan följer.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.