Till helgen får Wetterbygden Basketball celebert besök när tredje upplagan av John Bauer Hotel Cup är till att avhandlas. På damsidan kommer fjolårets stora överraskning (tillsammans med Högsbo Basket) Eos Lund tillbaka och får i år sällskap av Uppsala Basket. På herrsidan gästas man av fjolårsfinalisten Borås Basket, det andra “Stars-laget” i SBL herr, Köping Stars samt Baerum Basket från Norge. John Bauer Hotel Cup spelas i Huskvarna Sporthall och Sandahallen med start fredag kväll.

John Bauer Hotel Cup är på god väg att bli ett traditionsenligt inslag på försäsongen i svensk basket. För tredje året i rad erbjuds ligalag i både SBL dam- och herr möjligheten att komma till Vätterbygden för att få chansen till en avstämning inför den stundande säsongsstarten som i år är tidigarelagd i och med inträdet av Svenska Cupen.

På damsidan kommer årets upplaga av John Bauer Hotel Cup bestå av tre lag. Från Skåne hämtar man in ett Eos Lund som ifjol lyckades spela ut hela sitt register och ta sig hela vägen till semifinal. Anförda av den då fruktade trion Dubravka Dacic, Leah Scott och Ida Tryggedsson så var man tillsammans med Högsbo Basket en vitamininjektion inom svensk basket där mycket annars de senaste åren nästan uteslutandes kommit handla om norrlandslagen, Luleå Basket och A3 Basket Umeå. Kvar från ifjol från nämnda trio är nu endast centern Dubravka Dacic och frågan som alla ställer sig: klarar Eos Lunds nya lagbygge av att överraska ännu en gång?

Uppsala Basket har aviserat en nystart och den som får symbolisera detta mer än någon annan är den nye coachen, Mahdy Mahdy. Coach Mahdy är onekligen ett spännande coachlöfte som man handplockat från Blackebergs Basket och det ska bli spännande att se vad han klarar av att göra med ett Uppsala Basket där en viss Agnes Nordström som vanligt är den stora härföraren. Louise Skyttevall gör en spännande comeback efter en sejour på college, har hon torrt krut i bössan så får mången motståndare se upp.

På herrsidan får vi förmoda att Borås Basket fick blodad tand efter fjolårets plats i självaste SM-finalen. Även om det blev förlust mot Södertälje Kings så fick man chansen att samla på sig ovärderlig erfarenhet av vad det innebär att tävla på den yttersta nivå som vårt avlånga basketland har att erbjuda och som kommit att innebära att man i år spänner bågen ytterligare. Tappet av Nimrod Hilliard kommer säkerligen märkas men ersättaren går inte av för hackor. I Elvar Fridriksson har man fått in en spelfördelare som bevisat att han onekligen kan lira boll.

Köping Stars kommer till Jönköping/Huskvarna i helgen med rad nya bekantskaper. CJ Jackson, Gary Blackston och Jeremy Combs är handplockade av lagets nye sportchef, Christer “Chribba” Sjögren som har dokumenterad erfarenhet av att hitta guldkorn på andra sidan Atlanten. Kvar i laget är kaptenen Niklas Larsson som avslutade fjolårssäsongen på ett riktigt starkt sätt.

Baerum Basket är en ny bekantskap och coachas av Sverige-bekantingen Mathias Eckhoff som tidigare varit verksam i Jämtland Basket. Den gode Eckhoff har också genom åren haft tunga uppdrag som assisterande coach för diverse afrikanska länder i stora mästerskap som VM och OS, kanske har vi här hela helgens mest meriterade coach? Håll också ett extra öga på storskytten Stian Mjös som för några veckor sedan hällde i poäng efter poäng mot det svenska framtidslandslaget uppe under träningsmatcherna mellan Sverige och Norge i Östersund.

Wetterbygden Basketballs egna lag, då?

Ja, det ska naturligtvis bli spännande att se vart både Stars och Sparks står sig i konkurrensen. Wetterbygden Stars är väl det lag av de bägge två som hunnit längst under försäsongen. Laget kommer i helgen göra sin fjärde och femte match på försäsongen och det blir naturligtvis spännande att se om laget kan fortsätta att bygga vidare på de tre segrarna från förra helgen nere i Danmark. Då var nyförvärven i form av Moussa Kone, Ty Sabin och inte minst, Calvin Hermanson effektivast när det gällde poängproduktionen.

För Wetterbygden Sparks del blir det de första matcherna för säsongen. Lagets nye center, Theresa Ekhelar, landade i Sverige under tisdagen och kommer till spel med endast ett par träningar i kroppen med sitt nya lag. Däremot har trion Samantha Cooper, Sarah Saba och Lovisa Hjern hunnit med att avverka x antal träningar och alla tre har rapporterats se bra ut och kommer helt säkert bidra med att, Sparks målsättning om en bättre tabellplacering än den sjunde man lyckats lägga vantarna på i fjolårets grundserie, förblir realistisk. Saknas i Sparks under helgen gör Emma Johansson och Tilda Sjökvist som befinner sig nere i Skopje, Makedonien för spel i EM med det svenska U16-landslaget.

Varmt välkommen till John Bauer Hotel Cup i helgen och du, vet du vad det bästa av allt är? John Bauer Hotel bjuder på entrén hela helgen – fri entré således!

Spelprogram John Bauer Hotel Cup 2019

Fredag 30 augusti

18.00 Wetterbygden Sparks-Eos Lund, Huskvarna Sporthall
20.15 Baerum Basket-Borås Basket, Huskvarna Sporthall

Lördag 31 augusti

15.30 Eos Lund-Uppsala Basket, Huskvarna Sporthall
17.45 Wetterbygden Stars-Borås Basket, Huskvarna Sporthall
20.00 Köping Stars-Baerum Basket, Huskvarna Sporthall

1 september

13.15 Wetterbygden Stars-Baerum Basket, Huskvarna Sporthall
13.30 Borås Basket-Köping Stars, (OBS!) Sandahallen
15.30 Wetterbygden Sparks-Uppsala Basket, Huskvarna Sporthall